Mai bine de jumătate din pacientele intervievate au răspuns că au ales o clinică pentru că au văzut rezultate frumoase la o prietenă care a fost deja acolo
Alegerea clinicii pentru intervenții estetice este o chestiune personală și responsabilă
Decizia de a apela la medicul estetician este o chestiune intimă și personală. Dacă aceasta poate avea la bază diferite motive, unele întemeiate, cum ar fi defecte anatomice, trăsături native neplăcute, înaintarea în vârstă, etc., alte motive sunt considerate uneori chiar neîntemeiate. În astfel de cazuri, doar pacientul este cel care își dă consimțământul și solicită în mod expres anumite intervenții. Ca în orice profesie, medicul poate accepta sau nu efectuarea acestora.
O dată luată decizia de a-ți face sau nu o intervenție cu consecințe estetice, apare bineînțeles întrebarea cine să o facă, ce medic, ce clinică aleg. În acest moment, există o gamă largă de opțiuni, atât în țară, cât și în străinătate. Viitoarele paciente pot alege clinicile renumite din țările apropiate, unde fluxul de pacienți români este în creștere, sau, pot apela la cele mai cunoscute clinici și medici din România.“Bineînțeles că procedurile minim invazive le faci de cele mai multe ori în orașul unde locuiești. Medicina estetică minim-invazivă s-a dezvoltat suficient de mult în ultimii ani, încât pacienta își poate alege ușor medicul sau clinica aproape de locul în care locuiește. Este adevărat că înainte de a lua această decizie, pacienta trebuie să studieze cu atenție în primul rând istoricul clinicii respective, precum și credibilitatea acesteia pe piață. Nu neapărat luxul și amenajarea interioară va face diferența, dar cu siguranță contează, pentru că medicina estetică este totuși o ramură încă exclusivistă și nu oricine o accesează. Nu este o industrie de masă și nici nu va deveni așa în România în următorii ani. Deci cu siguranță, când mergi să faci proceduri estetice minim-invazive într-un cabinet trist și stingher, trebuie să îți pui mai multe întrebări înainte”, a declarat Simona Chițac, fondatoare și manager al clinicii Legacy Med.

Ca și în imobiliare, locația contează. “Sunt multe paciente care vin la noi să fie corectate, în urma unor proceduri efectuate în așa-zise clinici, în cabinete cosmetice sau mai rău, în apartamente de bloc oarecare. Doar pentru că o prietenă a fost acolo și rezultatul a fost wow… Eu, ca femeie, m-aș gândi în primul rând la mediul bacteriologic care poate exista într-un astfel de spațiu. Și noi avem la finalul Formularului de Consimțământ semnat de fiecare pacientă întrebări care ne ajută foarte mult în modul în care comunicăm sau ne luăm deciziile de marketing. Astfel, peste 50% din răspunsuri ne spun că au ales clinica noastră în urma discuției cu o prietenă care ne este deja pacientă. Restul de 50% au răspunsuri împărțite între diverse canale de comunicare: de pe Internet (Facebook, Instagram), din postările unui VIP care ne recomandă, etc“.
“Fiecare canal de comunicare pe care îl avem către pacienți ne generează un anume profil de pacient. Cu siguranță cel mai informat pacient în cazul nostru îl reprezintă persoanele peste 35 de ani și cu venituri stabile peste medie spre mari. Tinerele au tendința să fie influențate de prietenele care le sugerează unde să meargă în funcție de rezultatele avute, fără a lua în calcul extrem de mulți factori care ar trebui să fie implicați în astfel de decizii“.

Alegerea clinicii pentru intervenții estetice este o chestiune personală și responsabilă
Spre exemplu, un lucru extrem de important, uneori ignorat de pacienți este dat de sursa produselor utilizate în cazul procedurilor minim-invazive. “Nu vorbim aici de termenul de valabilitate al produselor utilizate în cazul injectărilor sau al altor proceduri minim-invazive, deși și acest lucru este extrem de important. Vorbim mai degrabă de sursa lor, de proveniența acestor produse. Câtă vreme produsele autorizate, originale, de la distribuitori oficiali sunt considerate dispozitive medicale și au nevoie de autorizație specială pentru a fi comercializate, m-aș întreba dacă persoana la care merg ar putea avea acces în astfel de sistem, sau trebuie să își procure câteva produse în moduri mai puțin credibile. Marii furnizori de produse originale și autentice nu ajung să vândă produsele la bucată. Site-urile care pot vinde astfel de produse nu sunt multe controlate de autoritățile în măsură să stabilească certificarea lor. Deci cu siguranță, propagarea fake-urilor se realizează mai ușor prin cei care cumpără produse injectabile sau alte consumabile la bucată. De aceea, ca și pacient, trebuie mereu să cântărești foarte bine decizia de a fi pacientul unei clinici. Am avut și noi paciente care au dorit să vină cu propriul produs să fie injectate de către medicii nostri. Decizia corectă este de a refuza pacienta în astfel de situații, dacă nu se știe cu exactitate sau dacă nu se poate verifica autenticitatea produsului. Complicațiile care pot să apară în timp în urma unui produs contrafăcut sunt multiple și niciun medic nu ar trebui să și le asume cu bună știință“.
Un alt aspect ce trebuie calculat cu mare atenție sunt ofertele mult prea avantajoase. “Când începi să vezi clinici obscure sau dimpotrivă, clinici foarte mari, cu oferte – șoc, trebuie să te gândești ce anume le-a generat o astfel de decizie. Pentru că niciun manager de clinică nu își permite pierderi doar ca să câștige pacientul. Și atunci, dacă managerul nu vrea să iasă în pierdere, ce îl determină să coboare prețul cu mult sub medie? Oare produsul care urmează să fie folosit expiră în curând? Oare este contrafăcut și urmează să scape de el cât mai repede? Oare produsul ce se va folosi este de calitate îndoielnică și foarte ieftin la achiziție? Aici este ca oricare altă industrie, iar consumatorul rațional ar trebui să își pună niște întrebări înainte de a cădea în capcana ofertelor mult prea avantajoase pentru el“, a continuat Simona Chițac, Legacy Med Clinic.

Cum poate pacientul să își asigure intervenția realizată pentru viitor? ¢În primul rând, pacientul trebuie să se asigure că primește dovada procedurii efectuate, cu dată, cu cantitate, cu sticker de produs. Noi, la Legacy Med, avem așa-zisele Pașapoarte de Frumusețe care se înmânează fiecărei paciente, care conțin absolut toate informațiile despre procedură. Istoricul fiecărei paciente îl avem și noi, dar este bine să îl păstreze și pacienta și să revină mereu cu el la fiecare vizită. ¢
“Ca sfat final pentru viitoarele paciente, m-aș orienta foarte mult și la credibilitatea transmisă de echipa unde urmează să îmi las bugetele… Sunt femeie și detaliile acestea le iau mereu în calcul în orice fac. Merită sau nu clinica respectivă să îi acord încrederea mea? Personalul sau oamenii din conducere ar putea face lucruri prin care să câștige mai mult, în defavoarea mea ca pacient? Până la urmă, și acest business medical, ca în majoritatea domeniilor, este un business despre încredere. Întotdeauna, respectul față de pacient va câștiga. Și aici se aplică foarte bine Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.”