Now Reading
Beneficiile prp și prf în stomatologie

Beneficiile prp și prf în stomatologie

Elena Alecu

În acest articol, am stat de vorbă despre efectele terapiilor PRP și PRF în sfera dentară, cu dr. Elena Alecu, medic stomatolog și deținătoare a clinicii de stomatologie Aesthetic Dental Care din București.

Diferitele procese, cum ar fi PRP (Plasmă bogată în trombocite) și PRF (Fibrină bogată în trombocite), oferă noi perspective în tratamentele stomatologice. Sângele uman conține o mulțime de componente cu proprietăți de vindecare și, deoarece corpul nostru preferă vindecarea naturală, aceste procese devin mult mai ușoare. Ambele tehnologii sunt frecvent utilizate pentru proceduri chirurgicale în domeniile medical și dentar, în special în chirurgia orală și maxilo-facială, chirurgia plastică și medicină sportivă. Scopul cheie din spatele utilizării acestor tehnologii este de a extrage toate elementele dintr-o probă de sânge și folosirea acestora pentru a îmbunătăți vindecarea și a promova regenerarea țesuturilor.

Fibrina bogată în trombocite, adică (PRF) este cea mai nouă și cea mai simplă dintre cele două. PRF este o substanță care se extrage din sânge. Este derivat din concentrația plachetelor sanguine ale pacientului. PRF posedă proprietăți naturale de vindecare uimitoare și este complet în conformitate cu abordarea holistică a sănătății bucale. Procesul implică colectarea sângelui și centrifugarea acestuia, ceea ce duce la formarea membranei de fibrină prin polimerizare naturală. PRF include trombocite, leucocite și matrice de fibrină și poate fi utilizat singur sau în plus față de alte biomateriale, fără reacții inflamatorii. 

Rata de succes a acestui proces depinde de intervalul de timp dintre recoltarea sângelui și centrifugarea acestuia. Membrana de fibrină formată ajută la stimularea eliberării multor factori de creștere care sunt implicați în timpul vindecării rănilor, facilitând regenerarea țesuturilor, reducând inflamația, prevenind infecțiile bacteriene, fungice sau de alt tip, etc… PRF nu numai că accelerează procesul de vindecare, ci ajută și la vindecarea rănilor într-o măsură mult mai mare decât o rană lăsată să se vindece singură.

Beneficiile prp și prf în stomatologie

Beneficiile prp și prf

Mai jos sunt menționate câteva dintre beneficiile cheie ale PRF în stomatologie:

✔ PRF ajută la refacerea osului din jurul unui implant dentar prin atragerea osteoblastelor (celule formatoare de os) în zona de interes.

✔ Ajută la conservarea crestei alveolare.

✔ PRF stimulează formarea de os nou și ajută la vindecarea defectelor parodontale, îmbunătățind astfel sănătatea dinților.

✔ PRF este util în cancerul oral, deoarece poate reconstitui defectele osoase după o intervenție chirurgicală.

✔ PRF ajută la regenerarea gingiilor prin creșterea volumului gingiei.

✔ PRF vindecă marginile mucoasei (țesuturilor moi) prin unirea lor.

✔ PRF are proprietăți antibacteriene, astfel ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor.

✔ PRF accelerează vindecarea rănilor.

✔ Conform unor studii, PRF este probabil singurul material care poate mări podeaua sinusului maxilar.

✔ PRF reduce osteita (inflamația osoasă) cu până la 90%.

Plasma bogată în trombocite, adică (PRP), pe de altă parte, vizează regenerarea țesuturilor și vindecarea rănilor într-o mulțime de proceduri chirurgicale dentare și orale, cum ar fi îndepărtarea dinților, implanturi dentare, grefe osoase, parodontoză și multe altele. Astăzi, PRP a devenit un proces foarte popular în sfera dentară, deoarece joacă un rol important în procesul de recuperare al pacientului după o intervenție chirurgicală orală. În termeni simpli, PRP este plasmă cu o mare concentrație de trombocite care se găsesc de obicei în sânge. Procesul implică extragerea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia rezultând într-un fragment de plasmă bogat în trombocite.

Este încărcat cu concentrații mari de factori de creștere care sunt direcționați către locul defectului osos sau alte regiuni care necesită vindecare. PRP permite corpului nostru să profite de căile normale de vindecare la o viteză crescută. În timpul procesului de vindecare, corpul transferă un număr de celule în zona afectată (rană) pentru a începe procesul de vindecare. Astfel, această terapie se referă la injectarea concentrației de trombocite într-o anumită zonă deteriorată a corpului uman pentru a promova repararea țesuturilor și a accelera vindecarea.

stomatologie

Mai jos sunt menționate câteva dintre beneficiile cheie ale PRP în stomatologie:

✔ PRP ajută la creșterea sintezei țesuturilor datorită factorilor săi de creștere, rezultând astfel o regenerare mai rapidă a țesuturilor.

✔ PRP poate fi preparat simultan în timpul efectuării intervenției chirurgicale de către un specialist dentar instruit. Deci, nu consumă timp.

✔ Poate fi procurat cu ușurință.

✔ PRP este destul de ușor de manevrat, deoarece îmbunătățește de fapt ușurința aplicării materialelor de substituție osoasă.

✔ PRP nu numai că ajută la stimularea creșterii osului pentru implanturile dentare, dar poate fi benefic și în alte forme de proceduri de stomatologie restaurativă, cum ar fi închiderea unei buze despicate, remedierea defectelor cauzate de îndepărtarea dinților sau îndepărtarea chisturilor sau fistulelor.

✔ PRP are numeroase beneficii în tratamentul bolii parodontale (parodontoză) și în gingivite, prin vindecare accelerată și diminuarea inflamației.

Beneficiile prp și prf în stomatologie

Concluzie:

În domeniul stomatologiei, precum și în sectorul medical mai larg, există o valoare remarcabilă pusă pe vindecarea rapidă. Cu cât un pacient se vindecă mai repede după operație, cu atât este mai mic riscul de infecție și alte complicații grave. Ambele terapii cu fibrină bogată în trombocite (PRF) și terapie cu plasmă bogată în trombocite (PRP) sunt perfecte pentru recuperări rapide după anumite proceduri dentare. Cu toate acestea, este bine să vă consultați cu chirurgul și / sau medicul primar pentru a stabili dacă PRF sau PRP este potrivit pentru dvs. sau nu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.