Now Reading
Bruxismul – tratamentul minim invaziv cu efecte estetice și funcționale 

Bruxismul – tratamentul minim invaziv cu efecte estetice și funcționale 

Botoxul este o substanță minunată și bine-cunoscută pentru proprietatea sa de a stopa mișcarea musculară – secretul din spatele procedurilor minim-invazive de estompare a ridurilor. 

Bruxismul – tratamentul minim invaziv cu efecte estetice și funcționale 

De Dr. Mihnea Ioancea 

Toxina botulinică este un tratament anti-îmbătrânire extrem de căutat și datorită siguranței și a eficacității sale. Produsul este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea de a reduce ridurile din jurul ochilor sau de pe frunte, însă are mult mai multe întrebuințări. 

O opțiune de tratament este injectarea botoxului în mușchiul maseter, de lângă mandibulă. 

Ce reprezintă procedura de botox în mușchiul maseter? 

Mușchiul maseter este responsabil de mestecarea și măcinarea alimentelor, iar atunci când este hiperactiv, poate face ca maxilarul să pară mai mare decât în mod normal. 

Injecțiile cu botox ajută la relaxarea mușchilor din zonă, rezultând o linie mai subțire a maxilarului. 

Procedura se efectuează numai atunci când mușchiul maseter este mai mare decât în mod obișnuit și prezintă simptome asociate. 

Acest lucru se poate observa la pacienții care suferă de bruxism (scrâșnitul dinților), tulburări ale articulației temporo-mandibulare, încleștarea maxilarului și dureri de cap. 

Ca urmare, pacienții vor experimenta o reducere a contracțiilor musculare nedorite la nivelul maxilarului, ceea ce va cauza mai puțin disconfort, tensiune, dureri de cap, ruperea dinților, dar și o linie mai subțire a maxilarului. 

Chiar dacă botoxul reduce capacitatea de contractare, nu vei avea probleme cu masticația sau cu vorbitul, deoarece mai multe grupe de mușchi sunt responsabile de aceste sarcini. 

Cui se adresează procedura de botox în maseter? 

Mulți pacienți care experimentează disconfort fizic sau modificări nedorite ale aspectului lor din cauza mușchilor maseteri hiperactivi (forma pătrată a feței), pot beneficia de această procedură. 

Dacă te gândești și tu să faci această procedură, înainte de a alege tratamentul, trebuie să știi că trebuie să ai o stare de sănătate generală bună și să ai așteptări realiste în ceea ce privește rezultatul pe care specialiștii noștri îl vor evalua și revizui în timpul consultației. 

Botoxul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alaptează și au miastenia gravis sau slăbiciune musculară gravă. 

Bruxismul – o problemă reală pentru sănătatea dinților 

Bruxismul, cunoscut popular ca scrâşnitul din dinți, poate apărea atât în timpul somnului sau în stare de conștiență, pe fond de stres, anxietate, frustrări, furie. De asemenea, poate apărea și involuntar, din cauza alinierii incorecte a dinților sau a defectelor maxilarului. 

Pe lângă faptul că este un obicei enervat pentru cei din jur, bruxismul are un impact negativ asupra sănătății. Acesta provoacă dureri de cap, de gât, de maxilar, de dinți și duce la deteriorarea smalțului coroanelor dentare. 

De asemenea, persoanele care suferă de bruxism tind să aibă o formă a feței mai pătrată, deoarece stresul continuu pe care îl exercită la nivelul țesutului muscular duce la mărirea în dimensiune a mușchilor implicați. 

Singurul tratament eficient cunoscut pentru tratarea bruxismului este injectarea de botox în muşchii maseter și temporali. Relaxând aceste perechi de mușchi, maxilarul nu se mai poate încorda atât de mult încât să scrâșnești din dinți. 

Ce tratează botoxul în mușchiul maseter? 

Botoxul în mușchiul maseter este utilizat în două scopuri principale. În primul rând, pacienții aleg acest tratament cu botox pentru slăbirea cosmetică a maxilarului și echilibrarea proporțiilor faciale, deci în scop estetic. 

În al doilea rând, tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor negative asociate, cum ar fi scrâșnitul dinților sau bruxism, în scop medical. Oricum ar fi, majoritatea pacienților se bucură de ambele beneficii ale acestei proceduri non invazive. 

Fie că este vorba despre rezultatul scrâșnitului dinților sau al anatomiei constituționale, multe femei sunt interesate să aibă o linie mai subțire a maxilarului pentru un aspect mai alungit, mai elegant și feminin. Injectarea de botox în mușchiul maseter stopează temporar mișcarea mușchiului și îi reduce dimensiunea, făcând ca linia maxilarului să pară mai subțire și în formă de V. 

Bruxismul nu implică doar un sunet ascuțit scos de mișcarea de scrâșnire a dinților, ci, în timp, duce și la deteriorarea acestora și provoacă un disconfort la nivelul maxilarului. Injecțiile cu botox calmează mușchii care provoacă scrâșnirea dinților, astfel încât această problemă este rezolvată rapid și fără durere. 

Pe lângă scrâșnitul dinților, mulți oameni îți încordează maxilarul. Acest lucru se întâmplă  mai ales dacă sunt stresați sau anxioși și poate apărea în timpul somnului. În unele cazuri aceasta duce la tulburări ale articulației temporo-mandibulare sau dureri de cap. Botoxul ajută la relaxarea acestei tensiuni maxilare, ameliorând simptomele și îmbunătățind calitatea somnului și funcția zilnică. 

Înainte de injecțiile de botox în mușchiul maseter, are loc o consultație amănunțită 

În timpul acesteia, se va stabili dacă botoxul este cea mai bună opțiune pentru a atinge rezultatul dorit. Maxilarul și fața în general vor fi examinate pentru a determina factori precum locul precis de injectare și doza adecvată de botox. În continuare, pielea va fi curățată complet, pentru un examen clinic foarte clar. 

Pentru a injecta botox în mușchiul maseter se folosește un ac mic, iar, de obicei, nu este nevoie de nicio anestezie, deși unii pacienți pot opta pentru aplicarea unei creme pentru a reduce orice disconfort. 

În general, această procedură nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute. 

La ce să te aștepți după procedura de botox în maseter 

Unul dintre numeroasele beneficii ale botoxului este că nu are nevoie de timp de refacere. După injectare, pacientul poate reveni imediat la rutina sa obișnuită, fiind necesar să urmeze câteva recomandări din partea specialistului: 

  • Se recomandă să evitați activitățile intense, exercițiile fizice sau consumul de alcool timp de cel puțin 24 de ore. 
  • De asemenea, ar trebui să evitați să exercitați presiune sau să atingeți zona de tratament, deoarece acest lucru poate provoca vânătăi. 
  • Evitați cât mai mult posibil expunerea directă la soare și urmați sfaturile specialistului cu privire la îngrijirea pielii. 

Rezultatele botoxului nu sunt permanente! De-a lungul timpului, puteți observa că rezultatele vizibile se diminuează, iar simptomele fizice ale strângerii sau scrâșnirii dinților revin treptat. Tratamentul de întreținere de rutină va ajuta la prevenirea și reducerea strângerii sau scrâșnirea dinților și vă va menține rezultatele. Specialistul vă poate ajuta să concepeți un plan de tratament pe termen lung. 

Este foarte important de menționat și faptul că este indicat ca, după intervenție, pacientul să evite solarul, sauna, dușuri fierbinți sau sportul intens, timp de 2 săptămâni.  

Pacientul potrivit pentru procedura de botox în maseter 

Tratamentul se face la orice vârstă, la cererea pacientului, atunci când bruxismul îi afectează activitățile obișnuite, precum somnul sau viața socială. De asemenea, atunci când încordarea maxilarului îi provoacă dureri de cap, dinți sau în zona gâtului. 

Tratamentul este sigur și pentru copiii care suferă din această cauză, ca urmare a stresului sau a schimbărilor fizice și hormonale provocate de schimbarea dentiției și adolescență. 

În timpul procedurii, medicul delimitează zona maxilarului cu un creion special și stabileşte zonele asupra cărora trebuie să intervină. Cu o seringă cu un ac extrem de fin se administrează cantităţi egale de ser în ambele părți ale feței. Injectarea în sine durează, în medie, un minut pe fiecare parte a feței.  

Pe durata primelor două săptămâni după intervenție pacientul va simți treptat efectul de relaxare al maxilarului. Efectul poate dura până la 6 luni, timp în care muşchii se micșorează în dimensiune și redau aspectul suplu al feței. Pentru menținerea rezultatelor se recomandă reluarea procedurii după acest interval de timp. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.