Now Reading
Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România: ”Miss Universe nu reprezintă o ambasadoare a frumuseții proprii, ci o ambasadoare a frumuseții țării sale”

Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România: ”Miss Universe nu reprezintă o ambasadoare a frumuseții proprii, ci o ambasadoare a frumuseții țării sale”

„Noi, tinerele femei ale Universului, avem credinţa că omenirea tinde către pace, toleranţă şi înţelegere. Ne luăm angajamentul să promovăm acest mesaj în fiecare zi, oriunde ne vom afla” (Motto-ul Miss Universe)

Interviu de Traian Bădulescu

Carmina Olimpia Cotfas, Miss Universe România, are 20 de ani, este din Târgu Mureș și studentă în anul trei la istorie, în Cluj. Dorește să devină profesor universitar de istorie și să scrie cărți pe tema istoriei, a dezvoltării personale și a turismului. A practicat volei de performanță 5 ani și a studiat canto timp de 9 ani. Este activist al dreptului de sănătate, prezentator radio și TV dar și model profesionist de la 14 ani. Carmina consideră că România este o țară mult mai dezvoltată decât, din păcate, cred mulți. Și dorește să se implice pentru creșterea încrederii românilor în propria țară.

Carmina Cotfas a câștigat competiția Miss Universe România 2021 dintre 200 de candidate și 25 de finaliste, pe 28 august 2021 și reprezintă, la ora actuală, România, la cea mai de elită competiție de frumusețe, inteligență și creativitate din lume – Miss Universe, în Israel, la Eilat. Meritul este al ei, și, firește, și al juriului, care a apreciat-o prin inteligență, charismă și aspect.

Carmina defilează pe podium, la finala Miss Universe din Eilat, cu o rochie cu motive populare românești, în valoare de 20.000 de dolari, un tribut adus Reginei Maria, care, printre altele, a contribuit la efectuarea Marii Uniri de la 1918.

Carmina este o fire puternică, luptătoare, care a confirmat că poate să îşi urmeze visele și pasiunile. Și care poate trece peste obstacole. Nu este ușor să faci așa ceva, atunci când le ai. Pentru Carmina, aspectul exterior este reprezentat de ce avem în interior, iar istoria, turismul și comunicarea sunt marile ei pasiuni.

Noi, românii, chiar suntem oameni frumoși

Carmina, reprezinți cea mai de elită competiție de Miss din lume. Miss Universe. Ești Miss Universe România 2021. Cu ce gânduri ai plecat la finala din Israel?

Străduindu-mă să reprezint țara mea cu cinste. Chiar țin la România și consider că noi, românii, merităm mult mai mult. Reprezint și tinerele femei românce, dar în primul rând consider că reprezint România. Noi, românii, chiar suntem oameni frumoși. Competiția Miss Universe nu este doar o competiție a frumuseții feminine de pretutindeni și atât, ci reprezintă o competiție care reunește ambasadoarele feminine ale fiecărei țări. Simt că participând la finala de la Eilat, nu voi fi o româncă frumoasă, așa cum sunt chiar multe românce, ci voi fi o ambasadoare a culturii și spiritualității românești.

Selecția Miss Universe este extrem de dificilă și de riguroasă. Cine ajunge la competiția internațională, reprezintă propria țară, inclusiv la nivel diplomatic. Miss Universe nu este o ambasadoare a frumuseții proprii, ci o ambasadoare a frumuseții țării. A fi Miss Universe, inclusiv pe plan național, înseamnă inteligență emoțională, diplomație, capacitate de comunicare și adaptabilitate și chiar și geopolitică.

Refuz să cred că România este plină de ”mori de vânt”

Ce înseamnă pentru tine România?

Sunt studentă la istorie și pasionată de istorie. Avem o istorie încă insuficient valorificată. Am studiat mult și consider că țara noastră poate fi promovată enorm și prin istorie. Nu înțeleg de ce nu se întâmplă asta, dar voi încerca să mă implic și să identific soluții. Refuz să cred că România este plină de ”mori de vânt”. Și sigur nu e. Noi nu l-am primit niciodată în țară pe Don Quijote, doar l-am… citit. Viața este plină de imprevizibil, dar dacă știm regulile, deci și trecutul, istoria, putem prevedea mai bine viitorul.

Ești prima studentă la istorie care participă la această competiție. Ce conexiune poți face între istorie și competiția la care participi?

În primul rând, mă bucură că în acest an, finala mondială este găzduită de către Israel. Care, pentru noi, este și trebuie să fie o țară soră. România are multe conexiuni istorice cu statul Israel. Poate că ar fi bine să avem și o istorie comună, care să fie predată în școli. Nu pot să uit că în țara noastră au fost nenumărate comunități de evrei, atât în Transilvania, cât și în nordul Moldovei sau în alte părți ale României. Avem ce învăța, reciproc, unii de la alții, ca nații înfrățite și, sper, aliate. Admir mult Israelul, care a avut puterea de a renaște. Și noi, românii, la fel. Ne-am păstrat identitatea, deși istoria noastră nu a ținut mereu cu noi. Ar trebui să avem încredere mai mare în noi, românii. Ar trebui să renunțăm la complexe. Românii vizitează și cunosc toată lumea. Și mulți români chiar sunt curioși, doresc să învețe, să descopere culturi noi. Acum este timpul ca toată lumea să cunoască România. Și cu smerenie o spun, sper să am și eu o contribuție cât de mică. Am încredere în mine dar știu ce înseamnă smerenia. Sunt o luptătoare dar nu voi lupta niciodată împotriva cuiva, ci pentru drepturile cuiva. Mă voi strădui să reprezint țara mea, în Israel… Noi, românii, chiar suntem oameni frumoși și interior, și exterior. Încă nu credem asta, marea majoritate. Pentru mine, competiția din Israel reprezintă un pas, dar nu ultimul. Va fi doar începutul. Îmi doresc mult să fiu o ”ambasadoare” a României, fie și neoficială, din punct de vedere al istoriei, turismului și al spiritului nostru românesc. Putem mult mai mult. Întotdeauna mi-am pus problema – de ce nu reușim să captivăm toată lumea, când noi am oferit mult lumii? Atât cât voi putea, mă voi implica în direcția asta…

Ce înseamnă pentru tine turismul, Carmina?

E momentul ca lumea să vadă cu alți ochi România, colțul de rai sau locul de basm unde am avut norocul să ne naștem și de care trebuie să profităm la maxim și asta se poate face doar printr-un efort susținut, prin promovarea serviciilor noastre turistice și prin dezvoltarea lor la un nivel cât mai înalt.

Înseamnă imagine bună pentru țara noastră și export de servicii. Așa cum spunea Bianca Elena Constantin, Miss Universe România 2009, pe care o cunosc, este un model pentru mine și o admir mult, turism înseamnă mai ales promovare și suflet. Primim turiști străini, care vin, cheltuiesc dar mai ales se familiarizează cu țara noastră. Admir promovarea făcută de Israel și de-abia aștept să văd la fața locului cum este, deși am citit și am studiat mult despre Țara Sfântă. Israel este o țară a simbolurilor. Însă așa este și România. Avem multe de învățat din istoria noastră. Și uneori o cam ignorăm. Noi, românii, am fost mereu toleranți și adaptabili. Ceea ce cred că reprezintă o virtute. Din păcate, nu am știut mai niciodată să ne apărăm interesele, să ne punem în lumina pe care o merităm și să ne… șlefuim, ca să vorbesc metaforic. În concluzie, consider că România este o țară preponderent turistică. În sensul că trebuie să ne viziteze și să ne cunoască turiști din toată lumea, fie frații noștri basarabeni ori chiar israelieni, fie verii noștri maghiari – alături de care și eu am conviețuit – sârbi, ruși, ori bulgari. Ori francezi, japonezi, americani, chinezi, brazilieni…

Mă străduiesc să reprezint țara mea cu cinste. Țin la România și consider că noi, românii, merităm mult mai mult. Reprezint și tinerele femei românce, dar în primul rând consider că reprezint România. Noi, românii, chiar suntem oameni frumoși. Competiția Miss Universe nu reprezintă doar o competiție a frumuseții feminine de pretutindeni și atât, ci reprezintă o competiție care reunește ambasadoarele feminine ale fiecărei țări. Simt că participând la finala de la Eilat, nu voi fi o româncă frumoasă, așa cum sunt chiar multe românce, ci voi fi o ambasadoare a culturii și spiritualității românești, în calitate de Miss Universe Romania. Promit că mă voi dedica în continuare promovării imaginii României.Sunt la început. Dar nu înțeleg de ce autoritățile din România nu folosesc pentru promovarea turismului românesc și a imaginii țării oameni care au realizat ceva, precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și alți români care ne sunt ambasadori de elită peste granițe. Îmi doresc mult să mă implic în promovarea imaginii țării noastre.

Ce vei face dacă vei câștiga competiția? Sau dacă… nu?

Nu merg acolo ca să câștig neapărat. Deși m-ar bucura pentru țara mea. Dar spun asta pentru că sunt conștientă că toate țările au selectat participante care să le reprezinte cu mândrie. Particip pentru a-mi reprezenta și promova țara, atât cât pot eu de bine. În rest, voi fi naturală, sinceră, exact așa cum cred că sunt eu și voi lăsa decizia juriului și votanților… Cuvintele mele cheie sunt încredere, dar și, cum spuneam, smerenie. Nu îmi place să judec deși îmi asum că pot fi ”judecată”. ”Vox populi”. Deja, consider că misiunea mea e să îmi reprezint țara și mă mândresc că am fost aleasă. Pentru mine, participarea la competiția Miss Universe este un început. Nu un scop. Și voi susține mereu competiția, pentru România, indiferent dacă voi fi Miss Universe pentru toată lumea sau nu. Datoria mea este aceea că România m-a ales. Și, dacă voi fi eu cea aleasă și în Israel, voi aprecia. Dacă nu voi fi, tot voi aprecia. Evident, contează și competiția, dar colaborarea cred că reprezintă cuvântul meu cheie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.