Una dintre cele mai populare substanțe utilizate în cadrul intervențiilor estetice minim invazive, botoxul este supranumit și „elixirul tinereții”. Iar din acest motiv, sigur nu este de mirare faptul că pacienții revin cu drag de fiecare dată pentru a beneficia de rezultatele oferite de această substanță.
Ce se întâmplă după efectuarea procedurilor estetice botox?
Termenul de botox se referă la forma farmaceutică a toxinei botulinice, substanță produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Botoxul este frecvent utilizat în cabinetele de medicină estetică, acolo unde se folosește ca tratament pentru mascarea temporară a ridurilor. Totuși, acesta nu are doar scop estetic, el prezentând și o serie de indicații medicale.
Tu știi cum funcționează botoxul?
Toxina botulinică, sau, pe scurt, botoxul este o substanță ce, odată injectată, are proprietatea de a bloca mișcarea musculaturii din zona tratată. Se utilizează adesea la nivelul frunții, ochilor, lateralele nasului sau chiar deasupra buzei superioare ori în zona maseterului, având un efect de întinerire, dar și medical – de tratare a bruxismului sau a migrenelor.
Totodată botoxul mai poate fi folosit și pentru stoparea hiperhidrozei – transpirația excesivă – sau pentru pierderea în greutate – injectat la nivelul stomacului.
Deși proprietățile lui miraculoase par să rezolve orice problemă pentru totdeauna, trebuie să știi că rezultatele minunate nu sunt definitive, așa că, pentru a le menține ai nevoie să vii periodic, conform recomandărilor medicale, pentru completări.
„Cât de des trebuie să trec pragul cabinetului specialistului dacă vreau să am întotdeauna un aspect perfect?”

Este o întrebare pe care, cu siguranță ți-ai pus-o și tu atunci când ai decis pentru prima dată să apelezi la o intervenție minim invazivă cu botox. Răspunsul este…depinde! Depinde de tipul procedurii, de organismul tău și de tipul și cantitatea de botox injectată.
Totodată trebuie menționat și faptul că remanența produsului este impactată și de stilul tău de viață: odihna, nivelul de hidratare, expunerea la soare, consumul de alcool sau nivelul de activitate fizică pe care îl faci.
Ce trebuie să știi dacă deja ai optat pentru o intervenție cu botox?
Este posibil ca zonele unde s-au făcut injecțiile să fie puțin roșii și inflamate, efecte ce vor dispărea în maxim 1-2 ore de la tratament. În cazul în care un vas de sânge a fost atins cu acul, poate apărea o mică vânătaie, ce se va estompa în maxim o săptămână.
Ce se întâmplă după efectuarea procedurilor estetice botox?

Trebuie să eviți:
- să îți atingi fața, deoarece este posibil să simți o senzație de mâncărime
- timp de 24 de ore nu masa zona tratată și nu aplica produse cosmetice
- expunerea la temperaturi ridicate (saună, solar, dușuri fierbienți) și efortul fizic intens timp de 2 săptămâni pentru a nu elimina substanța din corp, înainte să își facă efectul
Imediat dupa procedură este indicat să faci exerciții de mimică a mușchilor faciali tratați, pentru a facilita fixarea toxinei botulinice pe placa neuromotorie. Aceasta este o recomandare, însă nu reprezintă un pas esențial ca în cazul regulilor de mai sus. Chiar dacă nu realizezi aceste mișcări, substanța se va instala, deoarece depozitarea ei a fost răspândită pe o arie extinsă.
Efectele intervențiilor cu botox încep să apară după 4-7 zile de la tratament, iar rezultatul final se va observa după 14 zile.