Ora de Psihologie
Dr. Leli
Cum îndepărta Cleopatra, Regina Egiptului, părul nedorit de pe picioare
Pentru femei, problema părului nedorit este de mare actualitate, dar este departe de a fi o noutate. De fapt, epilarea era deja răspândită în Egiptul antic, mai ales în rândul femeilor de rang social înalt. Cleopatra, Regina Egiptului, folosea o metodă, despre care voi scrie în rândurile care urmează, astfel încât arăta mereu impecabil. Adevărata revoluție a ultimilor ani constă în implicarea sexului masculin, din ce în ce mai mare, de a scăpa de ceea ce până ieri era considerat un semn al virilității înnăscute. Părul nedorit este mai evident la persoanele cu piele întunecată și păr negru, caracteristici tipice populației mediteraneene. La femei apare la pubertate și va reprezenta un partener de viață fidel, dar inconfortabil. În general, părul facial devine mai evident în anii din preajma menopauzei, datorită scăderii raportului dintre estrogen și androgeni. Aceștia din urmă sunt responsabili de diferențele dintre corpul feminin și corpul masculin, la bărbați părul nedorit este distribuit aproape peste tot, atât de mult încât, în general, cu cât nivelurile de androgeni sunt mai ridicate, cu atât gradul de acoperire al corpului cu păr este mai mare. Totuși, un exces al acestor hormoni predispune la acnee, seboree si căderea părului. Amploarea problemei părului nedorit depinde foarte mult de sensibilitatea foliculilor de păr la acțiunea hormonilor androgeni (pe baza numărului și distribuției receptorilor androgeni, a enzimelor implicate în metabolismul acestora, precum și a nivelurilor de estrogen și proteine de transport prezente în sânge). Din acest motiv, un bărbat chel, dar foarte păros pe corp poate să nu producă mai mulți androgeni decât cineva cu o dezvoltare normală a părului; cu alte cuvinte, părul nedorit nu poate fi considerat un simbol incontestabil al virilității. Creșterea exagerată a părului terminal ca răspuns la niveluri ridicate de androgeni poate avea o origine congenitală sau dobândită. În primul caz problema apare la o vârstă fragedă și rămâne așa pe tot parcursul vieții, în timp ce în al doilea are un debut brusc și îngrijorător. Numeroase afecțiuni pot sta la baza creșterii anormale a părului nedorit: boli ovariene (ovare polichistice, tumori), patologii suprarenale (sindrom Cushing, tumori) sau utilizarea anumitor medicamente (steroizi anabolizanți, cortizon pe perioade lungi). Prezența, la femei, a părului dur și aspru, extins în locații tipice masculine (buza superioară, bărbie, piept), se numește hirsutism. Pilozitatea marcată masculină, în schimb, cu excepția cazurilor excepționale, nu este considerată o afecțiune patologică.

Există tehnici diverse de îndepărtare a părului și epilare utilizate în prezent. Decolorarea părului nedorit este ideală pentru tenurile deschise, nu pentru cele închise la culoare, excelentă pentru părul subțire dar mai degrabă pigmentat. Este o tehnică destul de ieftină și nu necesită prea mult timp; cu toate acestea, poate provoca iritații și probleme alergice. Durata decolorării depinde de timpul de creștere al părului, așa că poate varia foarte mult de la individ la individ. În orice caz, în general, se recomandă efectuarea albirii la fiecare două sau trei luni. Eliminarea părului nedorit prin bărbierit este, de fapt, o metodă foarte rapidă și economică, dar provoacă efectul de „șmirghel”. În plus, durata bărbieritului este foarte scurtă și trebuie repetată la fiecare două sau trei zile. Contrar a ceea ce s-ar putea crede și a diverselor legende, bărbierirea nu accelerează creșterea părului, nici nu-l întărește sau îl întunecă.
Epilarea cu ceară asigură un rezultat pozitiv pentru câteva săptămâni. Nu costă prea mult, dar durerea și iritația îi fac pe cei mai puțin curajoși să renunțe. În plus, această metodă este contraindicată pentru pielea sensibilă sau pielea acoperită cu păr difuz și aspru. Eliminarea părului nedorit prin zaharare este o tehnică specială de epilare, cunoscută și sub denumirea de metoda cu „ceară arabă”. Este o metodă foarte veche, atât de veche, încât se pare că era deja folosită în Egiptul antic de însăși Regina Cleopatra. Această ceară specială este preparată folosind zahăr alb (300 de grame), apă (50 de grame) și suc de lămâie (50 de grame). Cele trei ingrediente trebuie amestecate și încălzite la foc mic minim 20-25 de minute, până se obține un amestec omogen si foarte gros, cu o culoare aurie, asemănătoare cu cea a mierii. După aceea, amestecul trebuie lăsat să se răcească și apoi întins pe zonele de epilat cu mâinile, sau cu ajutorul unui bețișor de lemn, procedând apoi ca și la efectuarea unei epilări clasice. Această tehnică specială se bucură de un mare succes și pare să fie mai bine tolerată decât epilarea clasică cu ceară.
Threadingul este o tehnică străveche de îndepărtare a părului care își are originile în îndepărtata India. Constă în efectuarea unei epilări cu ajutorul unor fire de bumbac atent „răsucite”. Aceste șuvițe sunt trecute peste zona de epilat, îndepărtând excesul de păr. Trecerea firelor provoacă o senzație de furnicături, în ciuda acestui fapt, se pare că această metodă este mai delicată decât metodele clasice de îndepărtare a părului. Îndepărtarea părului nedorit cu o pensetă este o metodă ideală ca finisaj, dar nu este potrivită pentru epilarea unor regiuni foarte mari ale corpului. Folosirea cremelor depilatoare este o metodă nedureroasă, dar poate provoca iritații semnificative și reacții alergice. Electroliza sau electrocoagularea este o tehnică, care asigură eliminarea aproape permanentă a părului nedorit. Există, totuși, și dezavantaje: este scumpă, necesită mai multe ședințe și, dacă este folosită de personal neexperimentat, poate fi dureroasă și deosebit de iritantă pentru piele. Aceste tehnici de epilare sunt extrem de delicat de executat, din acest motiv pot fi efectuate doar de personal specializat. În plus, sunt contraindicate la anumiți pacienți.
Cum îndepărta Cleopatra, Regina Egiptului, părul nedorit de pe picioare

Epilarea cu lumină pulsată este potrivită persoanelor cu piele deschisă și păr închis la culoare. Se bazează pe emisia unei lumini de intensitate mare, la o anumită lungime de undă și de scurtă durată care – prin producerea de căldură – este capabilă să distrugă părul la rădăcină. După tratamentul IPL, este o idee bună să evitați expunerea la soare timp de cel puțin o săptămână. Nu poate fi considerată o metodă permanentă, deoarece la unii oameni, părul crește înapoi după o anumită perioadă de timp. În plus, sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite. Epilarea cu tehnologia laser se bazează pe emisia de fascicule de lumină la anumite lungimi de undă care generează căldură capabilă să încălzească rădăcina și tija firului de păr. Procedând astfel, sesiune după sesiune, ar trebui să obțineți rărirea consecutivă a părului nedorit. Este considerată o metodă sigură, dar este costisitoare și sunt necesare mai multe ședințe pentru a putea elimina complet părul nedorit. Din nou, efectele nu sunt permanente, chiar dacă este de foarte lungă durată. Briciul este, fără îndoială, cea mai confortabilă, dar și cea mai puțin durabilă soluție la problema părului nedorit. De fapt, îndepărtează pur și simplu partea de păr care iese din piele, fără a afecta rădăcina.
Din punct de vedere psihologic s-a constatat că oamenii se simt mai încrezători în ei, au mai mult succes și reușesc să stabilească relații cu mai multă ușurință, atunci când părul nedorit de pe corp este îndepărtat. Mai mult, femeile care îndepărtează părul din zona pubiană, transmit în mod inconștient un mesaj, acela de a fi disponibile pentru sex cu partenerul, dacă sunt într-o relație de cuplu, sau sunt deosebit de deschise în căutarea unui partener dacă sunt singure.