Dr. Adrian Frunză, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Secția Clinică Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă – Unitatea de Arși Grav
Prin natura secției în care lucrați, cazurile pe care le rezolvați sunt cu siguranță mai mult de chirurgie plastică decât de chirurgie estetică. Cu toate acestea, ce tip de intervenții vă aduc cea mai mare satisfacție profesională? Cele în care reușiți să salvați, sau cele în care reușiți sa refaceți?
Chirurgia plastică, în ansamblul ei, este un domeniu fascinant. Intervențiile chirurgicale reparatorii au adesea drept scop transformarea în bine a corpului uman prin recuperarea unor defecte. În astfel de proceduri există beneficii atât în sfera funcțională cât și în cea estetică.
Este adevărat ca impactul psihologic pentru pacient este însă mai mare în cazul intervențiilor cu scop exclusiv estetic și bucuria pe care o împarți alături de pacient este întotdeauna pe măsură.
Eu, personal, ca medic care profesează de peste 15 ani într-un serviciu de urgență, am avut satisfacții la fel de mari în ambele domenii. M-am simțit împlinit ori de câte ori am reușit să aduc un plus de calitate, de bucurie în viața pacientului meu, indiferent ce tip de intervenție am făcut.
Dr. Adrian Frunză ați declarat că frumusețea este un ideal și că oamenii în general sunt o îmbinare a diferitelor calități și defecte. Ați reușit până acum să obțineți femeia perfectă în urma procedurilor estetice multiple?
Noțiunea de perfecțiune este relativă, prin raportare la factori care țin de personalitatea individului și mediu socio-cultural. Ca și chirurg cred că este cel mai important să te apropii de idealul de frumusețe așa cum este el perceput de persoana din fața ta, cea care te caută pentru aceste proceduri.
Din punctul meu de vedere ideea de perfecțiune însăși este o mare imperfecțiune. Omul nu este făcut să fie perfect cu atât mai mult cu cât nu învață toată viața să se mulțumească. Cred că cel mai important este să facem lucrurile în viață în așa fel încât să ne simțim excelent când ne privim și nu pentru a fi perfecți. Eu nu caut perfecțiunea în femeie, deci nu cred că pot să spun că am creat-o.
Susțineți gândirea medicală axată pe pacient, ca și întreg, nu ca specialitate a unei probleme de moment. Abordarea holistică a pacientului și a condițiilor din sistemul medical este de asemenea o linie a comunicării dvs. Considerați că suntem pe drumul bun? Micro-specializările și rezolvările punctuale, de moment, sunt mai des practicate?
Medicina axată pe abordarea holistică a pacientului este o necesitate și cred că reprezintă direcția corectă pentru fiecare dintre noi. Este firesc și îmbucurător totodată faptul că există specialiști focusați pe anumite proceduri, asta duce spre performanță. Totul este să poți crea o echipă de astfel de specialiști care să lucreze împreună pentru a oferi cea mai bună experiență medicală posibilă. Suntem pe drumul cel bun, fără îndoială, dar încă sub imperiul tranziției de la o medicină individualistă la una bazată pe echipă.
Exagerările în estetică sunt un subiect preferat atât pentru consumatorii de informații de medicină estetică, cât și pentru cei direct implicați în industrie. Vorbiți despre normalitate fizică, dar și despre faptul că fiecare medic este obligat să sugereze pacientului ce ar putea corecta, chiar dacă pacientul nu își vede acele defecte. Unde se trage linia între viziunea medicului și dorințele pacientului?
Este normal ca fiecare specialist să facă o evaluare a pacientului, să identifice potențialele zone care necesită ameliorare și să propună o anumită procedură adaptată caracteristicilor fizice ale persoanei care-i solicită ajutorul. Orice transformare care depășește limitele permise de calitatea și resursele țesuturilor este de evitat, întrucât nu va duce la satisfacții, ci doar la apariția unor frustrări. De aceea, de multe ori rolul medicului este de a tempera dorințele pacientului, de a-i explica ce se poate face și ce nu.
Se știe că medicina estetică a luat amploare în ultimii ani. Considerați că ar trebui introdusă ca și obligatorie evaluarea psihologică a pacienților de medicină estetică?
Evaluarea psihologică ar trebui să devină standard în cadrul consultațiilor preoperatorii și mă bucur că, treptat, este introdusă în protocoalele aplicate de către colegii mei. O transformare fizică trebuie susținută și de schimbarea viziunii asupra conduitei zilnice, deci o armonizare între corp și gândire.
Ați declarat și că medicina nu o faci pentru motivație financiară, ci pentru satisfacțiile profesionale deosebite pe care ți le poate aduce. Se induce această atitudine și noii generații de chirurgi plasticieni?
Pentru a te dedica unei cariere medicale, este nevoie să ai o construcție umană bazată pe empatie, pe dorința de a ajuta oamenii. O astfel de profesie dacă este făcută cu seriozitate, cu implicare, din pasiune, aduce în timp împlinire în toate planurile, inclusiv financiar. Trebuie să ai doar răbdare. Acestă calitate lipsește noii generații – răbdarea. Chiar dacă presiunea socio-economică este mare în zilele noastre, simțul proporției si respectul față de pacient trebuie să rămână litere de lege în această profesie.
Cel mai trist este că am avut de-a lungul timpului colegi de valoare, pe care factorul financiar i-a determinat să caute direcții profesionale în afara țării, deși ar fi putut face multe lucruri bune acasă dacă erau încurajați.

Parte a medicinei estetice este și medicina anti-aging. Promovarea anti-aging-ului în țara noastră diferă de Europa? Considerați că este nevoie de educație în acest sens, că bătrânii noștri sunt mai puțin adepții procedurilor estetice anti-aging decât cei din țările europene?
Revenind la contextul economic al României, medicina anti-aging este adresată unui segment restrâns al populației, fiind considerată un serviciu de lux. Situația aceasta se va modifica în contextul unei creșteri a nivelului de trai, care atrage după sine o educație mai bună și poate o mai bună dirijare a resurselor către îngrijirea personală.
Care este cea mai memorabilă experiență pe care ați trăit-o în sala de operații?
Am avut un pacient cu o tumoră foarte mare amplasată la nivelul obrazului, care necesita o atenție deosebită pentru a fi îndepărtată chirurgical (o intervenție refuzată de mulți chirurgi, din punctul de vedere al multora fără șanse de reușită). În echipă cu un coleg, bun prieten, chirurg maxilo-facial, am scos tumora care ocupa practic o jumătate a feței, apoi am reconstruit defectul prin transfer liber de țesut vascularizat. Practic, a fost o operație cu scop multiplu: am îndepărtat cancerul, am acoperit defectul respectiv și am creat un rezultat cosmetic bun, care a permis pacientului reluarea activităților sociale și profesionale. A fost o operație cu multe ore de stat în sală. Nu există satisfacție mai mare decât să-l urmăresc acum pe rețelele de socializare, după atâția ani, în postura de bunic implicat, fericit, să-l aud la telefon cu un mesaj de mulțumire…
Sau mai m-a impresionat cazul unui pacient tânăr cu un defect tegumentar mare la nivelul feței apărut prin mușcătură de cal. A ajuns la camera de gardă desfigurat. Totul a decurs bine, s-a recuperat și în prezent iubește și este iubit…
Este o energie care te face să vibrezi. Astfel de situații te onorează și te obligă la reușită mai departe.
Ce ați schimba în medicina estetică din România?
În momentul de față este o presiune comercială enormă dată de social media, de promovare a unui anume tip de imagine care nu se potrivește tuturor. În primul rând aș interzice expunerea, sub orice formă, a fotografiilor prelucrate ale persoanelor publice fără a se face aceste specificații. Imaginile ideale creează frustrare. Întotdeauna îți vei dori să faci din ce în ce mai mult ca să te încadrezi în acele tipare. Eu îndemn pacientele mele la o oarecare cumpătare în accesarea procedurilor cosmetice și le sfătuiesc să individualizeze tratamentele pe caracteristicile fiecăreia.
Gânduri pentru cititorii revistei noastre?
Frumusețea nu înseamnă să te încadrezi în șabloane. Ești frumos când ești armonios și când pe chipul tău se citește mulțumirea și încrederea în tine. Chirurgia estetică asta trebuie să facă, să ofere oamenilor mai multă încredere. Nu este un domeniu pe care să-l abordezi cu superficialitate. Întotdeauna trebuie să alegem medicul estetician care oferă siguranță prin calificare, prin modul cum prezintă informațiile, dar mai ales cum ne călăuzește pe calea transformării.