Now Reading
Frumusețea începe cu un ten sănătos

Frumusețea începe cu un ten sănătos

O piele mai întinsă, mai luminoasă și fără imperfecțiuni este visul fiecărei femei. Imaginea de piele tânăra și sănătoasă este promovată intens pe rețelele de socializare și tot ce ne dorim este să ieșim dincasă fără fond de ten. 

Frumusețea începe cu un ten sănătos

De Dr. Dana Bratu, Medic Specialist Dermato-Venerologie

Industria  estetică  abundă  în proceduri de înfrumusețare, produse de skincare, parcă nici nu  mai  știi ce să alegi. Așa că astăzi vom analiza în detaliu o procedură care are multiple indicații.

Microneedlingul medical cu Dermapen presupune multiple înțepături  la nivelul pielii cu infuzie de substanțe nutritive și hidratante.

Este interesant modul de acțiune al acestui tratament, care imită procesele naturale de regenerare cutanată. Spre exemplu, atunci când  suferim o traumă la nivelul pielii (zgârietură, julitură) observăm că  pielea se repară singură, lăsând eventual în jur un semn roșiatic foarte  fin. Acest lucru se întâmplă pentru că celulele din interiorul epidermului și dermului intervin în reparare, înlocuind celulele lezate cu celule noi, tinere și sănătoase. În plus, se va stimula producția de colagen de către  fibroblaste pentru a “strânge” rana și a lăsa un semn cât mai puțin vizibil.

Cu ajutorul microneedlingului medical, noi vom acționa țintit asupra  celulelor pielii care intervin în procesele de regenerare și le vom induce capacitatea de a produce fibre noi de colagen, elastină și reticulină.

Ce înseamnă asta și unde se poate aplica?

1. Tratamente antiaging, de rejuvenare

Știm că odată cu trecerea timpului, pielea noastră își pierde fermitatea și devine mai moale, mai laxă. Principalele proteine de la nivelul dermulului sunt reprezentate de fibrele de colagen, care sunt responsabile de structura de rezistență a pielii. După vârsta de 25 de ani, aproximativ 1% din capacitatea pielii de a produce colagen se pierde în fiecare an. 

Prin urmare, observăm că țesuturile se lasă, gravitațional, și când ne uităm în oglindă avem tendința să ridicăm pomeții pentru a ne simți mai tinere. Din acest motiv, putem să apelăm la tratamente care să“pună pielea la treabă”, să o forțeze să producă mai mult  colagen și să își păstreze fermitatea. Astfel, vom observa o îmbunătățire și la nivelul ridurilor statice, permanente.

2. Corecția cicatricilor postacneice

În urma unor leziuni inflamatorii de acnee sau vărsat de vânt, pielea noastră poate rămâne cu semne permanente. Nodulii pot distruge arhitectura locală a dermului, iar repararea se poate face defectuos, cu fibre orientate haotic și care lasă o adâncitură la nivelul pielii. Cele mai frecvente tipuri de cicatrici postacneice sunt cele atrofice, care au formă concavă, scobită. Cu ajutorul aparatului de microneedling, noi putem să determinăm formarea de noi fibre de colagen care să “umple” golurile din baza cicatricii, dar să și reorganizăm fibrele de colagen într-o manieră ordonată, regulată, așa cum există în pielea sănătoasă, non cicatriceală. În plus, putem să ajutăm și la vindecarea eritemului postinflamator adică a roșeții care rămâne după ce acneea a trecut.

3. Ameriorarea cicatricilor post-arsură sau postchiurgicale

Dacă vom avea o tăietură care afectează straturile profunde ale pielii, trebuie să ne așteptăm la o cicatrice care va persista toată viața. Semnele care ne rămân după un eveniment nefericit ne pot influența mult calitatea vieții, așa că încercăm să facem tot posibilul pentru a le atenua. În cazul unor cicatrici reliefate, microneedlingul poate acționa asupra fibrozei și nivela cicatricea. De asemenea, se va diminua și cicatricea în lățime, devenind mai puțin vizibilă.

Același principiu de tratament se aplică și în cazul vergeturilor care reprezintă tot o ruptură la nivelul pielii cu deteriorarea fibrelor de elastină și colagen. Practic, capacitatea elastică a pielii este depășită atunci când tegumentul se extinde în exces, într-un termen scurt caracteristic perioadei sarcinii, sau când luăm brusc în greutate.

4. Pete pigmentare 

Fotoîmbătrânirea extrinsecă se referă la efectele pe care le au radiațiile ultraviolete emise de soare, fumatul și poluarea asupra tenului. Observăm că, după vârstă de 30 de ani, tenul devine mai tern, își pierde luminozitatea. În plus, pot să apară petele pigmentare care adaugă “ani” tenului nostru. Petele apar ca urmare a unui dezechilibru indus la nivelul melanocitelor, celulelor localizate la joncțiunea dermo-epidermică și responsabile de producția de pigment – melanină. Variațiile hormonale, medicamentele fotosensibilizantce, factorii de mediu vor stimula producția necontrolată de pigment, iar tenul va avea aspect pigmentat.

Prin microneedling medical, noi putem să inhibăm transferul de  melanină  din melanocite către keratinocitele din jur și să îmbunătățim aspectul melasmei.  În plus, în timpul tratamentului vom facilita absorbția cocktail-urilor active anti-pete precum cele care conțin vitamina C, retinol, niacinamide cu efect de luminozitate.

See Also

5. Efect antiacneic

În patogenia acneei vorbim despre hiperproliferareepidermică adică blocarea porilor și apariția de comedoane precum și o activitate  intensă a bacteriei numită cutibacterium acnes care contribuie la rezvoltarea papulelor și pustulelor. Bacteria se dezvoltă în mediu anaerob, hipoxic, corespunzător straturilor profunde ale pielii unde se găsesc și unitățile pilosebacee. Cu ajutorul microneedlingului reușim să oxigenăm țesuturile și să stimulăm reînoirea celulară, ceea ce ajută la combaterea acneei.

6. Hidratare în profunzime

Auzim multe reclame ale produselor cosmetice care promit să hidrateze “în profunzime”. Însă acest lucru nu este posibil pentru că pielea acționează ca o barieră ce protejează organismul împotriva penetrării agenților agresori externi, mecanici sau de natură infecțioasă.  Dacă pielea ar permite penetrarea agenților externi, atunci ar înseamna că funcția de barieră este compromisă. Așa că toate ingredientele din creme se opresc la nivelul stratului cornos (stratul de celule moarte). În cazul tratamentului cu Dermapen, acele creează mici găuri la nivelul dermului și facilitează astfel pătrunderea agenților activi de tipul acidului hialuronic, peptide și vitamine. Procedura este o metodă optimă de creștere a permeabilității cutanate și astfel putem obține cu adevărat un efect de hidratare, luminozitate și fermitate.

Ce este DERMAPEN 4?

Dispozitivul original de microneedling se numește Dermapen. Cel mai recent lansat pe piață este Dermapen 4, care este wireless și se poate conecta prin bluetooth la smartphone pentru a fi updatat cu noutăți. Folosește un cartuș steril, de unică folosință, cu 16 ace de calitatea superioară, făcute să reziste, fără să se tocească (și atfel să lezeze epidermul) în timpul unui tratament complet de rejuvenare pentru față, gât, decolteu și fața dorsală a mâinilor. Medicul are posibilitatea să stabilească un protocol personalizat de tratament prin setarea adâncimiii de penetrare a acelor și a numărului de rotații pe secundă. Practic, cu Dermapen noi putem penetra până la 3 mm și avea rezultate pe cicatrici, însă avem și capacitatea de a efectua peste 1900 de înțepături pe secundă și astfel oferim o puternică  inducție de colagen. În plus, prin aceste microcanale verticale putem să “livrăm” ingrediente nutritive către dermul profund.

Experiența cu Dermapen
Personal, îmi place să combin tratamente de tip Dermapen cu subcizie sau peeling chimic, atunci când vorbim de semne postacenice sau pete pigmentare. Uber peel este un cocktail de acizi alfa și betahidroxilici care au ca scop eliminarea straturilor de celule moarte și netezirea pielii, iar alături de Dermapen estompează și ariile pătate.

Ședințele de tratament sunt nedureroase pentru că utilizăm crema anestezică în prealabil, iar intervalul pe care îl recomandăm între proceduri este de 4-6 săptămâni. După fiecare ședință, pacienții aplică la domiciliu cosmeceutice Dermapen, precum Vitamin Rich Repair care conține vitamina E, resveratrol, esteri de vitamina A și acid hialuronic cu 3 greutăți moleculare. Este foarte important să nu uităm de aplicarea cremelor cu ecran solar între ședințele Dermapen pentru a preveni efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.