Now Reading
Îmbătrânirea prematură

Îmbătrânirea prematură

Trenduri în Chirurgia Estetică

Îmbătrânirea prematură

de Fabian Gurău, Medic Specialist Chirurgie Plastică și Estetică

Una dintre temerile cele mai mari ale femeilor este îmbătrânirea, mai ales că unele dintre femei îmbătrânesc prematur. Îmbătrânirea prematură apare atunci când vârsta biologică este mai mare decât vârsta cronologică.

Însă, sunt atât de mulți factori care pot influenţa îmbătrânirea biologică, începând de la genetică, trăirile din copilărie, stilul de viață pe care l-am adoptat, nopțile pierdute, alcoolul, poluarea, fumatul etc.

Pielea este alcătuită din trei straturi, epidermul, dermul și hipodermul. Epidermul este partea externă a pielii, pe a cărei suprafață se află un strat de celule epiteliale, cu rol de protecție, care este reînnoit prin descuamare continuă şi înlocuirea cu celule noi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă puterea de regenerare a acesteia scade. Dacă la fetele tinere durează aproximativ 28 de zile să se regenereze, la femeile ce au vârsta mai mare de 40 de ani poate dura și 60 de zile.

Liniile fine, ridurile, părul cărunt sunt primele semne care ne indică începutul îmbătrânirii. Dar, uităm că unele linii fine ale expresivității apar de la vârste fragede ale tinereţii pentru că am avut o mimică mai expresivă, pentru că ne-am expus excesiv la soare, lipsa hidratării şi multe alte aspecte.

Se spune “în popor” că este o vârstă anume la care ar trebui să apelăm la chirurgia estetică sau la tratamentele estetice pentru a ne îmbunătăţi aspectul, însă consider că nu există o anumită vârstă pentru asta, ba din contră, ar trebui luat din “pripă” pentru a nu se ajunge la intervenţii mai profunde.

La fel ca în orice tratament, şi acesta trebuie luat în considerare încă de la o vârstă mai tânără, de când apar cu adevărat primele semne ale îmbătrânirii. Nu trebuie să aşteptăm ca ridurile să ajungă la o adâncime anume, ca porii să fie tot mai dilataţi, ca cearcănele să devină tot mai adânci.

Însă să nu cădem în latura cealaltă, în a crede că orice mică linie a expresvităţii reprezintă un semn al îmbătrânirii, este un prag foarte fin, ce poate fi traversat ușor. Aici ar trebui să intervenim noi, medicii chirurgi la care fetele/băieţii apelează în a le face diferite intervenţii de îmbunătăţire ale aspectului fizic.

Îmbătrânirea prematură

Este foarte important să învăţăm să ne acceptăm așa cum suntem şi să acceptăm liniile fine ale expresivităţii care într-un final ne diferenţiază de mulţime şi ne aduc unicitate în trăirile pe care le avem zilnic.

Pe lângă igiena pe care ar trebui să o avem zilnic, şi cremele ce pot ajuta în general, există atâtea tratamente anti-îmbătrânire non-invazive ce nu necesită anestezie sau chirurgie, ce pot preveni şi chiar încetini pe termen lung îmbătrânirea tenului.

Primele semene ale îmbătrânirii la nivelul celulelor apar deja de la vârsta de 25 de ani, iar acestea se accentuază în timp ce îmbătrânim, de aceea şi majoritatea produselor de îngrijire care vizează efectele antirid se recomandă a fi folosite încă de la aparenţa primelor semne de îmbătrânire.

Este important atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi să se simtă bine, indiferent de vârsta pe care o au, de aceea nu trebuie așteptat să ajungem la 40-50 înainte de a începe cu tratamente anti-aging.

Ce tratamente recomand doamnelor/domnilor care suferă de îmbătrănire prematură, în afară de tratamentele cu creme ce sunt un adjuvant în ajutorul acestui aspect:

Peelingul chimic: în această procedură sunt folosiți agenți chimici care ajută la îndepărtarea celulelor moarte, a petelor pigmentare şi a ridurilor fine, readuc elasticitatea pielii şi regenerează celulele pielii. Tenul va avea cu siguranţă un aspect mai tânăr şi mai luminos.

Tratamentul cu acid hialuronic: pielea noastră conţine oricum acid hialuronic, de aceea îl şi consider unul dintre cele mai bune tratamnete pentru a estompa aspectul îmbătrânit al pielii. Acesta nu este folosit numai pentru mărirea buzelor, el poate fi folosit şi pentru umplerea pomeţilor care se reduc odată cu înaintarea în vârstă, pentru a reduce cearcănele, pentru a rehidrata pielea şi pentru conturarea feţei acolo unde este necesar. Numai după o singură sedinţă chipul este întinerit cu câţiva ani, iar aceasta poate dura pentru multe luni, dacă ne hidratăm corespunzător şi îngrijim tenul.

Tratamentul cu botox: este un aliat în tratamentul anti-aging, ridurile se reduc, uneori dispar complet, fiind o alternativă perfectă în a evita operaţiile estetice. Tenul va avea cu siguranţă un aspect mult mai tânăr şi mai radiant.

Tratamentul PRP (Platech-rich Plasma) sau “Plasma bogată în trombocite”:  este cunoscut acest tratament şi sub denumirea de “terapia vampir” ce ajută la revitalizarea ţesuturilor pielii, ce poate fi folosit atât pentru faţă, cât şi pentru gât, decolteu şi mâini. Acest tratament este 100% natural, ajută la rejuvenarea naturală a pielii. Plasma bogată în trombocite stimulează formarea noilor celule în corp atunci când este injectată. Fiind natural, ajută organismul să se vindece singur, fără a fi nevoie în a se folosi substanţe chimice. Posibilitatea apariţiei unor reacţii alergice sau a unor infecţii este aproape nulă, deaorece plasma utilizată este chiar din sângele propriu, al pacienţilor.

Pe lângă tratamentele pe care le-am recomandat, întotdeauna le spun pacienţilor, să aibă grijă de pielea lor, să aibă o igienă adecvată (nu ne culcăm fără a ne curăţa tenul de fard), nu ne mai expunem excesiv la soare, folosim creme cu protecţie solară puternică zilnic pe ten, ne hidratăm corespunzător, iar celelate vicii, le vom face cu măsură. Toate acestea pentru a prelungi efectele benefice ale tratamentelor anti-aging.

Putem spune că este un lucru în echipă, doctor-pacient, cu rezultate pozitive în înfrumuseţarea aspectului. Este o satisfacţie puternică atunci când readuc încrederea şi zâmbetul pe chipul pacienţilor pe care îi am.

Împreună reîntinerim!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.