Now Reading
Încotro te îndrepți…

Încotro te îndrepți…

Elena Popescu-Grisogono

Gândurile pe care le emitem și cuvintele pe care le rostim dau naștere experiențelor noastre.

Încotro te îndrepți…

De Elena Popescu-Grisogono

Terapeut & Coach

Ne creăm singuri situațiile prin care trecem cu fiecare gând și sentiment, cu fiecare convingere pe care o credem, fiind responsabili pentru tot ceea ce se petrece în viața noastră. Mintea analitică judecă și pune la îndoială, te înfurie, te duce în vinovăție și te poartă prin gânduri și sentimente negative ca într-un labirint, și astfel generează experiențele neplăcute, obstacolele cu care ne confruntăm, problemele de sănătate,  conflictele și blocajele care apar în viață. Și cu cât stăm mai mult în aceste gânduri și sentimente negative le amplificăm și mai mult. Orice am face, lucrurile nu vor fi niciodată perfecte, căci întotdeauna se găsește ceva de criticat, întotdeauna mintea ne va ține ocupați și va condamna tot ce este în jur. Ce este de făcut? Încotro ne îndreptăm? Gândirea ne duce în direcția pe care nu o vrem, inconștientul este plin și activ cu toate gândurile și sentimentele pe care le credem și suntem conduși de ele. Suntem suma gândurilor și a emoțiilor noastre. Nimeni, nimeni nu este vinovat de tot ceea ce avem și de tot ce am creat. Fiecare moment al vieții reprezintă un nou început și o îndepărtare de trecut. Fiecare tipar mental se poate schimba luând o decizie. Dacă ne îndreptăm către frumusețea vieții (nu există bun sau rău, există doar experiențe) vom știi după liniștea și pacea noastră, după bunătatea și bucuria pe care le împărtășim și le împărțim cu ceilalți. Pentru asta, doar tu poți să faci pași în această direcție. Și dacă nu știi de unde să începi, și îți dorești să elimini din viața ta tot ce te incomodează, sunt profesori care te susțin. Totul stă în puterea ta pe care deja o ai, și sub îndrumare și sprijin, viața intră pe panta ascendentă. Oamenii fug de schimbare dar nici măcar nu știu cum este. Este ca și când ai locui în gară și auzi toate zgomotele (mintea gălăgioasă). Ai vrea să te muți dar obișnuința te ține agățat de acel loc și ți se pare imposibil sau foarte greu de făcut. Doar mintea te ancorează în gânduri și emoții, în credințe limitative și dependențe emoționale. Dacă avem un tipar mental negativ îngropat adânc în subconștientul nostru, îl putem schimba doar dacă devenim conștienți de el. Luciditatea este primul pas în domeniul schimbării și transformării. Adeseori atragem un prieten, un coleg de serviciu, un curs sau o carte care ne ajută să înțelegem mai bine respectivul tipar și ne învață cum îl putem dizolva.

De cele mai multe ori, reacția noastră în fața acestui prim pas este de a ridiculiza noua viziune, sau de a considera că aceasta nu are nicio noimă. Ni se poate părea prea simplă sau inacceptabilă pentru modul nostru de a gândi. Nu suntem dispuși să o practicăm, iar rezistența pe care o opunem noii viziuni este adeseori foarte puternică. Această reacție nu reprezintă ceva rău în sine, atâta vreme cât înțelegem că acesta este primul pas al procesului de transformare. Procesul începe întotdeauna în clipa în care începem să ne gândim la o schimbare în viața noastră.  Încotro ne îndreptăm? Ce vrem? La ce visăm? Și faci primul pas…ești lucid, ești clar.  Vrei să rămâi unde ești și să-ți prelungești la nesfârșit aceeași stare inconfortabilă sau să simți că trăiești conștient bucurându-te de experiențele din viața ta?

Este ca și cum stai pe fotoliu și vrei să ajungi în cealaltă cameră dar pentru asta trebuie să te ridici și să te îndrepți pas cu pas în direcția respectivă. Dacă rămâi în continuare așezat în fotoliu, dar ai pretenția să ajungi în cealaltă cameră, nu vei avansa în niciun fel. Cu toții ne dorim să avem liniște, pace, iubire, prosperitate, dar ele nu ies în calea noastră până când noi nu suntem dispuși să facem pașii necesari. Înțelegerea te duce în punctul în care te abandonezi experienței. Pentru asta este necesar să parcurgi etape de cunoaștere. Felul în care te simți este cheia cum te uiți la propria viață. Dacă păstrăm un spațiu liniștit putem să ne gestionăm și să ne transformăm viața. Mintea este un instrument puternic și creativ, și cu toate că știm, nu facem nimic pentru a schimba tot ce nu ne place. Cu ce măsură ne trăim viața?

Trăim conștient cu o mică măsură și predominant o trăim inconștient. Din inconștient face parte frica, stresul, neputința, limitările și eșecurile anterioare. Ne creăm viața cu bazele pe care le avem în inconștient și rezultatul este propria viață. Am creat conștient și inconștient, am pus toate emoțiile și gândurile. Ce te condiționează? Ce faci pentru a profita de mintea ta puternică? Când găsești mai mult sens în viață, devii mai mulțumit, te vei simți mult mai bine. Ce dă sens vieții tale? Ce te umple cu un sentiment profund de satisfacție și scop? Ce trezește bucurie în tine? Ce îți dă o senzație de căldură în inimă sau o furnicătură pe piele? Ce îți absoarbe atenția ca nimic altceva? Fiecare experiență întărește angajamentul și hotărârea, fiecare emoție și senzație oferă o oportunitate pentru o mai mare conștientizare. Nu lăsa îndoiala, discuțiile negative sau criticile celorlalți să te tragă în jos. Privește ceea ce contează pentru tine și mergi în direcția respectivă. A sosit timpul să recunoaștem responsabilitatea noastră în crearea situației neplăcute cu care ne confruntăm, a sosit timpul să recunoaștem că doar noi avem puterea de a ne transforma gândurile în experiențe de viață pozitive. Am folosit aceeași putere pentru a crea experiențe de viață neplăcute, acum avem posibilitatea să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce am făcut, învățând să ne folosim în mod conștient de această putere într-o manieră pozitivă, în propriul nostru beneficiu. Lucrurile vin și pleacă, apar și dispar, tu rămâi cu tot ceea ce ești. Ai schimbat direcția și claritatea îți este prietenă, bucuria este în suflet, liniștea, armonia, bunătatea și fericirea sunt bonus, sunt incluse.  Încotro te îndrepți… Hai!

Rezervați o ședință online la:
0732 119 756

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.