Now Reading
Injectarea cu acid hialuronic în cazul pacienților care suferă de sclerodermie localizată

Injectarea cu acid hialuronic în cazul pacienților care suferă de sclerodermie localizată

Injectarea cu acid hialuronic în cazul pacienților care suferă de sclerodermie localizată

sursa: Dovepress

Ce este sclerodermia localizată?

Sclerodermia localizată sau Morfea, este o afecțiune inflamatorie cronică a țesutului conjunctiv, cu o etiologie necunoscută.

Este o boală rară, întâlnită cel mai frecvent la adulții tineri. Conform studiilor, incidența sclerodermiei localizate este în jur de 0,3 până la 3 cazuri/100.000 de locuitori/an. 90% dintre copiii care suferă de sclerodermie localizată sunt diagnosticați în copilărie sau adolescență la vârste cuprinse între 2 și 14 ani. În cazul adulților, incidența maximă este de obicei în jurul vârstei de 50 de ani și apare mult mai des la femei decât la bărbați.

Opțiunile terapeutice în cazul acestei afecțiuni includ corticosteroizi, metotrexat oral sau subcutanat, calcipotriol, imiquimod, tacrolimus, micofenolat de mofetil, fototerapie cu doză medie UVA1 și tratament cu laser fracționat cu CO2. Din cauza acestei afecțiuni aproximativ 50% dintre pacienți ajung să sufere de o deformare severă, fiind chiar desfigurați. Excizia chirurgicală, grefarea osoasă autologă și grefarea autologă de grăsime au fost efectuate cu diferite grade de succes în morfea liniară. Acidul hialuronic, hidroxilapatita de calciu, acidul lactic Poly L, alături de substanțele de volumizare permanente, precum siliconul, au fost folosite pentru a corecta deformările care apar ca urmare a morfeei. Scopul acestui raport de caz a fost acela de a stabili substanțele de volumizare cu acid hialuronic ca o modalitate eficientă de tratare a morfeei localizate stabile, cu desfigurare facială.

Deși aceste modalități ajută la oprirea progresiei bolii, iar tulburarea în sine nu pune viața în pericol, cicatricile atrofice și hiperpigmentarea sau hipopigmentarea care se văd sunt permanente. Aproximativ 50% dintre pacienți se pot confrunta cu semne puternice, care creează un efect de „desfigurare”, ce poate avea un impact negativ asupra imaginii și chiar a  stimei de sine.

Un studiu recent efectuat de specialiști a demonstrat că acidul hialuronic, hidroxiapatita de calciu, acidul lactic Poly L și substanțele de umplere permanentă, precum siliconul, folosite pentru a corecta deformările care apar ca urmare a bolii, pot avea rezultate foarte bune, iar pacienții se pot bucura de o armonizare a trăsăturilor, care să îi ajute să-și recapete încrederea și stima de sine.

Studiu de caz – efectul fillerelor în cazul pacienților cu sclerodermie

O pacientă în vârstă de 35 de ani a fost trimisă de medicul dermatolog pentru tratamentul unei cicatrici atrofice pe bărbie, care îi apăruse în urma sclerodermie localizate și a fost tratată timp de doi ani. Boala ei activă s-a tratat, însă a rămas cu o cicatrice atrofică.

Vorbim despre un pacient nefumător, sănătos, fără alte tulburări medicale. În trecut, nu a existat niciun istoric de infecție cu herpes și nu a luat nicio medicație orală sau topică pentru morfee pe tot parcursul acestui tratament. Pacienta nu a avut probleme medicale semnificative, care să aibă legătură cu afecțiunea de care suferea, în ultimii trei ani.  Zona de atrofie a fost asimptomatică, iar la examinare, ea a prezentat o cicatrice atrofică pe partea dreaptă a feței, care se extindea de la pliul labio-mental până la linia mediană a bărbiei. Conturul bărbiei a fost pierdut, ducând la desfigurarea feței. Cicatricea era neuniformă și hiperpigmentată, însă, cu toate acestea, pacienta nu a avut dificultăți în a deschide gura, a mânca, a mesteca, a înghiți sau a vorbi.

Medicul dermatolog, care a tratat pacienta a dezvăluit că leziunea este stabilă și nu se răspândise de trei ani. Tratamentul recomandat a fost unul pe bază de corticosteroizi sistemici timp de 3 luni, urmat de metotrexat oral 15 mg/m2/săptămână timp de un an. Ulterior, boala a rămas stabilă timp de 3 ani.

Un control amănunțit ce a cuprins  un RMN, dar și investigații de laborator, a fost făcut la recomandarea  medicului,  la aproximativ 3 ani după ce sclerodermia s-a dovedit a fi stabilă. Rezultatele obținute în cadrul investigațiilor au fost bune, iar biopsia efectuată ulterior a confirmat faptul că leziunea nu a avansat. Histopatologia a arătat fascicule sclerotice de colagen care infiltrau întreaga suprafață a pielii și se extindeau în țesutul adipos subcutanat. Anexele au fost înlocuite cu fibroză, vasele hipodermului prezentau un perete îngroșat, iar dimensiunea lumenului era semnificativ scăzută.

Totodată s-a efectuat și o evaluare ortodontică și maxilo-facială și o evaluare oftalmică, ambele fiind normale. Este foarte important de menționat faptul că pacienta nu a dorit nicio intervenție chirurgicală, de aceea medicul a căutat cea mai bună opțiune terapeutică în cazul ei.

Aceasta a fost consiliată de către medicul specialist, care i-a explicat, pas cu pas, protocolul de tratament. Pacientei i s-a cerut să evite medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, vitamina E, gingko biloba, acizii grași esențiali, suplimentele din plante, dar și ceaiul verde, timp de cinci zile înainte de injectare pentru a reduce șansele de vânătăi.

În prima zi de tratament, pacienta a fost fotografiată cu o cameră performantă atât în ​​față, cât și din profil, în condiții de iluminare bună. Fața a fost curățată temeinic și s-a aplicat 2,5% lidocaină/prilocaină locală pe partea afectată. După 30 de minute, anestezia locală a fost îndepărtată, zona s-a curățat temeinic cu clorhexidină, alcool și soluție salină, iar după tot acest proces s-a luat 1 ml de Restylane Lyft®, care a fost injectat cu ajutorul canulei atraumatice, la nivelul zonei afectate. S-a utilizat o canulă de calibrul 22, cu lungimea de 50 mm, cu vârful bont, prin care a fost apoi introdusă, oblic, spre unghiul mandibulei, pentru a injecta substanța la nivelul întregii suprafețe afectate. Tehnica de injectare a fost una mobilă (înainte și înapoi) pentru a putea oferi un efect de umplere natural, uniform. Întreaga deformare a fost apoi umplută cu 0,6 ml de Restylane Lyft® folosind o tehnică similară, care a ajutat la plasarea acidului pe întreaga zonă, pentru a estompa, cât mai armonios întreaga suprafață afectată de sclerodermie. Un al doilea strat a fost aplicat în plan subcutanat, iar restul de 0,4 ml de produs a fost injectat în zonele în care deformarea era încă vizibilă. Injectările lente au fost administrate retrograd pentru a preveni orice compresie a structurilor vasculare și pentru a preveni vânătăile. Punctul de intrare a fost curățat cu betadină, iar zona injectată a fost masată ușor pentru a modela acidul hialuronic. Pacientei i-a fost recomandat să nu maseze singură pentru a preveni dislocarea produsului, și chiar a fost îndrumată să evite activitatea fizică intensă timp de 24 de ore după injectare. Mai mult, ea a fost sfătuită să evite utilizarea produselor cosmetice sau de îngrijire a pielii aproximativ 12 ore după efectuarea procedurii de umplere cu acid hialuronic, dar și amânarea tratamentelor faciale la nivelul zonei injectate timp de până la patru săptămâni. Pe toată această perioadă, pacienta a discutat cu medicul modul în care evoluează rezultatul obținut. Când aceasta a revenit la control după aproximativ patru săptămâni, acidul de așezase deja foarte bine, lăsând o mică cicatrice, ușor sesizabilă.

Acest tratament, volumizarea prin injectare cu acid hialuronic, nu are nicio reacția adversă, fiind o procedură sigură pentru pacienți, chiar și în cazul în care aceștia suferă de afecțiuni precum sclerodermia.

Pentru că acidul hialuronic injectat la nivelul zonei a reușit să ofere un efect așa de frumos și natural, estompând deformarea de la nivelul zonei, medicul a decis că, pentru a estompa complet și micile asimetrii vizibile acum, în cadrul controlului de o lună, mai poate injecta o cantitate foarte mică Restylane®.

Produsul a fost plasat la nivelul pielii pentru a corecta asimetriile rămase încă vizibile de la prima procedură. A fost urmat același protocol la fel ca în prima etapă a tratamentului, care a inclus fotografierea pacientei din față și profil, curățarea zonei, aplicarea anesteziei topice și, în final, injectarea fillerului cu o canulă atraumatică de 50 mm lungime.

Injectarea cu acid hialuronic în cazul pacienților care suferă de sclerodermie localizată

După cea de-a doua injectare, cicatricea abia a fost estompată aproape în totalitate, iar în cadrul acestei etape s-au folosit aproximativ 0,5 ml de acid hialuronic cu G scăzut, stratificat peste subtanța injectată anterior, cu G ridicat. La fel ca și în cazul primei proceduri nu au existat efecte adverse, iar pacienta a tolerat bine procedura. Ulterior, aceasta a fost monitorizată la o distanță mai mare de timp, după 6 luni, iar mai apoi după 1 an.

S-a văzut că după 1 an pacienta arăta încă foarte bine, pielea era netedă, iar deformarea abia vizibilă, cu excepția hiperpigmentării ușoare post-inflamatorii (PIH). A fost interesant de observat că acest PIH a fost mult mai mic în comparație cu PIH care a fost văzut înainte de injectarea substanței de umplere, în cadrul primei injectări. Nu au existat semne de recidivare a bolii la 1 an de la prima intervenție.

Concluziile studiului

Injectarea cu acid hialuronic este o opțiune simplă, rapidă și minim invazivă, potrivită chiar și în cazul pacienților care se confruntă cu leziuni atrofice stabile ale sclerodermiei localizate. Ușurința sa de administrare, imunogenitatea scăzută și reversibilitatea cu hialuronidază, împreună cu satisfacția enormă a pacientului, transformă acest tratament într-una dintre cele mai bune opțiuni pentru estomparea zonelor afectare de această boală, mai ales atunci când aceștia se confruntă cu deformări la nivelul feței. Acidul hialuronic volumizează, estompează și hidratează pielea, fiind o substanță pe bază  de apă. Conform studiilor, acesta are rol în creșterea celulelor, funcția receptorilor membranari și aderența. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează producția de colagen, ceea ce explică rezultatele de durată mai lungi ale fillerului HA atunci când este injectat de două sau trei ori pentru aceeași indicație. Wang și colaboratorii au reușit să arate că, la injectarea cu HA, fibroblastele capătă o formă mai întinsă morfologic și un fenotip mai activ, rezultând neocolageneză.

În cazurile de sclerodermie localizată stabilă, pielea poate fi legată de structurile subiacente. Medicul a decis să încerce acest lucru și în cazul morfeei localizate și a reușit să subcizeze benzile fibroase din zonele afectate, folosind o microcanulă 22G cu mișcare înainte și înapoi. Canula este mai puțin traumatizantă, provoacă mai puțină durere, iar riscul de apariție a vânătăilor este cu mult diminuat, mai mult, există și o ușurință mai mare de administrare a produsului cu o microcanulă.

Injecțiile lente trebuie făcute adăugând mai puțină presiune în timpul injectării. Volumele mari trebuie evitate pentru a preveni compromisul vascular prin presiunea externă, directă asupra zonei.

În ciuda riscului teoretic de recidivare a sclerodermiei din cauza traumei cauzate de injecție, nu există astfel de rapoarte bazate pe dovezi. Majoritatea pacienților care au fost supuși unui tratament de umplere cu acid hialuronic nu au fost tratați cu nicio medicație de modificare a sistemului imunitar și boala lor a fost stabilă. Se știe că activitatea bolii durează în jur de 3 până la 5 ani și se poate extinde până la 25 de ani. Timpul de progres este incert, iar injecțiile de volumizare nu împiedică o posibilă recădere în faza proliferativă.

Concluziile studiului

Fillerul cu acid hialuronic poate fi utilizat, în siguranță, chiar și în cazul pacienților care suferă de sclerodermie localizată stabilă, cu atrofii faciale. Este o metodă eficientă de tratament, minim invazivă și sigură, ce nu presupune o perioadă de recuperare post procedură. Pe lângă umplerea zonei afectate, este bine cunoscut faptul că acidul hialuronic are și efecte biostimulatoare care duc la neocolageneză. Conform studiului efectuat, nu a existat nicio reactivare sau exacerbare a bolii timp de până la 2 ani, însă este foarte important de știut că rezultatul tratamentului depinde în mare parte și de selecția pacienților. Este necesar să se realizeze această intervenție cu acid hialuronic numai în cazurile stabile de morfee localizată, în care nu există creștere sau alterare a consistenței leziunii.

Această modalitate de tratament ar trebui luată în considerare pentru un studiu mai amplu la pacienții cu desfigurări similare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.