De Elena Popescu-Grisogono,
Terapeut Theta Healing, Trainer Dezvoltare Personal
Trăim astăzi într-o lume aflată în schimbare rapidă și continuă, nu întotdeauna pozitivă.
Interior și exterior
Marea majoritate a oamenilor își doresc mai multe certitudini, o securitate și o soliditate pe care nu le putem găsi în afara noastră oricât de mult am încerca. Din fericire aceste calități există deja în interiorul fiecăruia dintre noi, așteptând să iasă la suprafață. Dar pe lângă aceste calități, avem emoții, credințe, convingeri, care ne-au creat personalitatea, pe care le-am experimentat și manifestat atât de mult încât credem că sunt parte din noi, ne identificăm cu ele, sunt familiare. Dacă ne uităm la frică, vedem că ea guvernează o mare parte a lumii: frica de moarte, frica de boală, frica de bătrânețe, teama de a nu fi respins și o multitudine de alte sentimente de frică motivate social constituie declanșatorii primari ai motivației în viețile multor oameni. Din această perspectivă, lumea este plină de capcane și amenințări și pare să se afle la cheremul hazardului. Frica e unul dintre instrumentele de control preferate de agențiile opresive totalitare și de manipulatorii importanți. Proliferarea temerilor este la fel de nelimitată ca imaginația umană; odată ajunși în ghearele fricii, chiar și cele mai inocente evenimente ne-o alimentează. Frica devine obsesivă și poate lua orice formă. Teama de a pierde o relație conduce la gelozie și la un nivel cronic de stres. O gândire marcată de frică poate cauza paranoia sau apariția structurilor neurotice defensive. De asemenea, pentru că este și contagioasă, frica poate deveni un trend social dominant. Frica limitează dezvoltarea personalității și favorizează inhibițiile. Deoarece este nevoie de energie pentru a depăși frica, cei aflați sub imperiul ei nu pot atinge un nivel mai înalt dacă nu sunt ajutați. Astfel, cel temător, pentru a se elibera de sub robia fricii, va căuta lideri puternici, ce par că și-au învins propriile temeri. Frica este o emoție, dar ca stil de viață e limitativă. Teama realistă sau precauția servesc supraviețuirii în contrast cu teama irațională, ce indică probleme psihologice și intrapsihice. Teama utilă din punct de vedere social este un comportament acceptat și normal, ce se exprimă în aproape fiecare domeniu al vieții, de la încuierea ușilor, până la sănătate și obiceiuri alimentare, fără a omite întreaga structură financiară. Capacitatea de a analiza percepția timpului, precum și concepțiile despre viitor oferă o varietate nesfârșită de condiții (reale sau imaginare) asupra cărora poate fi proiectată frica. Astfel, multiplicitatea fricilor se propagă la nesfârșit prin mecanismul imaginației și al fanteziei. În vreme ce vinovăția, rușinea și regretul reprezintă trecutul, frica e o anticipare focalizată asupra viitorului. Gradele clinice ale fricii sunt exprimate prin tulburări de anxietate (neliniște) ce includ fobiile, tulburările de stres postraumatice, inhibițiile sau excesele mecanismelor compensatorii (cum ar fi, de exemplu, retragerea în sine, dependența sau adicția).

Orice tip de frică reprezintă un produs al eului, ea apare concomitent cu opțiunea și conștientizarea consecințelor. Frica se propagă în individ prin rezistență și se retrage odată cu acceptarea. La o analiză mai atentă, observăm că în afara conținutului ei, ne este teamă de frica însăși pentru ca reprezintă o reacție fiziologică, emoțională și experențială neplăcută. Frica are tendința de a se auto-consolida și constituie o piedică în calea dezvoltării competențelor de adaptare. Frica de eșec are ca rezultat apariția unor inhibiții și scade încrederea. Teama de dezaprobare conduce la retragere în sine și sărăcie emoțională. Cât privește negarea sentimentului de frică, ea poate avea un rezultat contrar, manifestat printr-o supracompensare sub formă de bravadă sau comportament inutil riscant. Pentru a ne simți confortabil în raport cu viața, trebuie să depășim mai întâi sentimentele iraționale de teamă care apar ca rezultat al numeroaselor poziționalități ale eului. Aproape toate temerile sociale, psihologice și fizice reprezintă doar extrapolări inconștiente ale fricii de moarte, în care își au, dealtfel, și izvorul. Soarta sufletului reprezintă consecința alegerilor și deciziilor fiecăruia dintre noi, și nu răzbunarea unei divinități mânioase. Începem să înțelegem ce înseamnă frumusețea interioară, frumusețea sufletului care este remarcat și la exterior.
Interior și exterior

Personalitatea individului care se manifestă prin frică, vinovăție, furie, invidie, mândrie, judecată, și alte emoții negative, generează relații dezechilibrate, conflicte, greutăți, boală. Vestea bună este că orice personalitate se poate schimba sau modifica dacă alegerile și deciziile noastre, ne trimit conștient pe drumul experiențelor prin intermediul cărora descoperim că datorită atitudinilor pozitive, oamenii iubitori atrag evenimente pozitive, și tindem să experimentăm reflexia a ceea ce am devenit. Astfel, în virtutea a ceea ce suntem, influențăm subtil evenimentele din jurul nostru. La un nivel inferior, lumea este văzută ca fiind lipsită de speranță, înfricoșătoare sau frustrantă, și la următorul nivel viața este stimulatoare, implică disponibilitatea de a încerca lucruri noi, vedem oportunități pe care ni le oferă viața. Anxietatea nu ne mai zădărnicește aspirațiile, așa cum făcea la stadiile inferioare ale evoluției, stima și valorizarea de sine devin tot mai puternice, începe productivitatea, apare curajul, onestitatea, integritatea, și toate acestea încep să conducă într-o măsură din ce în ce mai mare, opțiunile și deciziile, determinand și apariția unui sentiment interior de onoare. Dezvoltarea și educația devin obiective realizabile. Reflectarea devine mai importantă decât reactivitatea emoțională, fericirea personală devine un scop tangibil, iar recunoștința înlocuiește resentimentele, auto compătimirea și învinuirea altora. Curajul nu înseamnă absența fricii, ci determinarea de a o depăși, care, atunci când reușește, dezvăluie o putere ascunsă. Teama începe să scadă atunci când înțelegem faptul că suntem răspunzători pentru inteție și efort, dar nu și pentru rezultat, care depinde de multe condiții și factori impersonali. Sprijinite de inspirație, intenția puternică și dedicarea conduc în mod surprinzător la apariția succesului în ciuda eșecurilor anterioare. Acest lucru dezvăluie capacitatea interioară pentru vitejie și curaj, care conduce, ulterior, la creșterea semnificativă a încrederii în sine.
Interior și exterior
De Elena Popescu-Grisogono,
Terapeut Theta Healing, Trainer Dezvoltare Personal
Rezervați o ședință online la:
0732 119 756