Un vis pe care majoritatea femeilor îl au este acela de a aduce pe lume unul sau chiar mai mulți copii, de a deveni mame, de a-și completa familia.
Intervențiile estetice pentru femei din perspectiva bărbaților
Sursa: AI Plastic Surgery
Însă, odată cu sarcina, nașterea și alăptarea, corpul acestora se schimbă, iar încrederea de sine poate fi puternic afectată. Vorbim despre femei care s-au confruntat cu schimbări hormonale în timpul și după naștere, mame care, pe lângă forma fizică au suferit și numeroase schimbări cum ar fi cele comportamentale, de gândire, dar și prioritățile de zi cu zi.
Cu toate că rolul de mamă este unul extraordinar, femeile, în sinea lor, tind către frumusețe și chiar perfecțiune, mai ales că imaginea a devenit cartea de vizită, în 2022, momentul în care mass media, alături de toate rețelele de socializare promovează un aspect impecabil, o imagine perfectă, pe care o admirăm atât la vedete, influenceri, cât și la oamenii de rând, pe stradă, care lucrează din greu și investesc timp și bani pentru asta. Oricât de mult am încerca să obținem un aspect îmbunătățit cu ajutorul tratamentelor non invazive sau proceduri minim invazive, uneori chirurgia plastică rămâne singura soluție viabilă, care le poate ajuta.
Ce părere au bărbații despre intervențiile estetice efectuate după naștere?
Conform unui studiu realizat recent (17 iunie 2022), în America, unde au participat 1,000 de bărbați, am putut observa părerea dar și comportamentul lor în legătură cu mamele care apelează la intervenții estetice. Studiul a fost realizat în cadrul Institutului de Chirurgie Plastică, unde s-au observat sute de paciente care au solicitat o schimbare, după naștere. O parte dintre femei au venit singure, altele s-au prezentat alături de partenerii lor sau un membru al familiei.
Pentru a trage concluziile studiului s-a discutat pe larg cu femeile, mămici, dar și cu bărbații implicați, acolo unde am putut avea acces la ei. Întrebarea de la care a plecat studiul efectuat a fost: „Care au fost atitudinile bărbaților față de transformările mamei?” și dacă aceste schimbări au fost în general în favoarea acesteia sau împotriva voinței ei.
Singura modalitate de a afla fondul unei probleme este să mergi acolo, să discuți, să întrebi și să afli toate informațiile de care ai nevoie, de la oamenii care se confruntă cu situația analizată. Așa s-a întâmplat și în cazul acestui studiu, unde am efectuat un sondaj amplu pe 1000 de bărbați americani care erau căsătoriți sau implicați într-o relație serioasă cu o femeie, ce a dat naștere unui sau chiar mai multor copii.

Date demografice
Respondenții au acoperit o grupă largă de vârstă, analizând comportamentul și percepțiile unui public vast, diferit comportamental și social. 63% dintre respondenți au avut grupa de vârstă cuprinsă între 24-44 de ani, iar aproximativ 21% dintre aceștia aveau vârsta de până la 54 de ani. Un alt aspect important, 64% au avut cel puțin un copil.
Una dintre descoperirile surprinzătoare ale acestui studiu a fost că 41% dintre cei mai importanți bărbați din viața femeilor au suferit o intervenție estetică, chirurgicală. Acest număr relativ mare de pacienți care au apelat la intervențiile estetice ne indică faptul că, în acest moment chirurgia plastică este ceva absolut normal în America, în zilele noastre. Chirurgia plastică nu mai este o specialitate de nișă care se adresează doar celor bogați și celebri, ci oamenilor de rând, oamenilor obișnuiți, care, cu ajutorul ei, reușesc să-și rezolve complexele fizice și să prindă mai multă încredere în forțele proprii, în fizicul și puterea lor interioară. Printre altele, cele mai accesate proceduri estetice, chirurgicale, au fost liposucția/lipoaspirația la nivelul abdomenului.
Percepția bărbaților și rolul societății
Când au fost întrebați de ce au crezut că femeile ar dori să se supună unei intervenții de chirurgie plastică, s-a făcut o distincție importantă între dorința femeilor și percepția bărbațiilor cu privire la acest aspect.
Mai mulți bărbați au răspuns că femeile aleg această intervenție deoarece consideră că ar trebui să „se simtă” mai bine în pielea lor (41% dintre respondenți), spre deosebire de aproximativ 30% dintre bărbați care consideră că femeile apelează la acest tip de proceduri pentru „a arăta” mai bine, fizic. Bărbații au înțeles că beneficiul chirurgiei plastice transcende doar un aspect fizic mai bun. Însă, mai degrabă, pentru femei principalul beneficiu se traduce în implicații emoționale mai mari decât cele fizice.
Trebuie să ținem cont și de faptul că rolul societății este și el unul extrem de important, pentru că fiecare dintre noi ne dorim să ne integrăm în anumite grupuri sociale, să ne facem noi prieteni sau chiar să fim acceptați de familie sau cei apropiați.
Conform datelor furnizate de studiu, 58 de bărbați au fost ferm de acord că „societatea pune prea multă presiune asupra femeilor pentru a arăta într-un anumit fel”. În zilele noastre, se pare că rețelele sociale și mass media au un impact mult prea mare asupra percepției noastre despre frumusețe decât media tradițională din anii trecuți. Influencerii din social media, vedetele care apar la TV sau chiar starurile de cinema promovează o imagine perfectă și o viață ideală, au un impact foarte mare asupra oamenilor, care încearcă să atingă „perfecțiunea” promovată de aceștia, chiar și cu ajutorul intervențiilor estetice.
Idealul de frumusețe învinge și teama de complicații?
Principalele îngrijorări pe care le-au avut bărbații cu privire la intervențiile pe care partenerele își doreau să le facă, au fost cele în legătură cu posibilele complicații în urma procedurilor chirurgicale (63%). Pe locul al doilea s-a clasat teama de rezultat „dacă nu este mulțumită de rezultate” (47%). În schimb, doar 18% s-au îngrijorat cu privire la propria percepția asupra rezultatului obținut de parteneră – „dacă nu sunt mulțumit de rezultate”. În acest punct am reușit să aflăm faptul că bărbaților nu le păsa atât de mult de rezultatul estetic decât femeii, atât timp cât ea este fericită și mulțumită cu alegerea făcută. Acest răspuns se corelează cu observația pe care o facem și o întâlnim și noi, zi de zi – importanța propriei percepții a frumuseții. Un lucru comun pe care îl auzim adesea spus de către bărbați este: „Ea este cea care vrea operația, mie nu-mi pasă așa de tare. Cred că e bine.” Această observație înlătură percepția greșită, obișnuită, conform căreia femeile sunt împinse de către bărbați să solicite o intervenție de chirurgie plastică. În realitate, femeile se operează pentru ele însele, pentru a fi pe placul lor, pentru a se privi cu admirație în oglindă și mai ales pentru a-și învinge complexele care le împiedică să se bucure de viață așa cum ar merita.
Intervențiile estetice pentru femei din perspectiva bărbaților

Suportul emoțional și financiar
Una dintre cele mai importante informații furnizate de studiul efectuat și totodată una dintre concluziile acestuia a fost că o majoritate covârșitoare (81%) dintre bărbați și-ar susține partenera dacă aceasta și-ar dori o schimbare semnificativă a aspectului fizic, prin intervenții estetice. Doar 6,3% au răspuns că nu sunt cu adevărat convinși că ar putea să ofere susținerea de care are nevoie partenera sa. Vedem acest lucru și în practica noastră clinică. În birou, totuși, am putea observa o prejudecată de selecție în sensul că femeile care au venit de fapt la o programare de consult au fost cele care au avut deja sprijinul celuilalt. Observarea datelor obiective, în acest caz, a fost satisfăcătoare.
Partea financiară, mai exact costurile ridicate ale intervențiilor chirurgicale estetice este adesea un subiect delicat. Chiar dacă o femeie și-ar putea dori o intervenție chirurgicală, costul acesteia poate fi o problemă serioasă, implicând discuții de cuplu, calcularea bugetului, dar și planificarea atentă a cheltuielilor implicate. În acest sondaj s-a dorit observarea și examinarea acestui aspect, astfel, în timp ce 28% dintre bărbați ar fi de acord să împartă costurile intervenției la jumătate, majoritatea bărbaților (54%) ar plăti pentru cea mai mare parte sau chiar întreaga intervenție.
Un alt aspect interesant al studiului a fost acela că, atunci când femeia vine la consultație, iar medicul îi explică toate implicațiile intervenției, inclusiv prețul, un lucru pe care îl auzim adesea spuns de către aceasta este: „Trebuie să merg acasă să-l întreb pe soțul meu [sau pe partenerul de viață ori familia]”. Acest comentariu are acum mult mai mult sens, analizând datele, adică faptul că bărbații plătesc pentru cea mai mare parte a intervenției chirurgicale, pentru a-și face partenera fericită.
Nu în ultimul rând, atunci când bărbații au fost întrebați despre modul în care s-ar simți atunci când partenerul ar face o intervenție chirurgicală estetică, un procent impresionant de aproximativ 79% dintre respondenți au spus că s-ar simți fericiți pentru ea și pentru faptul că își va împlini visul. Sentimentele negative de nesiguranță, grija că după intervenție, odată cu o imagine vizibil îmbunătățită și mult mai multă încredere în ea, partenera ar putea înșela, sentimentul de gelozie sau inferioritate au obținut procente mult mai mici. Acest lucru subliniază faptul că această intervenție chirurgicală este în mare măsură motivată de femeie și beneficiul este totodată pentru ea însăși, pentru fericirea și bunăstarea ambilor parteneri. Bărbații din viața lor s-ar simți fericiți dacă partenera este fericită.
Concluziile studiului
Concluziile acestui sondaj amplu, realizat asupra bărbaților americani ne arată că marea majoritate a partenerilor de sex masculin susțin schimbarea partenerei și că mulți ar fi dispuși să plătească pentru asta, dacă femeii din viața lor acest lucru i-ar aduce satisfacția și încrederea de care are nevoie. Totodată am putut observa că bărbații își făceau adesea griji cu privire la operație, la procesul chirurgical, la rezultatul obținut, prin ochii și perspectiva partenerei, dar, în general, ar fi fericiți pentru femeile din viața lor dacă ar decide să facă acest pas și să opteze pentru intervenția chirurgicală pe care și-o doresc.
Unele dintre informațiile studiului realizat pe un eșantion de 1,000 de bărbați americani au fost surprinzătoare, în timp ce altele au oferit un sprijin obiectiv comportamentelor pe care le vedem în cadrul practicii de chirurgie plastică.
Având în vedere faptul că studiul s-a realizat în America, acolo unde percepțiile oamenilor, stilul de viață, cultura și educația sunt cu mult diferite de Europa și în special România, nu ne putem raporta în totalitate la descoperirile și informațiile sublinitate de acesta.
Comportamentul bărbaților poate fi diferit, atât în funcție de țara de origine, familie, modul de trai, dar și alte stereotipuri, pe care aceștia le moștenesc în mediul din care provin.