Now Reading
Interviu cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae

Interviu cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae

Dermatolog, Membru al Asociației Postuniversitare Harvard

Interviu cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae

Cum a luat naștere proiectul Lasermed?

Clinica Lasermed a fost înființată în 1994. În acel an existau foarte puține clinici private. Dr. Popa Mihail fondatorul clinicii și cu mine am dorit să înființăm prima clinică din România care să ofere servicii de dermatologie cu laserul. Experiența noastră deja exista la aceea vreme, noi având înființate în anul 1986 două clinici cu laserul în Cipru, noi fiind primii medici care lucram cu laserul din Middle East. Colaborările noastre cu diverse clinici din Statele Unite deja se derulau în 1994, Statele Unite era locul de unde aduceam informația și tehnologiile laser. 

Cum este privită medicina estetică în 2022?

Medicina estetică este încă foarte puțin înțeleasă pentru că în anul 2022 această specialitate nu există în România. Medicina estetică nu este o specialitate de sine stătătoare ci este o medicină bazată pe colaborarea mai multor specialități medicale și chirurgicale cum ar fi: dermatologia, chirurgia plastică, gerontologia, geriatria, diabet și nutriție și alte specialiati.

Medicina anti-aging înglobează și medicina estetică deoarece pe lângă tratamentele estetice, medicina antiaging se ocupă și de aspectul estetic dar mai ales de prevenirea îmbătrânirii organelor. Anti-agingul tratează pacientul în integralitate atât extern cât și intern, nu putem să îmbunătățim aspectul exterior fără a avea grijă și de tratamentul organelor noastre interne care îmbătrânesc odată cu noi.

Știm cu toții că procedurile injectabile anti-aging câștigă din ce în ce mai mult teren în fața celor chirurgicale. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru pacienți? Ce ar trebui să știe aceștia?

Procedurile injectabile și produsele care se folosesc sunt variate dar cel mai important lucru în practica noastră este să folosim produse de calitate, aprobate de MS și produse care sunt adaptate la nevoile pacientului. Medicul trebuie să ofere pacienților ceea mai bună variantă de tratament fie că este chirurgicală sau nechirurgicală, prima opțiune fiind procedurile care sunt simple cu rezultate rapide fără a scoate pacientul din mediul social. De exemplu abordarea pacienților diferă în funcție de vârsta lor, femeile până în 40 de ani au ca recomandare fillerele și botoxul iar cele după 40 au nevoie de produse care stimulează și refac colagenul, așa numitele stimulatore de colagen care au remanență la locul injectării de până la 2 ani. 

Care sunt top 3 cele mai căutate proceduri în rândul femeilor, care apelează la serviciile dumneavoastră? Dar în cazul bărbaților?

Atât femeile cât și bărbații după 40 de ani au nevoie de proceduri care să îmbunătățească rapid pierderea de volum și textura a pielii și apelează fie la injectabile fie la laser care să aducă atât beneficii rapide dar cu remanență mai mare de până la 2-3 ani. Persoanele tinere apelează la proceduri de injectare cu Acid Hialuronic sau botox dar și la laser pentru a rezolva micile imperfecțiuni ale pielii date de pete sau acnee.

Bărbații caută o îmbunătățire cât mai naturală a feței și corpului aceștia nu au tendința de a exagera în corectarea micilor imperfecțiuni. Cele 3 proceduri mai utilizate sunt Acizii Hialuronici care au o remanență de 6-8 luni, stimulatoarele de colagen care tratează lipsa de volum a feței și rezultatele sunt naturale și țin 24 luni, botoxul dar și laserele care tratează ridurile și cicatricile postacnee.

Ce contează cel mai mult, produsul folosit sau tehnica, în cazul obținerii celor mai bune rezultate?

Pentru a avea cele mai bune rezultate, medicul trebuie să înțeleagă cât mai bine produsele și pacientul și să îi ofere acestuia cea mai bună variantă. Nu putem oferi unei femei de 40-45 ani acid hialuronic care doar umple, timp de 6 luni zona injectată. Persoanelor peste această vârstă trebuie să le oferim și produse și tratamente care refac zonele unde am pierdut colagen, injectând stimulatoare de colagen și utilizând laserul vom obține rezultate naturale de durată mare până la 2 -3 ani.

Informația, mai ales cea medicală, este foarte scumpă iar circulația acesteia este limitată de puterea de cumpărare a medicului. Cărțile, cursurile, participarea externă la Congrese de acest tip este foarte scumpă și din aceste motive încercăm să invităm cât mai mulți specialiști cu experiență mare care pot împărtăși din cunoștințele lor și celor care participă la Congresele organizate de Asociația de Medicină Antiaging.

România încearcă să se alinieze standardelor internaționale și numai participarea periodică la diverse manifestări științifice poate aduce beneficii atât medicului cât și pacientului.

Dacă cu 10 ani în urmă tehniciile și metodele de tratament anti-aging erau destinate mai ales claselor sociale cu un venit peste mediu, azi medicina anti-aging și estetica medicală încearcă să devină din ce în ce mai abordabilă pentru toate clasele sociale.

Numărul impresionant de pacienți, dar și rezultatele obținute vă poziționează în topul alegerii pacienților, pentru intervenții estetice. Care au fost cele mai complexe cazuri pe care le-ați avut de-a lungul carierei?

Principalele provocări au fost accesul la informația medicală de ultimă oră, recunoașterea internațională, achiziționarea de echipamente medicale de ultimă generație și sistemul de abordare a relației medic pacient.

Informația medicală este costisitoare dar consider că nici un efort nu e prea mare când reușești să ai acces la aceasta. Anual particip la cursurile organizate de Harvard University cursuri în cadrul sistemului de training Postgraduate.

Recunoașterea internațională a venit după 21 de ani de practică medicală fiind ales în conducerea ESAAM (European Society of Anti-Aging Medicine) ca Vice Președinte. Recunoașterea internațională s-a concretizat și prin faptul că membrii noștri au prețuri preferențiale la Congresele Mondiale de Medicină Anti-Aging de la Paris, Monte-Carlo sau Las Vegas prin bunăvoința societăților partenere EUROMEDICOM sau A4M.

Achiziționarea de aparatură medicală în România este destul de greu de accesat datorită atât taxelor și tva mare cât și modalității dificile de a beneficia de credite bancare.

Relația medic pacient trebuie înțeleasă ca o relație benefică pentru ambele părți, astfel în sistemul medical privat medicina nu este gratuită iar un medic responsabil trebuie să reinvestească 90% din beneficii în cumpărarea informației și a echipamentelor foarte noi care vor aduce servicii de calitate pacientului.

Pacienții în Anglia plătesc între 75 și 200 GPB (british pounds) o consultație iar în România cuantumul unei consultații este între 20 și 40 Euro.

Medicina de calitate este foarte scumpă oriunde în lume.

Pacienții în România vin la medic nu să facă prevenție ci atunci când problemele sunt foarte grave tocmai din cauza costului consultației sau din ignoranță. Controlul medical periodic complet anual poate depista și preveni boli grave care sunt mult mai greu de tratat decât de prevenit.

Se poate face medicină estetică „după poză”? Cât de des vă confruntați cu astfel de pacienți, care vin la consultație cu poza unei persoane publice și la finalul procedurilor își doresc să arate exact ca în poză?

Pacientul trebuie consultat și dacă vin cu o poză atunci ar trebui să fie poza lor de acum 10 ani și nu poza altcuiva. Noi prin tratamentele noastre trebuie să recâștigăm pacientului cel puțin 10 ani și nu să încercăm să copiem aspectul altora. 

Care este vârsta optimă, la care pacientele trebuie să vină pentru a preveni efectele îmbătrânirii și a-și păstra un aspect întinerit, fresh, pentru o perioadă cât mai lungă de timp?

Prevenția îmbătrânirii începe de la 25-30 ani și continuă toată viața. Începând de la 30 de ani putem oferi tratamente de prevenție fără costuri mari și fără ca pacientul să fie scos din mediul social. Vizita la medicul estetician trebuie programată și în funcție de problemele pe care le avem dar ca regulă, o dată la 3-4 luni trebuie să facem mici intervenții care să ne mențină și care să prevină îmbătrânirea. 

Cum arată cele mai noi proceduri și tehnologii, despre care pacienții care își doresc să vină la dumneavoastră pentru proceduri estetice ar trebui să știe?

Cele mai noi proceduri sunt procedurile care dau rezultate rapide de lungă durată și care nu scot pacientul din mediul social. Injectările cu stimulatoare de colagen care față de acidul hialuronic dau rezultate ce țin 2 ani, tratamentele cu Tixel care înlocuiesc chirurgia pleoapei și tratează cicatricile postacnee, laserele care sunt o alternativă la chirurgia clasică, dar și tratamentele antiaging în camerele bariatrice de generație nouă care opresc scurtarea telomerilor și prelungesc viața sunt doar câteva din noile trenduri.

Interviu cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae

Lupta pentru a ține pe loc efectele îmbătrânirii este o dublă provocare: pe de o parte pentru a interveni înainte de instalarea unor modificări imposibil de corectat, pe de altă parte pentru a fi în permanență la curent cu cele mai noi opțiuni terapeutice și a le pune la dispoziția pacienților. Când trebuie să înceapă o persoană tratamentele anti-aging și cât este de greu să i se ofere mereu tratamente de ultimă generație?

Tratamentele anti-aging și mai nou tratamentele în dermatologia corectivă trebuie să aibe rolul de a preveni și corecta cât mai repede efectele îmbătrânirii, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi. Trendul în 2022 este să nu se mai țină cont de vârsta pacientului ci să evaluăm corect eventuale efecte de îmbătrânire apărute încă de la o vârstă fragedă. Studiile științifice noi recomandă ca de exemplu toxina botulinică să fie începută încă de la prinele semne de pierdere de colagen care apar și la cei cu vârste de 24-25 ani și care au exagerat cu expunerea solară. Deasemenea recomandările noi sunt ca după 45 ani să evităm injectările cu toxina botulinică pentru că uneori acestea pot accentua eventuala ptoză instalată deja ca urmare a îmbătrânirii pielii sau a structurilor profunde. Soluția acum sunt tratamente non-invazive care stimulează producția naturală de colagen. 

Cunoștințele medicale în domeniul prevenirii îmbătrânirii trebuie updatate anual, pentru că subiectul anti-aging este într-o continuă dezvoltare și schimbare.

Din cauza faptului că populația îmbãtrânește, speranța de viață se prelungește, iar numărul persoanelor asistate de sistemele medicale de sănătate este în continuă creștere, acest lucru înseamnă un efort financiar din ce în ce mai mare pentru sistemul medical guvernamental. Țările mai avansate au înțeles că este mai puțin costisitor să previi decât să tratezi boli cornice și atunci azi se pune un foarte mare accent pe medicina anti-aging cu componenta ei de medicina preventivă.

La nivel European se intenționează punerea în aplicare a unui program unitar în prevenirea bolilor degenerative, prin care se vor reduce costurile pe care le suportă statele europene cu tratamentul acestor boli. Întotdeauna prevenția este mai puțin costisitoare decât tratamentul și acest lucru trebuie înțeles de toți factorii de decizie din domeniul medical românesc.

În domeniul antiaging vom observa în viitor că foarte mulți pacienți vor accesa sistemul de abordare multidisciplinar medical al problemelor de sănătate și un nou mod de a trăi viața, mod de abordare care va prelungi nu numai viața pacientului dar va și crește durata de productivitate și de independență a celor care vor aborda viața prin conceptele antiaging.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.