Now Reading
MAI  PUȚIN  ÎNSEAMNĂ  MAI  MULT 

MAI  PUȚIN  ÎNSEAMNĂ  MAI  MULT 

O abordare în tratamente asociate ce combat îmbătrânirea pielii, fără intervenții chirurgicale 

MAI  PUȚIN  ÎNSEAMNĂ  MAI  MULT

De: Geanina MARINfarmacist, specialist dermatologie farmaceutică – cosmetologie 

  • fondator SanaSKIN-Couture Clinic – Centru autorizat de depigmentare by mesoestetic Pharma Laboratoires 

Tendința în materie de frumusețe și de luptă împotriva semnelor de îmbătrânire se îndreaptă astăzi cu hotărâre către tratamente minime sau chiar non-invazive. Aceasta se înscrie perfect într-o viziune a frumuseții mai puțin radicale, mai blânde și, mai ales, ultra personalizate, compatibile cu viața de zi cu zi și, bineînțeles, fără sechele grele și fără izolare socială. Pacienții caută așadar alternative fără bisturiu care să îi ajute să se bucure de anii care trec, iar liftingul facial fără intervenție chirurgicală este una dintre ele. Dar medicina estetică nu și-a spus ultimul cuvânt: tratarea îmbătrânirii feței și a gâtului în ansamblul său – laxitatea, modificări ale volumului, calității și strălucirii pielii – este acum posibilă fără cea mai mică incizie. Această abordare „full face” este posibilă datorită alegerii celor mai bune tratamente pe care specialiștii în domeniu le vor asocia. În fruntea listei? Procedurile injectabile. Dar nu în orice mod; prin utilizarea unor fillere cu acid hialuronic, diferiți mai mult sau mai puțin, vâscoși sau fluizi, adaptați fiecărei zone. Injectați la diferite adâncimi pentru a se integra perfect în chipul feței, ei îi vor reda astfel armonia. Fără efect de înghețare, fără umflături, fără modificări. Pentru că mai puțin înseamnă mai mult.  

La HA se adaugă acum fire tensoare resorbabile, care vor repoziționa țesuturile și vor redefini contururile feței, ca un „mini-lifting”. Peelingurile, între timp, vor îmbunătăți calitatea pielii, petele maronii, textura, urmele coșurilor vechi, etc.  

Cheia pentru rezultate care sunt atât vizibile, cât și naturale? O tehnică impecabilă, susținută de un ochi artistic și  tratamente combinate, asociate, privind sănătatea și strălucirea pielii pentru a maximiza efectele. Atunci când îmbătrânirea, acneea sau expunerea la soare marchează fața cu pete, cicatrici, riduri sau linii fine, peelingul asociat cu mezoterapia injectabilă sau microneedeling pot ajuta pielea să arate mai tânără și mai sănătoasă pentru un timp mult mai îndelungat. 

Îmbătrânirea, fie că este intrinsecă sau extrinsecă, începe la nivel celular. Este o schimbare a mecanismelor biologice, biochimice și moleculare, care, în timp, implică o pierdere de funcționalitate; celula încetează să își mai desfășoare activitatea în mod eficient, ceea ce duce la anumite modificări care au ca rezultat o schimbare la nivelul pielii, grăsimii, mușchilor și oaselor. 

Principalele manifestări clinice observate sunt: reducerea sintezei principalelor elemente structurale, cum ar fi acidul hialuronic, colagenul și elastina, precum și scăderea capacității de reparare și reînnoire a țesutului celular. Ambele procese duc la pierderea turgescenței pielii și la apariția liniilor de expresie și a ridurilor. O schimbare în distribuția grăsimii care duce la ptoză și la pierderea celebrului „triunghi al tinereții”. 

Soluțiile medicale anti-aging compuse din cocktailuri bogate în acid hialuronic de diferite greutăți moleculare, aminoacizi, vitamine, enzime, coenzime sau minerale, combat cu succes semnele vizibile ale îmbătrânirii acționând asupra principalelor procese biologice celulare, precum și asupra proceselor naturale ale pielii. Imperfecțiunile cutanate reprezintă o problemă frecventă, declanșată de numeroși factori și ale cărei caracteristici și tratament depind de tipul de imperfecțiune, de fototip, de vârstă și de tipul de piele. 

Fotoîmbătrânirea este un termen utilizat pentru a descrie modificările clinice și dermatopatologice la adulții de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă, expuși în mod cronic la lumina solară. Se caracterizează clinic prin înăsprirea pielii, riduri, rugozitate, lăsarea pielii, paloare, telangiectazii, modificări de culoare, lentigine și pete. Tulburările de hiperpigmentare sunt caracterizate de o nuanță mai închisă a pielii, care poate fi cauzată de sinteza crescută de melanină sau de creșterea numărului de melanocite din epidermă.  Peelingul cutanat are ca scop îmbunătățirea aspectului și, prin urmare, potențarea stimei de sine. Căutarea păstrării unui aspect tineresc persistă de ani de zile, iar progresele recente în dermatologia estetică au catalizat apariția tehnicilor non-invazive, cum ar fi laserele, radiofrecvența medicală, peelingul chimic sau mezoterapia, rămân alternative atractive pentru o întinerire facială de succes. 

Peelingul chimic  

Peelingul chimic, numit și exfoliere chimică, este o procedură prin care o substanță chimică aplicată pe piele determină distrugerea controlată a epidermei cu sau fără o parte din derm, ceea ce duce la regenerarea și remodelarea pielii. Peelingul chimic poate fi utilizat pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, daunele provocate de soare, tulburările de pigmentare, vergeturile și cicatricile. Constă în aplicarea uneia sau mai multor substanțe chimice, capabile să inducă distrugerea zonelor epidermice și/sau a straturilor dermului și procesul de regenerare tisulară care urmează, pentru a trata anumite afecțiuni ale pielii și/sau pentru a rezolva sau îmbunătăți aspectele estetice. Componentele pot acționa în sinergie, acționând asupra diferitelor straturi ale pielii. De exemplu, acidul salicilic poate acționa prin îndepărtarea eficientă a keratinei din straturile superficiale ale pielii, permițând acidului piruvic să pătrundă mai adânc. Acest lucru va permite acizilor, de exemplu acidul piruvic, acidul retinoic, să acționeze în profunzime. Aceste componente vor contribui la stimularea reînnoirii celulare, eliminând și exfoliind astfel celulele moarte din stratul cornos. Se produce, așadar, o regenerare celulară care ar avea loc deja în mod fiziologic, chiar dacă mai lent. Apoi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate sau altfel degenerate, care, la rândul lor, sunt frecvent înlocuite de celule epidermice normale. În cele din urmă, aceste ingrediente-cheie creează un răspuns inflamator variabil: acesta, prin stimularea fibroblastelor, este capabil să activeze producția de elastină și colagen autologe, substanțe fundamentale pentru a obține un efect revitalizant și de întinerire a pielii. În formulările farmacologice pot fi utilizați și agenți de albire.  

Printre factorii care influențează profunzimea peelingului și, prin urmare, gradul de efecte terapeutice ale acestuia, se numără proprietățile agentului chimic utilizat (de exemplu, concentrația și pH-ul), tehnica de aplicare, precum și starea și sensibilitatea pielii pacientului. Atunci când se efectuează un peeling chimic, evaluarea corectă a pacientului și executarea unui tratament complet pot produce rezultate sigure, fiabile și satisfăcătoare. 

În ce cazuri sunt indicate peelingurile chimice? 

Peelingul este utilizat în principal în domeniul clinico-estetic. Procedura de peeling este o metodă valoroasă pentru pielea îmbătrânită, fotoîmbătrânire, cicatrici de acnee și melasmă, precum și pentru îmbunătățirea vitalității, tonusului și texturii pielii.  

În medicina estetică, peelingul chimic este considerat un adevărat tratament de întinerire a pielii. Acest lucru este posibil datorită utilizării unor substanțe, derivați mai mult sau mai puțin naturali, care, odată răspândite pe pielea ce urmează a fi tratată, acționează ca exfolianți, favorizând eliminarea straturilor mai vechi și superficiale ale pielii.  

Ce este microneedelingul? 

Este o tehnică minim invazivă care implică generarea de micro canale în piele, urmată de aplicarea topică de ingrediente farmacologice active. Cu alte cuvinte, acele mici creează micro canale în  piele care ajută la îmbunătățirea absorbției produselor. Utilizarea combinată a micro acelor și a soluțiilor „custom-made” ultra personalizate formulate în cadrul clinicii produc o biostimulare care crește semnificativ eficiența și maximizează rezultatele tratamentului. 

Ce zone și ce probleme estetice pot fi tratate? 

Microneedelingul este o tehnică ce poate fi aplicată la diferite zone ale feței și ale corpului. Atunci când este utilizată pe scalp, aceasta încetinește și combate căderea părului. Aplicarea sa pe față, pe decolteu sau pe mâini tratează hiperpigmentarea, îmbunătățește vitalitatea și strălucirea pielii sau combate laxitatea și ridurile. Pe corp, poate fi folosit pentru a trata grăsimea localizată și asigură un tratament de fermitate pentru brațe, abdomen și picioare, tratează bărbia dublă. Orice produs aplicat în timpul sau după tratament este absorbit mai rapid și mai ușor de tegument, ceea ce îl face mai eficient decât dacă ar fi aplicat pur și simplu pe piele. Asocierea/combinarea acestor proceduri (peeling chimic și microneedeling)  au ca scop obținerea într-un timp relativ scurt a unor rezultate remarcabile de îmbunătățire a calității si sănătății pielii, a acelui „glowing-skin” atât de dorit și apreciat de oricare dintre noi. O succesiune de 4-5 tratamente asociate la un interval de două săptămâni este recomandată. 

Focus pe melasma 

Cum se caracterizează melasma? 

Melasma se prezintă sub forma unor pete pigmentare care cresc lent și cel mai adesea simetric pe față, cu o nuanță care variază de la maro deschis la maro închis. 

Aceste hiperpigmentații faciale se dovedesc a fi o problemă tot mai des întâlnită la femeile începând cu vârsta de 30 de ani. Contracepția orală sau sarcina pot fi factori declanșatori. Melasma mai este numită în mod obișnuit și „masca sarcinii”, deși poate apărea și în afara acesteia. Astfel, rolul hormonilor este evidențiat în mod regulat, chiar dacă melasma se poate dezvolta fără nicio impregnare hormonală la femei. Există două tipuri principale: 

▪ Tipul centrofacial: 63% din cazuri (care afectează obrajii, fruntea, bărbia, buza superioară) 

▪ Tipul malar: 21% din cazuri (afectarea simetrică a obrajilor și a nasului). 

Melasma, oricare ar fi tipul, se dezvăluie în general la primele expuneri la soare și se agravează în timpul verii. Momentul ideal pentru a începe un tratament depigmentant este în timpul iernii. 

PUNCTELE FORTE ALE PEELINGURILOR COMBINATE CU ÎNGRIJIREA LA DOMICILIU 

Diferitele peelinguri utilizate pătrund în stratul mijlociu al pielii pentru a ajunge la pigment în profunzime. Obiectivele dorite sunt reducerea hiperpigmentării și omogenizarea tenului. Îmbunătățirea este treptată și are loc în timp. Acest tip de program eficient și prietenos cu pielea limitează considerabil riscul de reapariție a pigmentării. 

Plusurile: pielea  devine netedă și luminoasă, cu o textură mai uniformă. Faimosul glow-up  oferă un ten proaspăt, ca și cum ne-am întoarce din vacanță. 

Serurile magistrale la domiciliu 

Realizate pe măsură, în funcție de grosimea, culoarea și tipul de piele, acestea oferă pielii nutrienții care îi lipsesc. Pielea  va beneficia de ingrediente active puternice, pe bază de vitamine, antioxidanți, acid hialuronic și antiinflamatoare naturale. Aceste ingrediente active concentrate reduc producția de melanină, exfoliază delicat pielea și activează mecanismele intracelulare pentru a inversa procesul oxidativ din piele. Ele întăresc și instalează rezultatele.  

MAI  PUȚIN  ÎNSEAMNĂ  MAI  MULT

ETAPELE DE TRATAMENT 

Consultația/ Diagnosticarea 

Procedura 

Post tratament 

Dificultatea tratării melasmei depinde de diagnosticul corect. Într-adevăr, este important să se facă distincția între melasmă și petele brune benigne (lentiginea benignă) de pe față, care sunt ușor de tratat într-o singură ședință cu laser. Melasma poate apărea și în timpul sarcinii, o formă particulară, numită cloasma. Aceasta necesită o atenție specială deoarece unele ingrediente active nu sunt recomandate în timpul sarcinii. O consultație la un dermatolog specialist vă permite să primiți un diagnostic fiabil. 

Procedura 

În ziua tratamentului, peelingul constă în aplicarea unuia sau mai multor agenți exfolianți sub formă lichidă sau sub formă de mască, după o pregătire specifică a pielii. Este urmat de aplicarea unor preparate topice regeneratoare. Ședința durează între 30 și 60 de minute. 

Această procedură elimină porțiunile deteriorate ale epidermei și dermului și apoi le înlocuiește cu o piele reîntinerită, fără imperfecțiuni și de o mai bună calitate. 

Pot fi necesare între una și trei ședințe de exfoliere consecutive. Spațierea acestora nu este una standardizată, deoarece depinde de tipul de melasmă. 

REZULTATELE LA CARE SĂ TE AȘTEPȚI ÎN URMA UNUI TRATAMENT ÎMPOTRIVA MELASMEI 

Eliminarea petelor hiperpigmentare se obține în decurs de 3 până la 12 luni, în funcție de dificultatea și de amploarea melasmei. Primele rezultate sunt vizibile de la 4 până la 6 săptămâni. Depigmentarea este, de asemenea, mai rapidă pentru pacienții cu un fototip deschis. Odată ce s-a obținut controlul pigmentului, longevitatea rezultatului depinde în principal de comportamentul adoptat de către pacient, în special de aplicarea asiduă a protecției solare cu factor ridicat și de alegerea atentă a produselor dermato-cosmetice utilizate la domiciliu. În plus, peelingul oferă un plus de strălucire în profunzime: pielea este mai luminoasă și tenul unificat. De asemenea, îmbunătățește liniile fine superficiale și aspectul cicatricilor. Este un tratament complet în slujba frumuseții. 

Căutarea păstrării unui aspect tineresc persistă de ani de zile, iar progresele recente în dermatologia estetică au catalizat apariția tehnicilor non-invazive, cum ar fi folosirea de lasere, radiofrecvența medicală, peelingul chimic sau mezoterapia. Acestea rămân alternative atractive pentru o întinerire facială de succes. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.