Now Reading
Medicina regenerativă – tratamentul tinereții fără de bătrânețe?

Medicina regenerativă – tratamentul tinereții fără de bătrânețe?

De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să răspundă uneia dintre cele mai mari dorințe ale oamenilor, indiferent de sexul lor: prevenirea îmbătrânirii.

Medicina regenerativă – tratamentul tinereții fără de bătrânețe?

Dacă până acum oamenii își puteau îmbunătăți aspectul fizic doar cu ajutorul medicinei estetice, astăzi, cercetătorii au ajuns la un singur pas distanță de o nouă descoperire extraordinară – întinerirea celulelor. Astfel, din acest punct nu mai vorbim doar despre obținerea unui aspect fizic mai bun, mai tineresc, ci despre o transformare mult mai amplă, mai complexă, care, în curând poate revoluționa tot ceea ce știm până acum despre etapele vieții.

Și până la urmă, cine nu își dorește să se bucure de tinerețe și frumusețe veșnică?

Îmbătrânirea este un proces reversibil?

Cercetătorii de la Institutul Babraham au dezvoltat o metodă de „întoarcere în timp” a celulelor pielii umane cu 30 de ani, inversând procesul de îmbătrânire a celulelor, fără a-și pierde funcția specifică. Cercetătorii din programul de cercetare de Epigenetică al Institutului au reușit să restabilească parțial funcția celulelor îmbătrânite, precum și să întinerească măsurile moleculare ale vârstei biologice. Cercetarea se află într-un stadiu incipient de explorare, însă este un pas important, care ar putea revoluționa medicina regenerativă.

Ce este medicina regenerativă?

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea celulelor noastre de a funcționa scade, iar genomul acumulează semne de îmbătrânire. Biologia regenerativă are ca scop repararea sau înlocuirea celulelor, inclusiv a celor „îmbătrânite”. Unul dintre cele mai importante instrumente în biologia regenerativă este capacitatea specialiștilor de a crea celule stem „induse”. Procesul este rezultatul mai multor etape, fiecare ștergând unele dintre semnele care fac celulele să îmbătrânească. În teorie, aceste celule stem au potențialul de a deveni orice tip de celule, dar oamenii de știință nu sunt încă capabili să recreeze în mod fiabil condițiile pentru a rediferenția celulele stem în toate tipurile de celule.

Înapoi în timp

Noua metodă, bazată pe tehnica câștigătoare a Premiului Nobel pe care oamenii de știință o folosesc pentru a produce celule stem, depășește problema ștergerii în întregime a identității celulelor prin oprirea reprogramării unei părți a procesului. Acest lucru a permis cercetătorilor să găsească echilibrul precis între celulele de reprogramare, făcându-le mai tinere din punct de vedere biologic, putând în același timp să-și recapete funcția celulară specifică.

În 2007, Shinya Yamanaka a fost primul om de știință care a transformat celulele normale, care au o funcție specifică, în celule stem care au capacitatea specială de a se dezvolta în orice tip de celulă. Procesul complet de reprogramare a celulelor stem durează aproximativ 50 de zile folosind patru molecule cheie numite factori Yamanaka. Noua metodă, numită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka pentru doar 13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele își pierd temporar identitatea. Celulelor parțial reprogramate li s-a dat timp să crească în condiții normale, pentru a observa dacă funcția lor specifică a revenit. Analiza genomului a arătat că celulele au recâștigat markeri caracteristici celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate. Astfel, începe și procesul de „întinerire”, fără a fi nevoie de factori externi, precum acidul hialuronic sau botoxul.

Vârsta nu este doar un număr

Pentru a arăta că celulele au fost întinerite, cercetătorii au căutat modificări ale semnelor distinctive ale îmbătrânirii. După cum a explicat Dr. Diljeet Gill, un post-doctorand în laboratorul lui Wolf Reik de la Institut, care a condus lucrările: „Înțelegerea noastră asupra îmbătrânirii la nivel molecular a progresat în ultimul deceniu, dând naștere unor tehnici care permit cercetătorilor să măsoare modificări biologice legate de vârstă în celulele umane. Am fost capabili să aplicăm acest lucru experimentului nostru pentru a determina amploarea reprogramării noii noastre metode realizate”.

Medicina regenerativă – tratamentul tinereții fără de bătrânețe?

Cercetătorii au analizat mai multe măsuri ale vârstei celulare. Primul este ceasul epigenetic, unde etichetele chimice prezente în întregul genom indică vârsta. Al doilea este transcriptomul, care reprezintă toate citirile genelor produse de celulă. Prin aceste două măsuri, celulele reprogramate s-au potrivit cu profilul celulelor care au fost cu 30 de ani mai tinere în comparație cu seturile de date de referință.

În acest mod, celulele nu numai că par mai tinere, ci și funcționează ca celule tinere. Fibroblastele produc colagen, o moleculă care se găsește în oase, tendoanele pielii și ligamente, contribuind la structurarea țesuturilor și la vindecarea rănilor. Fibroblastele întinerite au produs mai multe proteine ​​de colagen în comparație cu celulele de control care nu au trecut prin procesul de reprogramare. De asemenea, fibroblastele se deplasează în zonele care necesită „reparații” sau un proces de rejuvenare. Cercetătorii au testat celulele parțial întinerite prin crearea unei tăieturi artificiale într-un strat de celule. Ei au descoperit că fibroblastele lor tratate s-au mutat în gol mai repede decât celulele mai vechi. Acesta este un semn promițător că într-o zi această cercetare ar putea fi folosită, în cele din urmă, pentru a crea celule care vindecă mai bine rănile.

În viitor, această cercetare poate deschide și alte posibilități terapeutice; cercetătorii au observat că metoda lor a avut un efect și asupra altor gene legate de boli și simptome legate de vârstă. Gena APBA2, asociată cu boala Alzheimer, și gena MAF cu rol în dezvoltarea cataractei, ambele au prezentat modificări către niveluri mai tinere de transcripție.

Mecanismul din spatele reprogramării tranzitorii de succes nu este încă pe deplin înțeles și este următoarea piesă a puzzle-ului care trebuie să fie explorat. Cercetătorii speculează că zonele cheie ale genomului implicate în modelarea identității celulelor ar putea scăpa din procesul de reprogramare.

Diljeet a concluzionat: „Rezultatele noastre reprezintă un mare pas înainte în înțelegerea noastră despre reprogramarea celulelor. Am demonstrat că celulele pot fi întinerite fără a-și pierde funcția și că întinerirea urmărește să restabilească anumite funcții ale celulelor vechi. Faptul că am văzut, de asemenea, o inversare a indicatorilor de îmbătrânire în genele asociate cu boli este deosebit de promițător pentru viitorul acestei lucrări”.

Profesorul Wolf Reik, liderul grupului în programul de cercetare Epigenetică, care s-a mutat recent să conducă Institutul Altos Labs Cambridge, a declarat: „Această muncă are implicații foarte interesante. În cele din urmă, putem fi capabili să identificăm genele care întineresc fără reprogramare și să le țintim în mod specific pe acelea pentru a reduce efectele îmbătrânirii. Această abordare este promițătoare pentru descoperiri valoroase care ar putea deschide un orizont terapeutic uimitor”.

Sursa: multispecialtysociety.com/news

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.