Now Reading
Noul val de chirurgi plasticieni sau când lumea e a lor

Noul val de chirurgi plasticieni sau când lumea e a lor

Dr. Clima Ana

Noul val de chirurgi plasticieni

Când v-ați descoperit pasiunea pentru medicină?

Pasiunea pentru medicină mi-a descoperit-o bunica, încă din vremea gimnaziului. Tot la insistența ei m-am înrolat într-un program de voluntariat la Spitalul de Urgență în timpul liceului ceea ce a creat pentru mine noi oportunități. Am înțeles cum funcționează sistemul sanitar, cum e viața în culisele spitalului și am privit pentru prima dată spitalul nu cu ochii unui pacient ci prin prisma unei persoane care poate acorda un ajutor în incinta lui. Decizia de a merge la Facultatea de Medicină a fost una extrem de simplă, evidentă aș spune. Știam că asta îmi place și că asta pot să fac, am înțeles că am suficientă perseverență și încăpățânare ca să îmi asum așa o profesie.

Cine este persoana care v-a insuflat cel mai mult pasiunea pentru chirurgia plastică?

În cadrul Spitalului de Urgență am fost repartizată pe secția de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. Acolo am avut primul contact cu ceea ce urma să devină specialitatea mea. Atunci am înțeles cât de complexă și multilaterală este această ramură a medicinii. Finețea microchirurgiei se îmbina cu geometria reconstrucțiilor, cu arta chirurgiei estetice și complexitatea traumatismelor de țesuturi. Nu a existat un om anume care să îmi insufle dragostea pentru ea, Chirurgia Plastică mi-a plăcut prin diversitatea manoperelor pe care ți-o oferă.

Considerați că în România, chirurgia plastică este reprezentată corespunzător la nivel mondial? Ce intervenții credeți că ar trebui mai intens promovate în România?

În România există chirurgi plasticieni extrem de buni și talentați care cu ușurință ar putea face concurență chiar și celor mai renumiți specialiști din vest. Trebuie menționat, însă, că un specialist bun se formează doar dacă este expus la suficientă cazuistică în timpul rezidențiatului și dacă i se creează un mediu prielnic de dezvoltare profesională după, or la acest capitol mai avem mult de lucru. Cred că ar trebui, cu siguranță, să promovăm chirurgia reconstructivă printre populația de rând. Sunt foarte mulți oameni care trăiesc cu sechele postoncologice, posttraumatice, postcombustionale, neștiind de fapt că acestea pot fi remediate  cu ajutorul Chirurgiei Plastice. Să nu mai zic, foarte multă lume percepe această specialitate ca una de fițe, menită doar să volumizeze buze și sân. Cred că în primul rând ar trebui promovată informarea corectă a populației cu privire la Chirurgie Plastică, ca aceștia, la rândul lor, să poată valorifica această resursă.

Există suficiente module de specializare în chirurgia plastică în România? Care este sursa principală de informații profesionale pentru chirurgii plasticieni?

Chirurgia, în general, este îmbinarea dintre manualitate, dexteritate și cunoștințe teoretice. La capitolul Teorie, la ora actuală, avem acces la o multitudine de resurse bibliografice care ne vin în ajutor. Congresele internaționale ne deschid ușa în culisele medicinii mondiale, revistele Asociațiilor de Chirurgie Plastică din toată lumea pot fi accesate pentru a lua cunoștință și a pune în practică experiența altor colegi. La capitolul dexteritate și manualitate, meritul revine mentorilor care sunt în sala de operații și ghidează gestul chirurgical, cei care sculptează în mâna discipolilor săi finețea și încrederea. Cred că coloana vertebrală a unui chirurg este formată în primul rând de mentorul pe care l-a avut.

Considerați că legislația în vigoare protejează suficient medicul? Malpraxisul este reglementat corect? Ce ați schimba în această direcție?

Cu părere de rău, lipsa comunicării eficiente chirurg – pacient și așteptările, uneori irealiste a pacienților imediat postoperator este cauza litigiilor ulterioare. Chirurgul se poate proteja prin corectitudinea gestului medical pe care îl face și consemnarea acestuia în formele legale, accesibile pacientului și chirurgului. Dar cel mai important remediu rămâne a fi comunicarea preoperatorie, schița rezultatului, discuția tuturor posibilelor complicații și evoluții postoperatorii. Chirurgul trebuie să construiască o relație bazată pe încredere reciprocă cu pacientul său prin multă empatie și înțelegere a nevoilor acestuia.

Care este intervenția inovatoare a momentului în chirurgia plastică din punctul dvs. de vedere?

Chirurgia plastică este în continuă evoluție adaptându-se nevoilor societății moderne. Dezvoltarea chirurgiei plastice este susținută de colateralele acesteia cum ar fi Farmacologia, Biologia Moleculară, Genetica. Din îmbinarea lor reiese inovații în produsele AntiAging, regenerare nervoasă în vivo, posibilitatea de a crește culturi celulare care ulterior se transformă în piele pentru pacienții arși, produse farmacologice care promovează debridarea plăgilor și ulterior epitelizarea lor. Ce ține de tehnicile chirurgicale, cred că viitorul se regăsește în supermicrochirurgia robotic asistată, ceea ce ar permite reconstrucții mult mai complexe cu rată mult mai mare de succes.

Cum este profilul pacientului care vă calcă cel mai des pragul?

Pacienții de chirurgie plastică sunt diverși, precum specialitatea în sine. Chirurgia reconstructivă este aplicată pacienților de orice vârstă care au suferit traume, arsuri sau boli oncologice. Acești pacienți sunt, de obicei, descurajați de propria lor înfățișare, de lipsa funcției unei părți a corpului sau de etichetarea socială. Rolul plasticianului este de a le reda încrederea prin reconstrucția atât a formei cât și a funcției. La serviciile de chirurgie estetică apelează atât femeile cât și bărbații de orice vârstă, care vor să îmbunătățească sau să schimbe anumite trăsături. Unii o fac pentru propriul boost de încredere, alții sunt expuși la lentilele camerelor și asta impune o postură și o înfățișare perfectă. În concluzie, chirurgia plastică abordează tot spectrul socio-cultural de pacienți.

Credeți că introducerea testării psihologice a pacienților înainte de intervențiile de chirurgie estetică ar trebui să fie obligatorie?

Cu siguranță, pacientul care pășește pragul clinicii de chirurgie plastică trebuie sa aibă discernământ și să fie complet conștient de ceea ce urmează să facă. Influența enormă a mass-media în rândul tinerei generații, ce impune *standarde* de frumusețe care nu întotdeauna corespund cu realitatea și de multe ori nu este aplicabilă unor pacienți, creează dificultăți în percepția rezultatului postoperator. Discrepanța dintre imaginea creată de pacient și rezultatul obținut creează frustrări și nemulțumiri care afectează atât pacientul cât și chirurgul. Un pacient stabil psiho-emoțional, care știe ce își dorește și totuși nu se rupe de la realitatea posibilităților chirurgicale este modelul pacientului perfect pentru noi.


Ce țară poate fi numită centrul general de evoluție mondială a medicinei plastice și estetice?

Țările care au un buget mai mare alocat domeniului sănătății. Japonia performează în domeniul supermicrochirurgiei, America de Sud este epicentrul chirurgiei estetice. SUA performează la capitolul inovații în chirurgie plastică reconstructivă și estetică. Cert este faptul că aceste țări alocă sume extraordinar de mari în domeniul cercetării, formării continue a chirurgilor și dotării spitalelor cu tehnică de ultimă generație valorificând, astfel, întregul potențial al acestei specialități. Capacitatea intelectuală a României în domeniul Chirurgiei Plastice este enormă, însă aceasta trebuie susținută financiar dacă se vor performanțe. Uneori nu este suficient să ai doar dorință și potențial.

Cum comentați avântul pe care a luat-o piața chirurgiei plastice și estetice în Turcia și cum credeți că putem păstra pacienții în țară?

Lipsa de comunicare și informare a populației despre specialiștii autohtoni, de rând cu lipsa încrederii în sistemul medical Românesc, determină pacienții să caute soluții înafara țării. Practica intervențiilor în Turcia cu reîntoarcerea pacientului imediat postoperator în România este una foarte periculoasă. Pacientul și chirurgul trebuie să fie într-o strânsă legătura și comunicare continuă postoperator. Controalele de după intervenție sunt la fel de importante ca intervenția în sine, acestea lipsind cu desăvârșire la unele clinici de estetică din Turcia. Imaginați-vă că la o săptămână postoperator, pacientul dezvoltă o infecție, sau i se rup firele, sau apar dureri în regiunea operată, urcă oare acest pacient în avion să fie văzut de către chirurgul care l-a operat? Există soluții și opțiuni de tratament chirurgical în România, avem chirurgi plasticieni extraordinari, doar că această informație nu întotdeauna este de interes public.

Gânduri pentru cititorii revistei noastre.

Chirurgia Plastică și Reconstructivă nu este doar despre sân, nas sau buze. Chirurgia Plastică este arta despre forme, funcție și proporție. Această specialitate nu trebuie văzută doar ca și chirurgia frumuseții, ea este aplicabilă întregii societăți. Trebuie depășită bariera percepției greșite prin informarea corectă a populației despre specialitate și chirurgii autohtoni. Promovarea politicilor corecte de sănătate ar ajuta enorm mii de pacienți care încă nu cunosc că au dreptul și posibilitatea de a duce o viață normală, fără stigme și sechele.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.