Dr. Fabian Gurau, Dr. Alexandru Păun și Dr. Oana Sciboz Grobnicu
Astăzi stăm de vorbă cu trei tineri entuziaști, inteligenți, frumoși și cosmopoliți. Cu amprente solide fie în Suedia, Elveția, Belgia sau România, totuși ce au în comun ei? Sunt chirurgi plasticieni, medici dedicați și plini de pasiune, care au decis să se perfecționeze lucrând cu cei mai buni.

■■ Când ați știut că veți face chirurgie plastică? Care a fost acel moment care v-a făcut să înțelegeți că drumul vostru este acesta și nu altul?
Dr. Fabian Gurau: Încă de când m-am înscris la facultate am știut că voi urma această specializare. Pe parcurs poate că m-au atras și alte specializări dar nu în aceeași măsură ca și chirurgia plastică.
Dr. Alexandru Păun: Primul contact pe care l-am avut cu specialitatea chirurgie plastică a fost pe vremea când eram încă în liceu. Mătușa mea, medic anestezist-reanimator, m-a invitat să asist la o gardă împreună cu ea, în ideea de a mă distrage un pic de la activitățile mele foarte productive de altfel, de licean în vacanța de vară. Primul pacient pe care l-am văzut a fost o politraumă, un puști cu brațul amputat în urma unei curse nebune pe autostradă. Mătușa mea se ocupa de anestezie când echipa de chirurgi plasticieni a intrat în scenă. Aceștia au reușit să reimplanteze brațul după o lungă operație. Am fost copleșit și uluit. După un 1 an, pustiul mișca degetele. A fost un șoc ce a durat câteva zile. Ulterior, m-am întors la activitățile de licean… însă acel declic, urma să reiasă la suprafață mai târziu.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Chirurgia plastică m-a atras încă din primul an de facultate, când am făcut primul meu stagiu de vară în acest domeniu, la Spitalul Județean din Focșani, moment în care, aceasta m-a atras ca un magnet. Diversitatea acestei specialități este una incredibil de vastă deoarece integrează chirurgia reconstructivă (de exemplu după tumori de sân), chirurgia mâinii, chirurgia malformațiilor la copii, chirurgia pacienților arși, microchirurgia cât și chirurgia estetică. Totul într-o singură specialitate, este fabulos!
■■ Există în familie o tradiție de medicină? Cât de important este ca informația medicală să circule deja în mediul familial? Este un avantaj sau un dezavantaj?
Dr. Fabian Gurau: Da există, sunt a 3-a generație de medici din familie și chiar consider că este un avantaj. Crescând într-un astfel de mediu te familiarizezi mult mai ușor cu medicina în general, iar pe parcursul specializării poți cere un sfat în plus.
Dr. Alexandru Păun: Da, în familia mea sunt numeroși medici. Nu am analizat îndeajuns de mult acest aspect. Cu siguranță, participând la discuții medicale încă din copilărie, ceva a rămas în subconștient. Cu toate acestea, inițial, nu medicina a fost pe prima poziție când am fost nevoit să aleg însă ulterior aceasta a devansat celelalte opțiuni și bine a făcut. În ceea ce mă privește, avantaj.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Sunt primul medic din familie, părinții mei lucrând în cu totul alte domenii. Cred totuși că un avantaj există atunci când unul din părinți lucrează în acest domeniu, deoarece bazele medicale se pot face chiar în sânul familiei, iar experiența și sfaturile acestora poate fi benefică în această carieră. De altfel, nu cunosc statisticile exacte, dar am observat că mulți din copiii crescuți într-o familie de medici sunt inspirați să facă această meserie pe viitor.
■■ Fiecare dintre dvs. ați avut experiențe cu medicina estetică și din alte țări. Putem face o comparație? Cum puteți plasa ceea ce se întâmpla în chirurgia plastică românească față de experiențele dvs. din afara țării noastre?
Dr. Fabian Gurau: Tehnicile chirurgicale în sine sunt destul de standardizate și consider că se aplică și în România. Spre exemplu în Suedia, unde am lucrat mult cu estetica sânului, se fac multe măsurători pre-operative pentru a obține un rezultat potrivit individului. Este ca atunci când te duci la un magazin de pantofi și îți cumperi mărimea corectă. Un pantof cu două numere mai mari nu se va potrivi piciorului tău niciodată.
Dr. Alexandru Păun: Profesional, perioada cea mai lungă pe care am petrecut-o în străinătate corespunde celei din Bruxelles, unde m-am pregătit timp de 2 ani. M-am simțit bine, pot spune că aș repeta acel stagiu de pregătire dacă ar fi să o iau de la capăt. Am învățat multe acolo. Comparativ cu România, nu sunt în măsură să compar pentru că nu eram în România la acel moment. Ce pot spune este că programul de rezidențiat belgian este mai organizat și mai structurat. În România, am învățat disciplina și metodologie, poate cele mai de preț calități pe care un chirurg plastician trebuie să le aibă și fără de care nu poți avansa.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Din punct de vedere al chirurgiei estetice, consider că nivelul este la fel de ridicat în România, ca și în alte state Europene. În general, ca peste tot în lume, medicii sunt ținuți la curent de noile tehnici introduse prin intermediul congreselor, a conferințelor sau al cursurilor. În momentul actual există o tendință de a uniformiza la nivel european aceste tehnici chirurgicale, mai ales în chirurgia estetică. În România există un mare interes către noutățile în tehnologie și în tehnici chirurgicale.

■■ Este profilul pacientelor de chirurgie plastică diferit în alte țări?
Dr. Fabian Gurau: Profilul pacientelor depinde de la caz la caz. Cele mai mari diferențe în schimb provin de la standardele de frumusețe din țara respectivă și influențele din mediul online.
Dr. Alexandru Păun: Se merge mai mult pe natural în țările francofone unde am învățat. Acum acest trend, ajunge și la noi. Doamne ajută!
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Din experiența mea în Franța și Elveția, am observat faptul că pacientele încep intervențiile estetice la o vârstă mult mai înaintată decât în România. Statistic, în România, o majoritate a pacientelor este reprezentată de pacientele sub vârsta de 40 ani, ceea ce în alte țări este cu totul invers.
■■ Care este intervenția asupra căreia vă place cel mai mult să vă aplecați și care vă dă cele mai mari satisfacții?
Dr. Fabian Gurau: Îmi place tot ce ține de chirurgia estetică, dar dacă ar fi nevoie să aleg aș putea spune că mă fascinează în mod deosebit chirurgia sânului.
Dr. Alexandru Păun: Preferințele unui chirurg estetician se schimbă odată cu trecerea timpului și cu experiența dobândită de fiecare. În momentul de față prefer chirurgia estetica mamară și anume: intervenția de augmentare mamară, reducție, mastopexie, mastopexie-augmentare. Dar în același timp, abdominoplastiile, liposuctia și remodelarea corporală cu grăsime proprie fac parte din intervențiile îndrăgite. Rinoplastia este și ea în top 5.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Intervențiile situate la nivelul feței m-au atras de la începutul rezidențiatului, motiv pentru care am realizat studii aprofundate, unde am obținut o diplomă universitară la Nisa, în Franța. Dar sincer, deși intervențiile estetice pure la nivelul feței îmi dau o mare satisfacție, cea mai mare împlinire profesională e reprezentată de intervenție chirurgicală pentru o malformație situată la acest nivel, faptul că printr-o operație poți schimba chipul unei persoane care se naște cu aceste deficiențe, care e diferit de „normalul” zilelor noastre. Satisfacția pe care o poate avea un asemenea pacient în post-operator, îmi redă cel mai mult zâmbetul pe față.
■■ Vă vedeți făcând medicină estetică în România și peste ani de zile? Care este țara în care simțiți că vă regăsiți cel mai mult atunci când profesați? Ce procedură / intervenție ați efectuat-o în străinătate și în România aceasta încă este neexploatată suficient sau chiar nu există?
Dr. Fabian Gurau: Deși sunt din Stockholm, locuiesc în România de peste 10 ani și îmi place să-mi desfășor activitatea aici. Când am lucrat in Germania am participat la foarte multe reconstrucții de sân cu țesut autolog. Este o opțiune bună cu rezultate estetice extraordinare pentru paciente care nu doresc neapărat reconstrucția sânului cu implant.

■■ În ce țări vestice ați avut oportunitatea să vă pregătiți?
Dr. Alexandru Păun: În Belgia, Franța și Luxemburg.
■■ Ca femeie, ați încercat vreodată să convingeți o pacientă că nu are nevoie de o anumită intervenție? Cât de mult diferă abordarea elvețiană de cea românească în relația cu pacientul de medicină estetică?
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Nu sunt medicul care să abordeze o intervenție, dacă aș considera că aceasta nu este necesară. Unele paciente au așteptări irealiste raportate la intervenția chirurgicală. Și orice intervenție chirurgicală are și riscuri. Dacă acordăm timpul necesar unei paciente pentru a explica în detaliu de ce nu este sau este necesară o operație, în general acestea înțeleg. Raportat la abordarea elvețiană în relația cu pacientul de medicină estetică, aș tinde să cred că nu există o diferență în ceea ce privește relația medic pacient.
■■ Care este intervenția chirurgicală estetică pe care dvs. nu v-ați face-o niciodată ca femeie?
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Nu sunt închisă pentru nicio intervenție chirurgicală estetică, dacă aceasta este necesară. Ca și intervenție reconstructiv estetică, la schimbarea de sex cu siguranță nu aș recurge și nu pentru am ceva împotriva chirurgiei în sine, ci pentru că sunt împlinită cu faptul că sunt femeie.
■■ Dacă ar fi să schimbați un singur lucru în chirurgia plastică din România, care ar fi acela?
Dr. Fabian Gurau: Există multe intervenții în chirurgia plastică care nu sunt subvenționate de stat care ar ajuta la îmbunătățirea calității vieții. Un exemplu bun ar fi abdominoplastia. Un individ care a slăbit mult va rămâne cu un șorț de piele care incomodează și îngreunează viața de zi cu zi. Imaginează-ți că nu poți găsi o pereche de pantaloni care să se potrivească datorită acelui șorț de piele. Aceeași operație poate ajuta enorm și femeile care au născut și au rămas cu musculatura peretelui abdominal slăbit.
Dr. Alexandru Păun: Legea!
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Probabil că introducerea unor intervenții considerate estetice în spitalele de stat, ar fi în ajutorul populației. Ca exemplu aș putea da reducția mamară, în cazul femeilor care suferă de dureri zilnice de spate din cauza greutății sânilor. Introducerea acestor procedurilor numite estetice, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

■■ Când credeți că își va face loc în medicină din România și implantul hormonal?
Dr. Fabian Gurau: Trebuie să existe o discuție între pacientă și ginecolog pentru a obține tratamentul anticoncepțional potrivit fiecăreia.
■■ Ce țară credeți că este acum capitala mondială a chirurgiei plastice? Având în vedere multiplele schimburi de experiență în diverse țări, considerați că România este bine reprezentată la nivel mondial în medicină estetică?
Dr. Fabian Gurau: Din experiența mea răspunsul este Korea de Sud. Am fost în Seoul pentru niște cursuri de chirurgie estetică și am fost uimit de modul lor progresiv de a lucra, dar și de modul în care sunt acceptate intervențiile estetice în societate. Pe planul asta încă avem de lucru, nu numai în România dar și în Suedia și Germania.
Dr. Alexandru Păun: Nu cred că există o capitală mondială. Exista câteva țări care au tradiție în chirurgia plastică și estetică ca de exemplu: SUA, Brazilia, Belgia, Suedia. România, bineînțeles că are și ea reprezentații ei recunoscuți internațional.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Din statisticile actuale, Brazilia și China sunt liderii intervențiilor chirurgicale în estetică. În chirurgie plastică în general, SUA rămâne de mulți ani, capitala mondială. România este a 25-a țară în topul mondial al țărilor unde se practică cele mai multe intervenții chirurgicale estetice, eu tind să cred că este bine reprezentată.
■■ Credeți că România are nevoie și de schimbări legislative? Considerați că medicul este bine protejat legal în relația cu pacienții de chirurgie plastică?
Dr. Fabian Gurau: Cred că legea este făcută pentru a proteja în egală măsură atât pacienții cat și medicii.
Dr. Alexandru Păun: Accesul tinerilor la experiența unui chirurg faimos, recunoscut internațional este de neprețuit atât din punct de vedere teoretic dar mai ales practic și tehnic. Pot spune că am avut noroc încă de când am pășit pe acest făgaș. Am avut prilejul de a colabora cu profesori, chirurgi excepționali care m-au învățat, sfătuit și încurajat. Am avut șansă de a-l întâlni pe Dr. Constantin Stan într-un moment foarte important în cariera mea. În continuare este o onoare de a lucra alături de dânsul. Imaginați-vă că sunt chirurgi din Germania, Belgia, Italia, Polonia, chiar și Patagonia care vin să-l viziteze pentru a vedea ‘’cum face el’’ și ‘’cum se face la Cronos Med’’. Eu zic că ‘’se face’’ peste orice așteptări mai ales în România.
■■ Considerați chirurgia plastică estetică un lux care va câștiga teren în anii viitori sau procedurile minim invazive vor lua amploare? Este estetica un apanaj al luxului?
Dr. Fabian Gurau: Uneori se poate considera un lux, dar cum am menționat mai devreme, sunt de părere ca multe intervenții ajută pacienții în viața de zi cu zi, îmbunătățind calitatea vieții. Alte tratamente pot ajuta mult pe un plan psihologic. Deseori este important să înțelegi pacientul și ce se află în spatele dorinței de a face o intervenție estetică, oricare ar fi, înainte de a considera chirurgia estetică un lux.
Dr. Alexandru Păun: Tind să cred că cele 2 vor merge în paralel încă ceva timp de acum înainte pe de-o parte fiindcă problemele la care răspund cele 2 abordări sunt diferite din punct de vedere al indicației determinate în urma evaluării, examinării pacientei, iar pe de altă parte tehnologia în chirurgia estetică bate oarecum pasul pe loc în comparație cu celelalte ramuri chirurgicale (chirurgia oncologică, urologică sau toracică) în care chirurgia minim invazivă realizată cu ajutorul robotului DA VINCI, de exemplu, dă roade. Odată cu amploarea incredibilă luată de rețelele de socializare unde majoritatea utilizatorilor expun momente din viața lor ce vor a fi ‘’luxoase’’ în ideea de a epata din ce în ce mai multă lume face apel la chirurgie estetică.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: Opinia mea este că există o tendință actuală către intervențiile minim invazive. Chirurgia își găsește locul acolo unde intervențiile minim invazive nu pot fi suficiente. Nici o intervenție nu poate fi considerată un lux, dacă aceasta poate ameliora starea de sănătate psihologica a unui pacient.
■■ Gânduri pentru cititorii revistei noastre. Vă mulțumim.
Dr. Fabian Gurau: Recomand celor care își doresc schimbări estetice, să se consulte cu un medic specialist și să analizeze de ce își doresc acea schimbare.
Dr. Alexandru Păun: Augmentarea mamară cu proteze siliconice este cea mai frecventă operație de ordin estetic din România si chiar din lume, fapt pentru care motto-ul ‘’Choose wise not size!’’, reprezintă sfatul meu către toate femeile ce doresc să efectueze această intervenție chirurgicală.
Dr. Oana Sciboz Grobnicu: O intervenție estetică, fie chirurgicală sau estetică, dacă este necesară, schimbă cu adevărat calitatea vieții unei persoane. Adresarea către un specialist al domeniului este primordială ca prim pas către o decizie.