Dr. Iuliana Bușilă medic specialist dermatolog
Noul val de medici dermatologi sau când lumea e a lor
Dr. Iuliana Bușilă medic specialist dermatolog
Când v-ați descoperit pasiunea pentru medicină?
Călătoria mea către medicină a început de când eram tânără… atât de tânără încât nu-mi amintesc exact momentul. Știam că vreau să fac ceva pentru a ajuta oamenii, așa că medicina a fost singura profesie pe care am luat-o în considerare vreodată. De la pediatrie la dermatologie, a trebuit să explorez puțin înainte să găsesc specialitatea care mă chema cu adevărat. Mi-a plăcut componenta artistică a dermatologiei estetice și aspectul de “detectiv” al dermatologiei medicale, ce reprezintă un hibrid excelent între multiple specialități. Pe lângă tumori, tratând diverse erupții cutanate, acnee și probleme ale pielii, îmbunătățim calitatea vieții. O piele sănătoasă duce la o viață mai fericită și sper ca pacienții să plece din cabinetul meu mai fericiți decât atunci când au intrat.
Cine este persoana care v-a insuflat cel mai mult pasiunea pentru dermatologie?
Am avut norocul de-a lungul vieții să întâlnesc oameni minunați, de la adevărați mentori până la prieteni și oameni dragi pe care îi consider a doua familie. În prezent am șansa de a lucra alături de Dr. Mihaela Leventer, un nume important al dermatologiei, atât în țară, cât și în afara granițelor. Consider că este medicul ce a oferit noi perspective în tratamentul cancerelor cutanate, un doctor deschis permanent către tot ce este nou, un prieten al pacienților si un excelent pedagog al medicilor tineri, ce sunt la început de drum.
În rezidențiat m-am format ca medic alături de Dr. Popescu Ioana căreia îi mulțumesc pentru răbdarea cu care m-a îndrumat, ascultat și mi-a răspuns la orice întrebare, chiar și în afara programului de lucru. Un om serios și dedicat, care a făcut ca anii rezidențiatului să pară o călătorie alături de un prieten.
Nu în ultimul rând, o mare amprentă în cariera mea au lăsat-o profesorii Aimillios Lallas și Giuseppe Argenziano, ce mi-au deschis drumul către dermatoscopie, un instrument important atât în diagnosticul tumorilor cutanate cât și al multor alte boli. Dânșii mi-au oferit siguranța în practică, mi-au demonstrat că educația unui medic nu se oprește niciodată, precum și faptul că greșelile sunt omenești și pot fi lecții atât pentru mine, cât și pentru colegii mai tineri.

Considerați că în Romania, dermatologia este reprezentată corespunzator la nivel mondial? Ce intervenții credeți că ar trebui mai intens promovate în România?
Consider că medicii români sunt, înainte de toate, clinicieni excelenți, cu o capacitate foarte mare de adaptare, chiar și lucrând într-un mediu cu resurse limitate. România a fost și va rămâne reprezentată corespunzător la nivel Mondial, de către medicii care se implică în mod activ în participări la congrese, conferințe și cursuri, dar și de către colegii ce au ales să profeseze în alte țări, nu de puține ori citați în articole de referință. Deși nu este o intervenție, consider că ar trebui promovat intens controlul anual al sănătății pielii, înainte de a exista o problemă serioasă, ce necesită tratament și că este necesară o rutină de îngrijire a pielii. Un aspect ce merită subliniat se leagă de faptul că prevenția este mai importantă decât orice intervenție.
Există suficiente module de specializare în dermatologie în România? Care este sursa principală de informații profesionale pentru dermatologi?
Dermatologia a ajuns o specializare complexă, ce îmbină armonios partea clinică, chirurgicală și estetică, oferind medicilor dermatologi diversitate, dar și șansa da a excela într-un anumit domeniu de interes. În era tehnologiei, ne bazăm foarte mult pe aplicații, reviste și articole online, dar și grupuri de specialitate pe rețelele sociale, unde apar și se discută cele mai noi ghiduri si metode de tratament. Nu în ultimul rând, specializarea noastră se bucură de o gamă largă de congrese și conferințe, atât national, cât și international, orientate către dermatologia generală sau o anumită nișă profesională, precum oncologia, estetica, dermatopatologia, dermatopediatria.
Considerati că legislația în vigoare protejează suficient medicul? Malpraxisul este reglementat corect? Ce ați schimba în această direcție?
Primum non nocere – ceva bine întipărit la nivelul scoarței cerebrale a medicilor, încă din facultate. La momentul actual, medicii sunt protejati de legi bine reglementate, referindu-mă aici și la legea malpraxisului. Pacienții care ne trec pragul semnează, dacă sunt de acord cu cele scrise, consimțământul informat, după ce au avut discuția cu medicul lor, în care li s-a explicat în prealabil diagnosticul, care este planul de investigații si tratament, precum și posibilele reacții adverse și complicații ce pot să apară. Orice organism este unic, de exemplu există variații anatomice ale normalului, pe care medicul nu le poate anticipa, de aceea consider că o bună comunicare cu pacientul este esențială.
În schimb, aș dori să schimb modul în care mijloacele media, încercând să facă audiență, abordează subiecte sensibile, de cele mai multe ori blamând pe nedrept medicul.
Noul val de medici dermatologi
Dr. Iuliana Bușilă

Care este intervenția inovatoare a momentului în dermatologie din punctul dumneavoastră de vedere?
Dermatologia avansează enorm în fiecare an, atât în ramurile clinice cât și în estetică. Pe lângă peelinguri, lasere, radiofrecvență, fillere, mezoterapie sau PRP (terapia vampir), una din procedurile mele preferate în prezent este microneedling-ul. M-a surprins diversitatea de patologii pentru care poate fi folosit și m-am bucurat de fiecare dată văzând rezultate pozitive în afecțiuni cu puternic impact psiho-social.
Cum este profilul pacientului care vă calcă cel mai des pragul?
Lucrez cu o gamă variată de pacienți și diferite categorii de vârstă, de la tineri curioși sau doritori de tratamente datorită mediului online, până la persoane de vârstă adultă ce-și doresc un aspect mai tânăr, odihnit sau vor să recapete anumite trăsături ce s-au șters odată cu trecerea timpului.
Credeți că introducerea testării psihologice a pacienților înainte de intervențiile de estetică ar trebui să fie obligatorie?
Pacientul din estetică este complex și trebuie înainte de toate înțeles. Analizăm și ascultăm întotdeauna atent ce-și dorește pacientul, deoarece de multe ori tratamentul cerut nu este și tratamentul necesar pentru a trata cauza și nu efectul problemei. Personal, consider că nu este necesară testarea psihologică a pacienților înainte de intervențiile minim invazive realizate într-un cabinet dermatologic. Fiind absolvenți de medicină generală, dermatologii pot distinge între un pacient cu o afecțiune patologică de tipul dismorfofobiei și un pacient care dorește să își îmbunătățească aspectul fizic. Întotdeauna un pacient care suferă de dismorfofobie va avea un grad ridicat de distress la momentul examinării, iar motivele pentru care pacientul afirmă ca se prezintă într-un serviciu de estetică sunt aproape insesizabile la examenul clinic. Ca ajutor, medicii esteticieni au la dispoziție anumite chestionare care pot evalua statusul psihologic al pacientului (COPS-Cosmetic Procedure Screening Questionnaire și BDDQ-Body Dysmorphic Disorder Questionnaire).
Ce țară poate fi numită centrul general de evoluție mondială a dermatologiei?
Cred că fiecare țară dictează evoluția unei ramuri dermatologice, dar pot spune că există diferențe de abordare și tratment, deși împărțirea este mai mult continentală, spre exemplu avem ghiduri americane și ghiduri europene. În ceea ce priveste partea estetică, preferințele legate de proceduri și rezultat diferă în funcție de țară și cultură.
Dr. Iuliana Bușilă medic specialist dermatolog

Cum comentați avântul pe care a luat-o piața chirurgiei plastice și estetice în Turcia și cum credeți că putem păstra pacienții în țară?
Probabil a existat o diferență de experiență dar și de preț în anumite domenii ale esteticii, însă în ultimii ani, România a dezvoltat foarte mult această latură, având în prezent specialiști în fiecare ramură.
Cred că promovarea online, pozele înainte-după, oferă accesibilitate și ajută pacientul în a se simți mai aproape de medic și a decide locul, modul și persoana căreia îi oferă încredere pentru a efectua un tratament sau procedură. Din punctul meu de vedere, în estetică avem nevoie de follow-up, de aceea nu recomand ca procedurile de acest tip, să fie efectuate în altă țară, având în vedere gradul dificil de acces al pacientului la medicul curant în cazul apariției unei complicații.
Vă rugăm să transmiteți gândurile dumneavoastră cititorilor revistei noastre.
– Utilizați crema cu factor de protecție, întotdeauna prevenția este mai importantă decât tratamentul, în antiaging nu există noțiunea de “prea devreme” sau de “încep după vârsta de 30, 35 ani”;
– Utilizați produsele și procedurile potrivite pentru vârsta și tipul dumneavoastră de ten;
– Informați-vă cu atenție înainte de a alege un tratament, o clinică sau un medic;
– Alegeți întotdeauna produse de calitate pentru pielea dumneavoastră;
– Efectuați un control anual al sănătății pielii sau la orice modficare apărută (leziune ce își schimbă forma, culoarea, sângerează sau nu se vindecă).