Now Reading
Noul val de medici dermatologi sau când lumea e a lor

Noul val de medici dermatologi sau când lumea e a lor

Dr. Monica Păun

Noul val de medici dermatologi

„Mi-am dorit întotdeauna să urmez o facultate în urma căreia să rezulte o meserie statornică.”

Când v-ați descoperit pasiunea pentru medicină? 

Pasiunea pentru medicină am descoperit-o de timpuriu, fiind per se, pacientă a diverșilor medici dermatologi. Încă din adolescență, am apelat la ajutorul acestora pentru tratamentul afecțiunilor dermatologice pe care le aveam, precum urticarie și acnee. Astfel, am avut de-a lungul timpului, o interacțiune constantă cu medicii. Am observat că medicii dermatologi, prin natura specialității pe care o au, nu tratează pacienți ce suferă de boli foarte grave, care ar putea să le amenințe viața dar ei sunt cei care pot readuce zâmbetul pe fețele pacienților și mai presus de aceasta, încrederea în sine, uneori știrbită de afecțiuni dermatologice. O mare parte a rezultatelor terapeutice din sfera dermato-venerologiei sunt vizibile imediat sau într-un timp scurt și de cele mai multe ori satisfăcătoare ori impresionante. Atunci mi-a încolțit ideea că aș putea deveni și eu unul dintre acei medici care readuce zâmbetul pe fețele pacienților și îi ajută să își recapete încrederea pierdută.

Mi-am dorit întotdeauna să urmez o facultate în urma căreia să rezulte o meserie statornică. Nu am știut dintotdeauna dacă voi urma medicina, eram numai atrasă de ea. În anii de final de liceu, oscilam încă între medicina și drept dar acum sunt convinsă că am făcut alegerea corectă.  

Cine este persoana care v-a insuflat cel mai mult pasiunea pentru Dermato-Venerologie? 

Părinții mei au fost cei care mi-au insuflat ideea că a fi medic este o meserie nobilă, a-ți ajuta semenii este un lucru care îți aduce împlinire iar ramura dermatologiei poate fi una potrivită mie. În timpul facultății am fost atrasă de mai multe specialități medicale precum oftalmologie, endocrinologie și gastro-enterologie. Nu știam încă dacă destinul meu este să urmez dermato-venerologia. Dar timpul a făcut alegerea. După examenul de rezidențiat (examen în urma căruia fiecare proaspăt medic alege specialitatea dorită) am dezvoltat eu însămi o afecțiune dermatologică numită alopecia areata și am considerat că este o confirmare a faptului că dermato-venerologia îmi este sortită. În prezent, am ales să aprofundez această boală în cadrul studiilor de Doctorat la care lucrez. 

Considerați că în România, Dermato-Venerologia este reprezentată corespunzător la nivel mondial? Ce intervenții credeți că ar trebui mai intens promovate în România?

Da, consider că Dermato-Venerologia este reprezentată corespunzător la nivel mondial. Medicii români dermatologi sunt foarte bine pregătiți și sunt recunoscuți pentru meritele lor în acest domeniu. 

Pe perioada rezidențiatului, pentru o perioadă de 1 an, am avut oportunitatea de a lucra la două dintre spitalele publice din Franța, Paris (APHP) și astfel am putut compara nivelul de pregătire al medicilor români și francezi, metodele de investigare și tratament pentru diverse afectiuni dermatologice precum și multe alte aspecte.

Specialitatea dermato-venerologie este o ramură medicală care înglobează foarte multe afecțiuni, borderline cu reumatologia, bolile infecțioase, medicina internă și oncologia. Diferența dintre dermatologia din România și Franța este că, în Franța această specialitate este mai extinsă decât în România în sensul că, medicii dermatologi sunt cei care tratează și urmăresc pacienții din sfera ramurilor menționate anterior, inclusiv cea oncologică. 

Nu consider că intervențiile trebuie promovate cu precădere ci educația medicală dermatologică a populației. Consider că utilizarea fotoprotecției (pentru prevenția cancerelor de piele) și consultul medical în caz de modificări la nivelul nevilor, a alunițelor, trebuie cunoscute de orice persoană.                                             

Există suficiente module de specializare în Dermato-Venerologie în România? Care este sursa principală de informații profesionale pentru dermato-venerologi?

Din punctul meu de vedere, da. De câțiva ani, au fost adăugate în curicula de pregătire a medicilor rezidenți în dermato-venerologie stagiile de patologie orală și pediatrie, ambele ramuri fiind extrem de legate de specialitatea noastră. Consider aceasta o schimbare benefică. 

Principala sursă de informare a medicilor dermato-venerologi sunt congresele naționale și internaționale. Aceste evenimente pun la curent medicul cu progresele recente din perspectiva diagnosticului, fiziopatologic sau terapeutic ale diverselor afecțiuni dermatologice. 

Considerați că legislația în vigoare protejează suficient medicul? Malpraxisul este reglementat corect? Ce ați schimba în această direcție?

Consider că legislația actuală nu este suficient de detaliată privitor la malpraxis. Consider că este necesară actualizarea legislației deja existentă și aprofundarea ei pentru a putea reglementa posibilele diferendumuri între medici și pacienți.  

Care este intervenția inovatoare a momentului în Dermatologie din punctul dvs. de vedere?

Nu aș putea spune că este doar o singură intervenție, ci sunt mai multe, toate fiind cu aviz estetic: injectările cu acid hialuronic full face, « baby botox », procedurile laser pentru rejuvenare facială.

Cum este profilul pacientului care vă calcă cel mai des pragul? 

Pacienții pe care îi consult cel mai frecvent sunt copiii. Spre deosebire de adulți, uneori sunt necesare mici artificii pentru a le crea o experiență cât mai plăcută la medic și cât mai puțin traumatizantă. 

Credeți că introducerea testării psihologice a pacienților înainte de intervențiile dermatogice ar trebui să fie obligatorie?

Nu consider că este obligatorie deoarece de cele mai multe ori, medicul identifică pacientul care suferă de afecțiuni psihiatrice precum Body Dysmorphic Disorder. Medicul are obligația de a îndruma pacientului către un consult psihiatric atunci când există suspiciune.

Ce țară poate fi numită centrul general de evoluție mondială pentru dermatologie?

Este greu să mă pronunț. De cele mai multe ori informațiile de specialitate vin din Franța, SUA, Israel. 

Gânduri pentru cititorii revistei noastre. 

Gândurile mele pentru cititorii revistei Aesthetic Antiaging sunt legate de îngrijirea pielii. Un simplu act pe care îl puteți urma, pentru îngrijirea pielii, încetinirea procesului fiziologic de îmbătrânire și prevenția cancerelor de piele este aplicarea produsului de protecție solară: zilnic, permanent, indiferent de anotimp. De asemenea, nu neglijați leziunile ce apar de piele, adresați-vă medicului dermatolog din timp. Aveți grijă de pielea voastră, iubiți-o, pentru a vă putea simți bine în ea. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.