Now Reading
Noul val de medici otorinolaringologi sau când lumea e a lor

Noul val de medici otorinolaringologi sau când lumea e a lor

Medicina estetică în viziunea unui medic rezident otorinolaringolog

Noul val de medici otorinolaringologi sau când lumea e a lor

Dr. Zain Latif – Medic Otorinolaringolog

Când ai descoperit că vrei să urmezi o carieră în medicină?

Inițial, când eram copil, visul meu era sa devin un pilot și să cuceresc norii. Apoi am crescut și opțiunile au început să mi se schimbe, așa că pilotajul a rămas, ușor, ușor în urmă. Și după ce am mai schimbat câteva „job-uri”, undeva prin adolescență, am spus: „Vreau să fiu medic!”. La vremea aceea nu știam exact ce specialitate voi alege, însă știam clar că vreau să fac medicină. Nu știu cum am trecut de la pilot la medic, însă adrenalina cred că este punctul comun în care cele 2 meserii se întâlnesc.

Mă bucur că am ales să fiu medic ORL și nu o să regret niciodată alegerea făcută.

Ai simțit vreodată că te afectează eticheta de „tabu” pe care intervențiile estetice le au în România?

În ORL noi nu suntem priviți ca „medici esteticieni”, chiar dacă și noi facem intervenții care îmbunătățesc aspectul fizic, cum ar fi rinoplastiile sau otoplastiile. Și chiar dacă nu este neapărat cazul meu, într-adevăr știu că procedurile estetice sunt criticate pe de-o parte, iar pe de altă parte din ce în ce mai mulți pacienți ne trec pragul.

Care sunt principalele surse de informare ale tinerilor medici la început de drum?

Atunci când ești student îți dorești să înveți, să afli din ce în ce mai mult, de aceea profiți de fiecare ocazie și ești cu ochii în patru: cursuri, workshop-uri, cărți.  Apoi termini facultatea și intervine practica. Și aici îți poți valoriza cu adevărat cunoștințele teoretice pe care le-ai acumulat în toată această perioadă, fiindcă devi medic.

Pentru studenții sau medicii la început de drum, unele dintre cele mai bune surse de informare le reprezintă congresele medicale și workshop-urile. La asta se adaugă experiența pe care o vei câștiga odată cu timpul, cu pacienții tratați și informațiile acumulate. Până la urmă medicina este despre dezvoltare continuă și performanță.

Consideri că legislația în vigoare reușește să îi protejeze și să îi motiveze pe medici să evolueze constant?

Consider că este unul dintre elementele principale pentru medici de a fi protejați, pentru a evolua în cariera lor, mai ales că sunt niște cazuri considerate malpraxis din punctul de vedere al pacienților dar de fapt ele sunt complicații postoperatorii sau nerespectare a recomandărilor făcute de către medici.

Care consideri că sunt top 3 intervenții chirurgicale care au revoluționat lumea medicinei estetice?

Este dificil să fac un top al intervențiilor chirurgicale care au revoluționat lumea medicinei estetice, mai ales că trebuie să aleg doar 3 proceduri chirurgicale. Fiecare operație care are scopul de a înfrumuseța, de a corecta un „defect” este, pentru pacient, cea mai bună și revoluționară intervenție. Din punctul meu de vedere, 3 intervenții chirurgicale care au schimbat lumea medicinei estetice sunt:  abdominoplastia, implantul mamar și rinoplastia. Sunt intervenții care pot avea atât scop estetic, dar și medical, cel puțin în cazul rinoplastiei.

Noul val de medici otorinolaringologi sau când lumea e a lor

Care este cea mai mare provocare a unui medic otorinolaringolog în anul 2023?

Cred că ne lovim zi de zi de provocări și asta pentru că suntem oameni care lucreză pentru oameni. Și poate că cele mai mari provocări vin din faptul că fiecare organism este diferit, iar noi trebuie să ne adaptăm nevoilor lui. Chiar dacă fac intervenții care au și scop estetic, principala mea grijă este siguranța pacientului, a actului medical, ca să ajung la cel mai bun rezultat.

See Also

Tot aici aș putea să menționez și provocările pe care le-au adus așa-zisele trenduri din estetică, trenduri care de cele mai multe ori le dau impresia pacienților că medicul are o baghetă magică și îi poate transforma radical, prin magie.

Care sunt afecțiunile pentru care pacienții vă trec cel mai des pragul?

Dacă vorbim despre intervenții simple, ei bine acestea variază destul de mult. Dar clar pot să spun că rinoplastia ocupă unul dintre locurile fruntașe. Pacienții apelează la această intervenție fie pentru că sunt deranjați de forma inestetică a nasului, fie din cauza problemelor medicale cum ar fi deviația de sept și obstrucția nazală.

Rinoplastia este o procedură care a luat avânt în ultimii ani. Care este ponderea pacienților care apelează la această intervenție în scop estetic versus funcțional?

În ultimii ani ne confruntăm cu un flux tot mai mare de pacienți care aleg procedura de rinoplastie pentru că forma nasului este un element estetic important. Bineînțeles nu vorbim doar despre estetică, cât și despre corectarea funcțională a respirației.

În ultimii ani medicina estetică a evoluat foarte mult și la noi în țară. Unde consideri că această ramură a atins deja apogeul?

Cred că toate ramurile de medicină estetică au evoluat foarte mult aici, în România. Accesul la informație, internetul, posibilitatea să mergi oriunde, oricând, chiar și până la celălalt capăt al pământului au dus la o dezvoltare rapidă și eficientă. Și este un lucru extraordinar, fiindcă asta ne ajută să evoluăm constant și să găsim soluții la probleme care în trecut erau considerate ireparabile.