Now Reading
Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP  

Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP  

În ultimii ani, medicina regenerativă a înflorit odată cu trecerea de la abordarea tradițională a tratamentului la utilizarea celulelor și substanțelor proprii organismului pentru a îmbunătăți vindecarea. În acest context, plasma bogată în trombocite (PRP) a fost investigată pe scară largă și a jucat un rol protagonist în multe aplicații clinice.

 Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP  

Dr. Adelina Popa – Medic Dermatolog

O definiție exactă pentru PRP nu este absolut clară; este în general privit ca un derivat din sânge cu o concentrație mai mare de trombocite în comparație cu nivelurile inițiale din sânge integral. În afară de PRP, alți termeni folosiți în literatură pentru a descrie preparatele bogate în trombocite din sângele periferic sunt factorii de creștere bogati în trombocite, matricea de fibrină bogată în trombocite (PRF), PRF și concentratul de trombocite (PC). Kingsley a folosit pentru prima dată termenul PRP în 1954 pentru a desemna concentratul de trombocite în timpul experimentelor legate de coagularea sângelui.

Rejuvenarea vaginală implică o serie de tratamente și proceduri regenerative aplicate la nivel vaginal. Aceste proceduri pot fi indicate fie din rațiuni cosmetice, dar, cel mai adesea, pentru a ameliora anumite simptome care apar odată cu trecerea timpului și, în special, din cauza sindromului genitourinar de menopauză.

Scăderea nivelului hormonilor estrogeni în peri și postmenopauză, poate duce la apariția uscăciunii vaginale, pruritului (senzație de mâncărime) la nivel vulvar și vaginal, scăderea sau lipsa lubrifierii în timpul actului sexual, durere la contact sexual (dispareunie), pierdere involuntară de urină (incontinență urinară în timpul efortului sau precedată de senzația imperioasă de a urina), usturime sau senzația de arsură la nivel vaginal sau vulvar care frecvent, în lipsa efectuării examenului sumar de urină și uroculturii, este confundată cu simptomele infecției urinare și tratată în mod greșit cu antibiotice.

În majoritatea situațiilor, dacă pacientele relatează aceste simptome atunci când merg la consult de specialitate sau sunt chestionate în cadrul anamnezei, se vor indica tratamente locale sub formă de geluri, creme sau ovule aplicate local. Pentru o serie de paciente însă, aceste tratamente vor duce la o ameliorare parțială a simptomelor. Pentru altele – ideea de a aplica un tratament a la long este mai greu de acceptat. Mai există și o categorie de paciente care au fost operate sau tratate în antecedente de cancere în sfera genitală pentru care aceste tratamente sunt contraindicate.

O alternativă la aceste tratamente locale (și care poate fi folosită și de către pacientele cu cancere genitale în antecedente) o reprezintă tratamentul cu plasmă îmbogațită cu trombocite aplicat la nivel vaginal (PRP – Plasma Rich Plateled sau terapia vampir).

Procedura este lipsită de efecte secundare. Practic, se recoltează sângele pacientei care este apoi centrifugat, se recuperează plasma îmbogațită cu trombocite, care apoi se injectează la nivel vaginal sau vulvar. Acest PRP conține factori de creștere și regenerare care vor acționa local și vor duce, în aproximativ două săptămâni, la apariția efectelor regenerative.

Procedura se efectuează in cabinet, nu necesită spitalizare, pacienta se poate întoarce imediat la activitățile obișnuite, durează aproximativ 30 minute, se efectuează sub anestezie locală și nu este dureroasă pentru că se folosesc ace foarte subțiri. Poate fi recomandată în urma unui consult care va stabili dacă pacienta respectivă are indicații pentru a se administra tratamentul.

Ce este PRP?

Trombocitele (plachetele sangvine), alături de hematii și leucocite, sunt elemente naturale ale sângelui, cu roluri esențiale în procesul de hemostază, de vindecare a leziunilor și în regenerarea țesuturilor. Terapia PRP cu trombocite concentrate are la bază separarea și concentrarea acestora la niveluri mult mai mari decât în ​​mod normal, prin procesul de centrifugare al propriului sânge, după recoltarea lui în kituri speciale. Rezultatul este plasma bogată în plachete (PRP).

PRP este considerat un tratament nou și promițător pentru unele afecțiuni ginecologice, în special pentru acelea care nu au în prezent tratamente convenționale foarte eficiente dar și pentru probleme mai subtile, precum disfuncția sexuală sau scăderea troficității genitale.

PRP, terapia bazată pe plasma bogată în plachete sangvine, constituie o metodă minim-invazivă de rejuvenare vaginală. Aceasta combate schimbările survenite odată cu nașterea, modificările hormonale și / sau procesul natural de îmbătrânire.

Biologia – Știința PRP

Rațiunea biologică pentru utilizarea clinică a PRP rezidă în livrarea locală a factorilor de creștere (GF), citokine, chemokine, proteine și mediatori – în proporții fiziologice – care contribuie la vindecarea și regenerarea țesuturilor. Această serie de molecule bioactive este secretată de trei tipuri de granule (alfa, delta și lambda) situate în interiorul trombocitelor.

GF secretate de granule includ factorul de creștere derivat din trombocite (PDGF), factorul de creștere epidermic (EGF), factorul de creștere asemănător insulinei (IGF), factorul de creștere transformator β (TGF-β), factorul de creștere endotelial vascular (VEGF), factorul de creștere a hepatocitelor (HGF) și factorul de creștere a fibroblastelor (FGF), care sunt implicați în diferite mecanisme, inclusiv îmbunătățirea anabolismului, remodelarea oaselor și a vaselor, proliferarea celulară, angiogeneza, controlul inflamației, coagularea și diferențierea celulară. Granulele alfa sunt, de asemenea, o sursă de citokine, chemokine și proteine implicate în stimularea chemotaxiei, proliferarea și maturarea celulelor, modularea moleculelor inflamatorii și atragerea leucocitelor. Granulele Delta conțin ADP, ATP, calciu, magneziu, adenozină și amine bioactive, cum ar fi serotina, histamina și dopamina. Granulele Lambda sunt cele mai puțin studiate; rolul lor principal este de a îndepărta resturile celulare și agenții infecțioși.

În plus, plasma în sine conține molecule implicate în mecanismul de vindecare al țesuturilor conjunctive.

PRP în rejuvenarea (întinerirea) vaginală

PRP este folosit pentru regenerarea mucoasei vaginale. După injectarea PRP, vascularizația si troficitatea vaginală sunt îmbunătățite, cu o creștere dramatică ulterioară a sensibilității. Studiile arată că aplicarea PRP intravaginal la pacientele cu atrofie vaginală postmenopauză produce ameliorarea simptomelor și restaurarea troficității mucoasei vaginale, cu o certă îmbunătățire a calității vieții. În plus, mucoasa vaginală devine mai groasă și mai fermă, ceea ce face ca vaginul să pară mai tânăr, după cum a raportat Kim et al prin utilizarea PRP într-un caz de întinerire vaginală. Aspectul revitalizat al organelor genitale externe a oferit pacientei un rezultat cosmetic plăcut.

PRP în incontinența urinară

See Also

Incontinența urinară de efort (IUE) este o problemă majoră de sănătate, care afectează aproximativ 20% dintre femeile adulte și are un impact dăunător asupra activităților zilnice și calității vieții. Incontinența urinară de efort apare frecvent la femei după nașteri. Dacă tratamentul conservator, cum ar fi exercițiile de întărire a musculaturii pelvine (exercițiile Kegel) sau tratamentul medical eșuează, atunci intervențiile chirurgicale pentru a restabili continența urinară (montarea de bandeletă de polipropilenă suburetrală, injecția de agent de umplere  periuretral sau implantarea de sfincter artificial) devin necesare pacientelor cu afecțiune moderată și severă. Majoritatea tehnicilor chirurgicale sunt asociate cu o varietate de complicații intraoperatorii și postoperatorii. Pacientele cu incontinență urinară ușoară ar putea să nu accepte tratamentul chirurgical activ datorită riscurilor acestuia. Terapia autologă cu plasmă bogată în plachete (PRP) crește în popularitate ca terapie nechirurgicală în IUE forma ușoară. Principala cauză a IUE la femei este slăbirea ligamentului pubo-uretral, ligament care fixează uretra în poziție corectă la oasele bazinului. Acest ligament este deteriorat progresiv cu fiecare naștere. Studiile bazate pe injectarea de PRP în IUE forma clinică ușoară, în cea care este refractară la tratamentul medical disponibil în prezent, și în cea recidivată după terapia chirurgicală, confirmă îmbunătățirea continenței urinare și a calității vieții pacientelor.

PRP în disfuncția sexuală

Terapia PRP este considerată a fi un nou tratament revoluționar, nechirurgical, care ajută la îmbunătățirea funcției sexuale. PRP este injectat în clitoris și în zona Grafenburg a vaginului (punctul G). PRP activează imediat regenerarea țesuturilor iar îmbunătățirea răspunsului sexual este spectaculoasă. Efectul dorit include scăderea dispareuniei (durere în timpul contactului sexual) și o lubrifiere naturală crescută, ce induc excitație îmbunătățită și orgasm mai puternic.

PRP în atrofia/distrofia vulvară

PRP este utilizat în multe afecțiuni dermatologice și autoimune care afectează regiunea organelor genitale externe (labiile mari si mici, introitul vaginal, clitorisul). Cele mai cunoscute sunt lichenul scleros, kraurozisul vulvar, eczema vulvară, întâlnite mai frecvent la femei în postmenopauză. Simptomatologia este supărătoare și se manifestă prin senzații de uscăciune vulvară, prurit progresiv, dispareunie și sângerare genitală. Lichenul scleros vulvar provoacă cicatrici extinse, cu atrofierea progresivă a labiilor mici, a clitorisului și a zonei meatului uretral. Aceste afecțiuni au un impact considerabil asupra calității vieții pacientelor prin simptomele supărătoare, perturbarea activității fizice, a plăcerii sexuale și inducerea unor probleme emoționale și psihologice. Inițial, acest tip de afecțiuni sunt tratate cu corticoizi locali și sistemici. Terapia estrogenică locală îmbunătățește calitatea vieții dar eficiența acestor tratamente scade în timp.

Mod de acțiune

Proprietățile sale unice au făcut ca terapia PRP să fie utilizată în medicina anti-aging, contribuind semnificativ la rejuvenarea pielii feței sau a corpului.

Plasma bogată în plachete este purificată din propriile celule sangvine ale pacientului. Prepararea plasmei se face într-un dispozitiv medical de centrifugare, cu scopul de a produce o concentrație de până la 5-10 ori mai mare de trombocite. Rezultă astfel un produs care este 100% biocompatibil și care nu prezintă niciun risc de respingere sau alergie.

Plasma sangvină este un ser care conține trombocite, vitamine, hormoni, săruri minerale și alți factori esențiali pentru supraviețuirea celulelor. Trombocitele din plasmă sintetizează aproximativ treizeci de proteine ​​bioactive, cu rol de factori de creștere. Aceștia inițiază o serie de mecanisme naturale de regenerare și vindecare a țesuturilor, stimulând producerea de colagen și elastină.

Bibliografie

  1. Vasileios Sanoulis, Nikolaos Nikolettos, Nikolaos Vlahos. The use of Platelet-Rich Plasma in the Gynaecological Clinical Setting. A review. HJOG, 18 (3), 55-65, 2019.
  2. SeokHwan Kim, EunSoo Park, TaeHee Kim – RejuvenationUsingPlatelet-rich Plasma andLipofilling for Vaginal Atrophyand Lichen Sclerous. Journal of MenopausalMedicine, 2017.
  3. Barbara, F. Facchin, L. Buggio, D. Alberico, M.P. Frattaurolo, A. Kustermann – Vaginal rejuvenation – Currentperspectives. Int J Women s Health. 2017.
  4. Jiang Y, Lee P, Lee Y, Kuo H – Urethralsphincterinjections of platelet-rich plasma (PRP) in treatment of urinary incontinence due to intrinsicsphincteric deficiency refractory to conventional treatment. ICS 2019
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.