Now Reading
Rinocorecția – între dorință și sănătate

Rinocorecția – între dorință și sănătate

Dr. Abdul Amir Zain Medic Otorinolaringologie și Chirurgie Cervico-Facială

Rinocorecția – între dorință și sănătate

Încă din antichitate nasul era o parte importantă a feței, care transmitea o mulțime de informații și chiar putea face o persoană să pară mai puternică, mai atrăgătoare, mai dură sau poate chiar de viță nobilă. Chiar nasul Cleopartei a rămas o legendă, purtată pe buzele multora chiar și în ziua de azi.

Pe măsură ce anii trec, trendurile vin și se duc, iar cu fiecare dintre ele și noi ne dorim să ne transformăm și să ne încadrăm în standardele frumuseții. Dacă acum câțiva ani pacienții care optau pentru rinoplastie erau cei care se confruntau cu un nas de dimensiuni mai mari, un nas coroiat, cu denivelări sau formă nepotrivită, astăzi întâlnim din ce în ce mai mulți pacienți care aleg această procedură pentru a obține trăsăturile perfecte.

Despre procedura chirurgicală:

Rinoplastia este o intervenție de chirurgie nazală care are ca scop corecția formei și a dimensiunii nazale (rinoplastie estetică) și/sau corecția funcționalității respiratorii nazale (rinoplastie funcțională).

Rinoplastia estetică este de 2 tipuri: închisă sau deschisă.

Rinoplastia deschisă se face prin realizarea unor incizii în interiorul nărilor și în zona care le separă (columella). Pielea este decolată, iar cartilajul și osul sunt îndreptate și corectate, după cum a fost stabilit.

Avantajele unei rinoplastii deschise sunt:

 • Medicul are o vizibilitate mai bună asupra structurii anatomice a nasului, având astfel spațiul necesar pentru a efectua intervenția și a corecta forma nasului cât mai aproape de ceea ce își dorește pacientul.
 • Diagnosticul este mai sigur.
 • Manevrele chirurgicale nu distorsionează forma și aspectul nasului.
 • Acest tip de intervenție are o perioadă de recuperare ceva mai mare, însă rezultatul obținut este aproape de perfecțiune.
 • Indicată în problemele mai complicate cu forma și structura nasului.

Rinoplastia închisă se efectuează în interiorul nărilor, nu se intervine și asupra stratului exterior de piele, iar mișcările sunt limitate. Acest tip de intervenție are avantajul unei recuperări rapide, însă și dezavantajul că, din cauza mișcărilor limitate, este posibil să nu se obțină în totalitate o formă perfectă a nasului.

În cazul rinoplastiei închise, procedura de corectare se face intern, fără cicatrici exterioare; medicul face două incizii în interiorul nărilor, după care pielea se ridică și începe procedura de corectare a nasului.

Spre deosebire de rinoplastia deschisă, în cazul acestei proceduri, beneficiem de următoarele avantaje:

 • Recuperarea postoperatorie este mai rapidă;
 • Edemul nazal nu este așa de mare;
 • Umflăturile și echimozele nazale se absorb mai rapid;
 • Nu rămân cicatrici externe;
 • Timpul de operare este mai mic decât în cazul operației deschise.

Rinoplastia închisă prezintă dezavantaje pentru medic, deoarece vizibilitatea este redusă și sunt necesare mai multe mișcări interne. De asemenea, operația de rinoplastie închisă nu este suficientă în cazul pacienților care necesită și o rinoplastie secundară sau în cazul celor care necesită o intervenție mai complicată, care presupune o mai bună manevrare și reconstituire a piramidei nazale.

Nasul este o formă importantă a feței unei persoane, iar schimbarea lui creează o schimbare importantă în estetica facială dar și o îmbunătățire a respirației.

Când vorbim despre acest tip de intervenție, vorbim atât despre partea estetică, dar și despre îmbunătățirea funcționalității nazale, deoarece operația ajută atât la schimbarea dimensiunii, unghiului, remodelarea vârfului nasului, a nărilor, îndreptarea piramidei, dar și la septoplastie – mărirea spațiului respirator al foselor nazale.

Tipul de intervenție și de anestezie va fi discutat împreună cu medicul chirurg și medicul anestezist, în funcție de nevoile pacientului, în timpul consultului de specialitate. Tot în cadrul consultației, medicul va realiza istoricul medical al pacientului și îl va informa pe acesta cu privire la intervenția chirurgicală – cum se efectuează, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze înainte și după operație.

În ce constă pregătirea pre-operatorie?

Înainte de intervenție, pacientul trebuie să fie foarte atent și să respecte indicațiile medicale:

 • Evitarea consumului de tutun și de alcool cu 2 săptămâni înainte
 • Evitarea consumului de antiinflamatoare cu 2 săptămâni înainte
 • Evitarea îmbolnăvirii/răcelii
 • Cu 6-8 ore înainte de operație este interzis consumul de alimente și băuturi

Intervenția chirurgicală de rinoplastie durează între 45 de minute și 2 ore, iar majoritatea operaților se realizează sub anestezie generală. La finalul intervenției, inciziile sunt suturate cu fire fine, adesea resorbabile. În nas se introduc tampoane nazale, care vor fi ținute timp de 24-48 ore, care să împiedice sângerarea. La exteriorul nasului se va fixa o atelă termoplastică, ce trebuie păstrată timp de 7-10 zile de la intervenție. În primele 24-48 de ore de la operație, pacientul va rămâne sub supraveghere medicală, pentru a ne asigura că totul se desfășoară în cele mai bune condiții. Totodată este recomandat ca pacientul să stea cu capul în sus sau la 45o când stă întins pe pat, în primele 24 de ore.

Pentru a reduce durerea și disconfortul, tratamentul post operator constă în antibiotic, antiinflamatoare și antialgice.

Pot apărea dureri, echimoze și edeme faciale, care vor dispărea însă rapid, după aproximativ 5-7 zile postoperator.

După intervenție pacientul trebuie să respecte cu strictețe îndrumările specialistului:

 1. Pacientul va evita timp de 14 zile:
 2. Suflarea nasului
 3. Frigul și curenții de aer
 4. Infecțiile acute de căi respiratorii superioare
 5. Noxele inhalatorii (fum, praf, pulberi fine)
 6. Efortul fizic moderat și intens
 7. Consumul de băuturi și alimente cu temperaturi extreme
 8. Consumul de băuturi carbogazoase, alimente iritante
 9. Consumul de alcool și tutun
 10. Băile sau dușurile cu apă de temperaturi extreme
 11. Expunerea la soare și razele UV
 • Trebuie evitat orice traumatism la nivelul feței în prima lună de la rinoplastie.
 • Pacientul nu trebuie să poarte ochelari de soare sau de vedere timp de 3 luni. În cazul în care pacientul poartă ochelari din motive medicale și nu poate renunța la ei, se recomandă purtarea lentilelor de contact.
 • Pacientul trebuie să ia tratament, conform indicațiilor medicului, ce constă în general în antibiotice, antiinflamatoare și picături nazale.
 • Se vor folosi comprese cu gheață pentru reducerea inflamației.
 • Se recomandă spălături cu apă de mare și ser fiziologic pentru a grăbi vindecarea țesutului.
 • Hidratarea intensă și un somn corespunzător, pentru a permite recuperarea eficientă.
 • Control periodic conform indicațiilor medicale.

Pentru că vorbim despre o intervenție chirurgicală, există întotdeauna și un risc, redus, de complicații. În cazul acestor intervenții complicațiile sunt reprezentate de: sângerarea abundentă, cicatrizarea inestetică la nivelul inciziei, amorțeli la nivelul nasului, apariția unui hematom, infecție localizată, edem persistent, asimetrie nazală.

Rinocorecția – între dorință și sănătate

Beneficiile rinoplastiei:

În cazul în care un pacient efectuează operația de rinoplastie din motive medicale, precum o deviație de sept sau traumatisme la nivelul septului, beneficiile vor fi mai mult decât evidente: îmbunătățirea respirației și reducerea sforăitului.

Respirația nazală este extrem de importantă pentru starea de sănătate a unei persoane, aceasta fiind și cea de bază. În momentul în care nu mai putem respira corect pe nas, vom trece la respirația orală, fapt ce duce la creșterea riscului de apariție a alergiilor și virozelor. Astfel, este esențial pentru starea noastră optimă de sănătate să avem o respirație nazală corectă.

În situația în care rinoplastia este realizată în scop estetic (pentru a îndrepta nasul, a micșora nările, ș.a.) atunci beneficiile sunt de ordin emoțional, psihologic.

Indiferent de motivul pentru care pacientul a apelat la această intervenție, beneficiile rinoplastiei sunt numeroase, fie că le analizăm din perspectivă estetică sau medicală. Această operație poate diminua sau crește dimensiunea nasului, modifica profilul nazal sau corecta forma nărilor.

Din punct de vedere funcțional, aceasta poate repara defecte anatomice ce pot cauza dificultăți respiratorii (deviație de sept, sforăit). În oricare dintre cazurile prezentate, vorbim de o îmbunătățire majoră a calității vieții. Și până la urmă asta e cel mai important: ca atunci când pacientul iese pe ușa cabinetului să o facă zâmbind cu încredere, mulțumire și recunoștință. Pentru că asta este menirea noastră, a medicilor!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.