Now Reading
Rolul psihologului în medicina estetică

Rolul psihologului în medicina estetică

Ora de Psihologie

Dr. Leli

Rolul psihologului în medicina estetică

În ultimii ani s-a consolidat ideea figurii psihologului alături de cea a chirurgului și medicului estetician. Intervenția psihologică pentru pacienții care utilizează chirurgia și medicina estetică este importantă, atât în ​​selectarea pacienților, cât și în rezultatele percepute de pacient.
Mai multe studii au arătat că intervenții estetice, chiar și minore, în cazul unor tulburări psihologice semnificative poate modifica destul de mult echilibrul psihic deja precar al persoanei. Pregătirea adecvată a pacientului pentru schimbarea pe care o presupune intervenția și așteptările asociate acesteia devine necesară pentru extinderea beneficiilor asupra calității vieții pacientului. Motivele care determină o persoană să recurgă la medicina estetică provin din dorința de a obține un model cât mai apropiat de perfecțiune. Televiziunea, cinematograful, revistele și internetul cooperează pentru formarea acestui model de frumusețe greu de atins, declanșând un sentiment de inadecvare și inferioritate la femeile și bărbații care nu corespund modelului. Aceste sentimente sunt amplificate în perioade de stres intens sau depresie, scăzând stima de sine a acestor persoane.

Rolul psihologului

Primul pas în psihologia estetică este evaluarea psihologică preliminară. Această evaluare se concentrează pe identificarea condițiilor psihice ale persoanei în momentul solicitării unei intervenții chirurgicale estetice, care este percepția pe care o are despre corpul său, cum crede că se poate schimba viața sa după intervenție. Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege dacă decizia de a efectua intervenția chirurgicală depinde de o stare de suferință psihologică, de o dorință de schimbare, de căutarea unui model ideal de frumusețe sau de motive de imperfecțiune corporală reală. Trebuie să se țină cont și de faptul că intervenția chirurgicală nu poate rezolva un disconfort psihologic determinat de convingeri disfuncționale. Din acest motiv intervenția psihologului este utilă, pentru a verifica motivația reală care determină o persoană să facă o astfel de cerere. Pacienții cu așteptări realiste în ceea ce privește chirurgia estetică sunt cei care obțin rezultate optime în îmbunătățirea calității vieții, în timp ce cei care se gândesc să își îmbunătățească nemulțumirea existențială sau lipsa relaționării sociale cu o astfel de intervenție își pot modifica starea mentală negativ, chiar agravând-o. După o analiză atentă a motivelor, consilierea psihologică continuă cu explorarea experienței emoționale legate de operație. Sunt investigate, în special, temerile sau anxietățile legate de intervenția în sine, dar și temerile legate de noua imagine corporală. Foarte des aceste temeri alimentează așteptări miraculoase, mai ales dacă pacientul se așteaptă să-și schimbe total aspectul fizic. Suportul psihologului, de asemenea, pentru pacient în a-și controla frica înainte de operație îl ajută să susțină mai bine disconfortul postoperator, dar și să accepte mai facil noul său aspect. Astfel, consilierea psihologică își asumă un rol mai crucial decât oricând, ajutând pacientul să-și sporească încrederea în sine și în schimbările propriului corp. Consilierea psihologică se încheie atunci când pacientul a ajuns la o nouă conștientizare a lui însuși și a imaginii sale pe care urmează să o obțină în urma intervenției.
În societatea actuală, ceea ce se vede la exterior capătă un rol primordial în fiecare aspect al vieții de zi cu zi, fenomenul este inevitabil, având în vedere interesul crescând al ziarelor, revistelor, blogurilor și site-urilor web care își concentrează atenția asupra acestui subiect. Prin urmare, având în vedere importanța tot mai mare acordată proiecției sociale a imaginii corpului, nevoia de a arăta imaginea cea mai bună a crescut din ce în ce mai mult. Reprezentarea mentală are o implicație inevitabilă asupra aspectelor relaționale, sociale, afective și emoționale. O percepție a unei imagini pozitive a corpului garantează o mai mare securitate în relații și activități sociale. Pe de altă parte, percepția unei imagini corporale negative și mai nesigură duce la dificultăți în relațiile sociale și la o stimă de sine scăzută.

Rolul psihologului în medicina estetică

See Also


Totuși, trebuie subliniat că linia dintre sănătate și frumusețe este foarte subțire, orice modificare a corpului declanșează repercusiuni psihologice, este necesară acceptarea mentală a schimbărilor. Pe de altă parte, unele profiluri psihologice au contraindicații pentru intervențiile estetice. Mă refer la persoane aflate într-o situație de criză contingentă (divorț, doliu, concediere) care tind să rezolve astfel consecințele negative ale situațiilor prin care trec și ca urmare au așteptări greșite. Într-un context în care imaginea corpului devine de o importanță primară, recurgerea la intervenții estetice devine utilă și din punct de vedere al acceptării psihologice și în oricare dintre situațiile menționate mai sus, este recomandabilă o abordare integrată între medicina estetică și psihologie, pentru a evalua în mod adecvat așteptările, motivațiile și orice factori de risc.