Noi abordări terapeutice –
Vitiligo – depigmentarea pielii
De Dr. Adelina Popa – Medic Dermatolog
Ce este vitiligo – „pete” depigmentate la nivelul pielii?
Vitiligo este o afecțiune a pielii ce reprezintă cea mai frecventă cauză de depigmentare a pielii, cu o frecvență de până la 2% din populația mondială ce afectează în mod egal și bărbații și femeile indiferent de statutul socio-economic. Efectul este depigmentarea progresivă a pielii, părului și mucoaselor. În timp ce leziunile sunt de obicei asimptomatice, afectarea psihosocială are un impact enorm asupra pacienților.
Vitiligo este o afecțiune autoimună inflamatorie cronică care are ca rezultat depigmentarea pielii din cauza pierderii melanocitelor. Patogenia vitiligo nu este complet înțeleasă. Deci, „pete” pe piele fără un motiv clar…
Tratamentele clasice ce includ dermatocorticoizi și alți imunomodulatori alături de fototerapie, duc adesea la rezultate nesatisfăcătoare. Se efectuează și proceduri chirurgicale cum ar fi grefe de piele dar doar în cazuri limitate. Aceste tehnici chirurgicale au și multe efecte adverse, implică costuri ridicate și proceduri elaborioase.
Deși vitiligo nu este o afecțiune care pune viața în pericol, aproximativ 1/3 dintre pacienții cu vitiligo suferă de tulburări psihologice, cu afectare semnificativă a calității vieții. În consecință, ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a identifica tratamente adecvate și eficiente.

Au fost propuse o varietate de tratamente noi, inovatoare… dar cu rezultate nedovedite semnificativ clinic. În ultimele decenii, utilizarea plasmei bogate în trombocite (PRP) primește un interes din ce în ce mai mare ca o tehnică potențială eficientă în tratamentul mai multor boli dermatologice, inclusiv vitiligo.
Ce trebuie avut în vedere, este că vitiligo se asociază frecvent și cu alte câteva afecțiuni autoimune care pot afecta sănătatea generală a pacienților și pot cauza morbiditate semnificativă. Așadar, nu sunt doar niște „pete” albe pe piele…Dar ce ar trebui făcut în cazul în care ne confruntăm cu aceste ”pete” albe pe piele?
În primul rând ar trebui să efectuăm un consult dermatologic pentru a stabili dacă aceste leziuni sunt vitiligo. Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic. Medicul dermatolog va efectua un examen clinic general, urmat de dermatoscopie și examen cu lampa Wood. Multe alte boli de piele pot fi confundate cu vitiligo, printre cele mai frecvente dintre acestea enumăr pitiriazis alba (macule cu tendință la depigmentare ce se întâlnesc în general la populația pediatrică în contextul dermatitei atopice), pitiriazis versicolor (o infecție micotică a pielii cauzată de un fung din genul Malassezia – Pytirosorum) dar și nervul depigmentat (o „aluniță” fără pigment).
Care sunt tipurile de vitiligo?
Tipurile de vitiligo includ:
Generalizat: Acesta este cel mai frecvent tip de vitiligo unde maculele apar în diferite locuri ale corpului.
Segmentar: acest tip afectează doar o parte a corpului sau o zonă, cum ar fi mâinile sau fața.
Mucoase: Vitiligo mucoasei afectează membranele mucoase ale gurii și/sau organele genitale.
Focal: Vitiligo focal este un tip rar în care maculele se dezvoltă într-o zonă mică și nu se răspândesc într-un anumit model în decurs de unul până la doi ani.
Tricom: Acest tip provoacă un ochi cu un centru alb sau incolor, apoi o zonă cu pigmentare mai deschisă și o zonă din tonul natural al pielii.
Universal: Acest tip rar de vitiligo face ca mai mult de 80% din pielea ta să nu aibă pigment.

Terapia PRP – Plasmă îmbogățită cu trombocite; o variantă de tratament în vitiligo?
PRP este o concentrație crescută de trombocite autologe suspendate într-o cantitate mică de plasmă, după centrifugare. Producerea soluției PRP începe cu recoltarea a 10–60 ml de sânge venos, în aceeași zi a tratamentului. Înainte de centrifugare, se adaugă de obicei anticoagulante pentru a preveni coagularea și secreția prematură a granulelor alfa. În practica clinică, eprubetele folosite în această tehnică sunt special concepute în acest sens. În funcție de conținutul celular și arhitectura de fibrină, până în prezent, există patru tipuri diferite de preparat PRP: I) PRP cu plasmă pură bogată în trombocite și săracă în leucocite, cu rețea de fibrină cu densitate scăzută după activare; II) Leucocyte-PRP, un PRP bogat în leucocite cu rețea de fibrină de densitate scăzută; III) Fibrină pură bogată în trombocite, un PRP sărac în leucocite cu o rețea de fibrină de înaltă densitate; IV) Fibrină bogată în leucocite și trombocite, un PRP bogat în leucocite cu o rețea de fibrină de înaltă densitate.
Prin secreția granulelor alfa plachetare, PRP crește eliberarea factorilor de creștere, a moleculelor de adeziune și a chemokinelor, care interacționând cu mediul local, favorizează diferențierea, proliferarea și regenerarea celulelor.
Plasma bogată în trombocite (PRP) este un preparat autolog de trombocite în plasmă concentrată. Diferiți factori de creștere, inclusiv factorul de creștere derivat din trombocite, factorul de creștere transformator, factorul de creștere endotelial vascular și factorul de creștere asemănător insulinei, sunt secretați din granulele α ale trombocitelor concentrate activate de inductori de agregare. Acești factori sunt cunoscuți că reglează multe procese, inclusiv migrarea celulelor, atașarea, proliferarea, diferențierea și promovarea acumulării de matrice extracelulară prin legarea de receptori specifici de suprafață celulară. Plasma bogată în trombocite a atras atenția în domeniul dermatologiei în special în domeniul estetic pentru întinerirea pielii, cicatricile de acnee și căderea părului, este considerată un profil de siguranță excelent cu cost relativ scăzut. Pe baza colectării de dovezi indirecte, s-ar putea postula că terapia cu PRP în vitiligo duce la repigmentare prin aceste mecanisme posibile, stimularea proliferării și interacțiunea atât a keratinocitelor, cât și a fibroblastelor cu melanocite, atragerea și stimularea celulelor stem nediferențiate și efectul antiinflamator al PRP care limitează eliberarea de citokine și, ulterior, limitează apoptoza melanocitelor.

Protocol tehnică PRP în vitiligo
Înainte de tratament, este necesar ca medicul dermatolog să sublinieze pacientului imprevizibilitatea tratamentului pentru vitiligo și că nu există o soluție rapidă, ușoară și permanentă a problemei.
Procedura începe prin recoltarea de sânge venos în eprubete special concepute acestei tehnici, urmată de centrifugare. Astfel, această metodă duce la separarea trombocitelor (fragmente de celule din sângele uman ce conțin factori de creștere esențiali cu rol în stimularea fibroblastelor și celulelor din vasele de sânge) și a plasmei (ce reprezintă un mediu bogat în nutrienți, vitamine, hormoni, electroliți și proteine adaptate necesitaților tisulare). Extragerea acestor două componente printr-o tehnică specială și injectarea suspensiei astfel obținute poate fi efectuat și prin intermediul a două tehnici, ce sunt stabilite de medicul dermatolog în funcție de zona tratată.
Ambele tehnici se realizează cu anestezică locală. Tehnica de dispersare în derm a produsului de PRP prin microneedling presupune o primă trecere cu un dispozitiv de microneedling urmat de aplicarea PRP, urmat de o a doua trecere pentru a asigura maximul beneficiu PRP. Cea de-a doua tehnică consta în microinjectarea la nivelul dermului a unei suspensii de PRP. Protocolul internațional recomandă efectuarea tehnicii PRP și în zona peri-lezională cu scopul de a prevenii depigmentarea la acel nivel. Posibilele efecte secundare ale procedurii sunt reprezentate de eritem, edem și durere de intensitate scăzută.
Pentru a obține rezultate semnificative clinic, sunt necesare patru-șase ședințe, la un interval de 2-3 săptămâni.
Concluzie
Procedura PRP este o procedură bine tolerată, primind recent o atenție din ce în ce mai mare din partea comunității medicale pentru potențiala utilizare în mai multe afecțiuni dermatologice, inclusiv vitiligo. Literatura confirmă PRP ca un tratament sigur și promițător pentru leziunile stabile de vitiligo în diferite zone ale corpului, mai ales atunci când PRP este combinat cu alte proceduri fizice, cum ar fi fototerapia.